Wat doet een consultant eigenlijk in de praktijk?
De maatschappij is altijd in ontwikkeling. Dit zorgt voor continue veranderingen en nieuwe kansen. De samenleving staat daarom nooit stil. Het is van belang om mee te gaan in de ontwikkelingen en het bestuur hier voortdurend op aan te passen. Dit kan zorgen voor knelpunten of het ontbreken van visie in de instelling. Een organisatie kan het overzicht kwijtraken of geen raad weten met sommige problemen. Een onafhankelijk adviesbureau kan helpen bij deze vraagstukken en extra strategie brengen in een organisatie.
Wat doet een adviesbureau?
Een adviesbureau bestaat uit experts die het vak vaak van binnen en buiten kennen. Zij zijn al jaren werkzaam in een bepaalde branche en zijn hierdoor goed op de hoogte van de ontwikkelingen in de markt. Consultants bij een adviesbureau kijken met een andere – vaak bredere – bril naar problemen binnen een organisatie en geven advies over diverse oplossingen. Een maatschappelijk adviesbureau, zoals Goed geschud uit Utrecht, staat in contact met gemeenten, scholen en welzijnsorganisaties. Ze kijken naar lastige vraagstukken in het onderwijs, maar ook naar maatschappelijke problemen bij gemeenten en zorginstellingen.
Een oplossing met blijvende gevolgen door een adviesbureau
Het doel van een adviesbureau is om een oplossing te bieden voor een groter probleem. Vaak komen kleine knelpunten bij meerdere oorzaken vandaan. Hier ligt vaak een heel ander probleem achter. Een consultant van een adviesbureau kan helpen om dit probleem te doorgronden. Scherp naar een organisatie kijken helpt je vaak naar een betere instelling. Consultants geven advies over mogelijke veranderingen en zijn niet bang om eerlijk te zijn: zij kijken immers met een externe bril naar de problemen. Dit geeft hen meer vrijheid dan het huidige bestuur en laat hen dingen zien die de huidige organisatie simpelweg uit het oog verloren was. Het advies van een adviesbureau heeft vaak blijvende gevolgen én een sterkere organisatie tot gevolg.
Strategie ontwikkeling met een adviesbureau
Organisaties kunnen soms het overzicht kwijtraken. Zij staren zich blind op (korte termijn) problemen en laten de lange termijn visie soms varen. Hierdoor staat ontwikkeling op een laag pitje en is er weinig ruimte voor het doorvoeren van nieuwe kansen en mogelijkheden. Een adviesbureau helpt graag bij het vinden van deze strategie. Zij doen dit door in gesprek te gaan met de doelgroep. Waar is behoefte aan en hoe kunnen wij dit veranderen? De doelgroep heeft zelf vaak goede ideeën en bieden creatieve mogelijkheden. Zo kan er een strategie ontwikkeld worden voor de lange termijn die open ontvangen wordt door de organisatie. Ontwikkeling staat altijd voorop.
Voorbeelden adviesbureau
Een maatschappelijk adviesbureau kijkt mee naar vraagstukken in de samenleving. Zo zijn er bijvoorbeeld adviesbureaus die scherp kijken naar het onderwijs, maar ook naar maatschappelijke thema’s zoals laaggeletterdheid of ongelijkheid op de arbeidsmarkt. In iedere sector zijn adviesbureaus te vinden. Ze kunnen ruim meedenken over problemen en bieden vaak oplossingen die organisaties zelf nog niet bedacht hadden. Het kan dus zeker interessant zijn om een consultant in te schakelen als je zelf vastloopt bij een vraagstuk of behoefte hebt aan een lange termijn plan.