Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Voordelen van een hbo-opleiding

Als je geslaagd bent op de middelbare school heb je de keuze om door te studeren. Afhankelijk van je vooropleiding kun je een mbo-, hbo- of wo-vervolgopleiding kiezen. Deze 3 opleidingsvormen hebben allemaal hun eigen voordelen. Wij vertellen je vandaag wat de voordelen van een hbo-opleiding zijn!  

Praktijk en theorie

Bij een mbo-opleiding ligt de nadruk vooral op de praktijk, terwijl de nadruk bij een wo-opleiding juist op de theorie ligt. Een hbo-opleiding biedt eigenlijk de perfecte balans tussen praktijk en theorie. Je leert verschillende vaardigheden om na je studie aan de slag te kunnen, maar ook hoe je wetenschappelijke theorieën vertaalt naar de praktijk. Ligt jouw passie bijvoorbeeld bij film, tv of muziek? Dan leer je bij creative business hbo alles om in deze business aan de slag te kunnen. Je leert bijvoorbeeld hoe je verschillende mediaproducten produceert, maar ook hoe je diverse vraagstukken van dit veld benaderd. Door deze combinatie kun je na je studie dus zowel uitvoerende taken als strategische taken uitvoeren.

Zelfstandig en samenwerken

Een ander voordeel van een hbo-opleiding is dat je zowel zelfstandig als in groepsverband leert werken. Tijdens de verschillende hbo opleidingen zijn er individuele en groepsopdrachten. Tijdens individuele opdrachten moet je zelf met de stof aan de slag en bijvoorbeeld een verslag schrijven of een presentatie geven. Bij groepsopdrachten moet je bijvoorbeeld samen een beroepsproduct opleveren. Door de verschillende soorten opdrachten werk je dus aan je zelfstandigheid, maar ook aan de skills die je nodig hebt om met anderen te werken.  

Werkervaring

Het grootste voordeel van een hbo-opleiding is misschien wel dat je al wat werkervaring opdoet tijdens je stage. Als stagiair leer je om alle opgedane kennis vanuit je studie in de praktijk uit te voeren. Bij elke hbo-opleiding loop je minimaal 1 stage die aansluit bij de opleiding, maar bij sommige opleidingen loop je vaker stage. Tijdens deze stage(s) kun je dus al even proeven van het beroepenveld, waardoor je na je studie beter weet wat je leuk vindt en wat je kunt. Als je de stage succesvol doorloopt kun je na studie ook aantonen dat je niet alleen je koppie goed kunt gebruiken, maar ook je handen uit de mouwen kunt steken. Werkervaring die aansluit op de studie is iets wat bij wo’ers vaak ontbreekt. Hierdoor kun je dus een streepje voor hebben op iemand van de universiteit.   

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.