Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Waarom lid worden bij een studentenvereniging?

Ga je beginnen met studeren in Utrecht? Dan kom je tijdens de UIT alle studentenverenigingen van Utrecht wel tegen. De vraag is dan natuurlijk, wil jij lid worden bij een studentenvereniging?

Misschien weet jij nu al dat je lid wilt worden bij een studentenvereniging, dan hoef je het onderstaande natuurlijk niet te lezen. Twijfel jij echter nog? Lees dan eens onze voor- en nadelen van een studentenvereniging.

In een periode waar studeren steeds lastiger wordt gemaakt biedt een vereniging juist de nodige ontspanning. Maar het helpt je studie ook! Je kunt er een hoop voordelen uit halen, zoals een kamer, bijbaantjes, groot netwerk en heel veel leuke evenementen! Daarnaast kun je veel ervaring opdoen door commisies of bestuur te gaan doen waarmee je jezelf ontplooit en je carrière verrijkt!

8 redenen om lid te worden bij een studentenvereniging

1. Je maakt van je studietijd een studententijd;

2. Je doet ervaring op met commissies of bestuursfuncties;

3. Steeds meer bedrijven selecteren op ervaring vanuit studentenverenigingen;

4. Veel reizen en evenementen waar je aan mee kunt doen;

5. Je vind makkelijk een kamer

6. Ontmoet vrienden voor het leven;

7. Je bouwt een netwerk op waar je altijd iets aan zult hebben.

8. Maar vooral... omdat het heel erg gezellig is!

1. Maak van je studietijd een studententijd

Er zijn veel redenen om lid te worden van een studentenvereniging. Lid zijn van een studentenvereniging zorgt ervoor dat je veel meer mee zal maken dan als je niet lid bent. Je bouwt een groot netwerk op voor later, maar je maakt vooral vrienden voor het leven. Je kunt natuurlijk in 4 jaar je studie halen, maar het is ook goed om naast je studie unieke (levens)ervaring op te doen.

2. Ervaring opdoen met commissies of bestuur

Bij een studentenvereniging wordt er altijd veel georganiseerd. Alles wat in een vereniging gebeurt, wordt door leden georganiseerd. Je kunt vaak al meteen in je eerste jaar aangeven dat je in een bepaalde commissie zou willen deelnemen. Er zijn veel verschillende commissies. Met een commissie hou je je bijvoorbeeld bezig met het organiseren van een evenement, met de PR voor je vereniging, met het maken van een jaarboek, het draaien van bardiensten etc. Zo kun je dus erg veel ervaring op doen.

3. Voordeel bij solliciteren

Natuurlijk kun je binnen 4 jaar je studie halen met alleen maar hoge cijfers, alleen dat is niet het enige wat bedrijven belangrijk vinden bij sollicitaties. Steeds meer bedrijven kijken ook naar hoeveel ervaring jij tijdens je studie hebt opgedaan met nevenactiviteiten. Een commissie- of bestuursfunctie leert je dingen organiseren die je anders niet zou hebben geleerd. Dat vinden bedrijven goed om te zien.

4. Unieke evenementen en reizen

Er worden door studentenverenigingen veel evenementen en reisjes georganiseerd. Doordat je met een grote groep iets doet, zijn de kosten vaak laag. Voorbeelden van evenementen of reizen zijn wintersport, zeilreis/wedstrijden, hockeytoernooien, liftwedstrijden, roeiwedstrijden, themafeesten, gala's, theater voorstellingen en nog veel meer. Reden genoeg om dus lid te worden en alles mee te gaan maken!

5. Makkelijk een kamer vinden

Veel verenigingen hebben allemaal studentenhuizen, vaak op de meest prominente locaties in de stad. Via je vereniging heb je kans om makkelijker een kamer te vinden in een dispuuts- of verenigingshuis. Sowieso mooi om met je beste vrienden samen in huis te wonen.

6. Vrienden voor het leven

Tijdens je studententijd maak je, zeker bij een studentenvereniging, vrienden voor het leven. Dat komt omdat je bij een studentenvereniging veel samen mee maakt. Dit schept een band die je nooit meer kwijt zal raken. Zeker de vrienden binnen jouw dispuut of jaarclub zul je nog jouw hele leven spreken.

7. Netwerk opbouwen

Een netwerk opbouwen is misschien niet iets waar je nu al over nadenkt, desondanks is het later erg belangrijk om een groot netwerk te hebben (ook bij het solliciteren). Omdat je bij een studentenvereniging veel verschillende mensen leert kennen, zowel van jouw eigen leeftijd als ouder of jonger, kom je altijd wel ergens iemand tegen die jou kan helpen met iets. Erg handig voor later!!

8. Vooral erg gezellig

Je kunt dus makkelijker een baan of kamer vinden via een studentenvereniging, maar daarvoor alleen moet je niet lid worden. Je moet het doen omdat je een unieke gezellig tijd wilt hebben tijdens jouw studententijd. Bij een verenging leer je veel leuke mensen kennen, je hebt unieke evenementen en reizen en maakt vrienden voor het leven.

5 redenen om niet lid te worden bij een studentenverening?

Er worden altijd veel redenen gegeven waarom studenten niet lid willen worden.

We nemen stap voor stap de reden met je door.

1. Ik heb al genoeg vrienden

2. Ik heb geen zin in ontgroening

3. Kost veel te veel tijd

4. Kost veel te veel geld

5. Ik hou niet van dat corperaal gebral...

1. Ik heb al genoeg vrienden

Vaak wordt er gezegd dat studenten al genoeg vrienden hebben en daarom geen lid willen worden.

Het is juist goed om nieuwe mensen te ontmoeten. Dit betekend natuurlijk niet dat je je huidige vrienden moet dumpen! Maar door lid te worden bij een studentenvereniging leer je juist mensen kennen die je anders niet direct had ontmoet of je vrienden zouden worden. Doordat je veel verschillende mensen ontmoet, bouw je een groot netwerk op en leer je beter samenwerken.

2. Ik heb geen zin in ontgroening

Er zijn veel verhalen over verschrikkelijke ontgroeningspraktijken. Een serie zoals Feuten helpt daar absoluut niet bij! Echter zijn bij een hoop verenigingen de echte ontgroeningen al afgeschaft en is er alleen maar een kenningsmakings periode. Mocht je een ontgroening wel leuk vinden, dan zijn er ook nog zeker wel verenigingen die het wel doen, maar lang niet meer zo heftig als vroeger.

Tegenwoordig worden verenigingen goed in de gaten gehouden door Universiteiten en Hogescholen, zodat er geen bizare dingen meer gebeuren.

Waarom is er een ontgroening? In ieder geval niet omdat ouderejaars hun gram willen halen bij de nieuwe potentiele leden. Het idee achter ontgroening is dat er een groep wordt gevormd!

Als jij als nieuw lid, samen met een grote groep andere nieuwe leden, het even zwaar hebt. Dan trek je naar elkaar toe, dan help je elkaar en leg je makkelijker contact. Dit zorgt ervoor dat je een hechte groep krijgt die elkaar helpt wanneer nodig. Dat is uiteindelijk de basis van een (studenten)vereniging. Elkaar helpen en ondersteunen!

Vraag dus bij de vereniging waar jij lid zou willen worden of er een ontgroening is of niet. Hoe lang die duurt en of die verplicht is. Vaak zal je zien dat het allemaal enorm mee valt en dat je het voor geen goud had willen missen!

3. Het kost veel tijd

Natuurlijk besteed je behoorlijk wat tijd aan je studentenvereniging, maar bij de meeste verenigingen kan je zelf bepalen hoeveel dat is. Meestal heb je een vaste borrelavond, maar als jij tentamens hebt of het niet goed uitkomt, dan hoef je hier niet verplicht aanwezig te zijn. Je zal zien dat als je lid bent, dat je het juist gezellig vind om minimaal 1 keer in de week gezellig met je jaarclub, dispuut of andere leden bij elkaar te komen voor eten of een biertje. Je maakt tenslotte tijd voor dingen die je leuk vind.

4. Het kost veel geld

Het kost wel wat geld, maar hoeveel maak je zelf uit. Je betaald sowieso lidmaatschapkosten, maar dat doe je tenslotte ook bij een sportvereniging of je studie. Daarnaast ben je geld kwijt voor drankjes, evenementen en reizen. Echter kan je zelf beslissen hoeveel je wilt drinken, of je met alle evenementen mee wilt doen of dat je 10 keer op reis gaat of niet. Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wilt.

5. Ik hou niet van dat corperaal gebral

Niet elke vereniging bestaat uit ballen! Er zijn ook veel leden die niet een bal zijn. Hoe kom je daar achter? Door een keer te gaan kijken bij een studentenvereniging waar jij interesse in hebt! De meeste steden hebben een grote centrale introductie, waar bij je gemakkelijk kennis kunt maken met verschillende studentenverenigingen. Je merkt zelf snel genoeg of je een klik hebt met leden van de studentenvereniging. Daarnaast zijn er ook een hoop verschillende soorten studentenverenigingen naast alleen de traditionele! Zo heb je studentenverenigingen op het gebied van sport, religie, politiek, internationaal, kunst, muziek en ga zo maar door. Er is dus altijd wel een vereniging te vinden die bij jou past!

Lid worden of niet?

We hebben nu een aantal reden om wel of niet lid te worden voor je uitgeschreven. Twijfel je nog? Bekijk dan eerst eens alle studentenverenigingen uit Utrecht en kijk of er eentje tussen zit die jou interessant lijkt. Alle verenigingen hebben open borrel avond of open feesten, zodat jij kennis kunt maken met de vereniging. Begin daar gewoon mee en dan kun je altijd nog beslissen wat je wilt doen.

Wij wensen jou een mooie studententijd toe!

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.