Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Vitamineboost voor je studiebrein met multivitamine

Je kent het wel: uren achter elkaar studeren, korte nachten en een lichaam dat schreeuwt om energie. Als student zijnde kan het lastig zijn om altijd een gebalanceerd dieet aan te houden, en juist dan kan multivitamine een handje helpen. Maar wat zijn multivitamines precies? En heb jij ze echt nodig?

Wat zijn multivitamines?

Multivitamines zijn voedingssupplementen die een combinatie bevatten van verschillende vitaminen, mineralen en soms ook andere nutriënten. Ze zijn er in de vorm van pillen, poeders en drankjes en hebben als doel om eventuele tekorten in je dieet aan te vullen.

Waarom zijn ze relevant voor studenten?

  • Onregelmatig eetpatroon: als student heb je soms van die dagen (of weken) waarin je leeft op afhaalpizza en instant noodles. Hoewel deze maaltijden snel en goedkoop zijn, bevatten ze niet altijd de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.
  • Stress: studiestress kan invloed hebben op je immuunsysteem. Vitamine C, bijvoorbeeld, staat bekend om zijn ondersteunende rol voor het immuunsysteem. Een multivitamine kan bijdragen aan je dagelijkse vitamine C-inname.
  • Concentratie: vitaminen zoals B6 en B12 dragen bij aan een goede hersenfunctie en kunnen dus helpen bij je concentratievermogen tijdens die lange studeersessies.

Moet je nu direct naar de winkel rennen?

Het is belangrijk om te weten dat multivitamines geen vervanging zijn voor een gezond en gevarieerd dieet. Ze zijn een aanvulling. Als je dagelijks gevarieerd en gezond eet, krijg je waarschijnlijk al de meeste essentiële voedingsstoffen binnen. Maar wees eerlijk: hoevaak lukt dat jou als drukke student?

Hoe kies je de juiste multivitamine?

Het schap met multivitamines kan overweldigend zijn. Hier zijn enkele tips om je keuze makkelijker te maken:

  • Doelgroep: kijk of er multivitamines zijn die specifiek voor studenten of jongvolwassenen zijn geformuleerd. Deze hebben vaak een samenstelling die is afgestemd op jouw levensfase.
  • Check het label: lees altijd de ingrediëntenlijst en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Sommige supplementen bevatten een veelvoud van de ADH, wat niet altijd nodig (of zelfs schadelijk) kan zijn.
  • Natuurlijk vs. synthetisch: er zijn multivitamines met natuurlijke ingrediënten en met synthetische. Onderzoek wijst niet eenduidig uit welke vorm beter is, dus ga af op je persoonlijke voorkeur.
  • Ondersteuning na alcoholconsumptie: als je regelmatig drinkt, kan een multivitamine helpen om sommige van de voedingsstoffen tekorten die alcohol veroorzaakt, aan te vullen. Maar onthoud: dit betekent niet dat multivitamines de negatieve effecten van overmatig alcoholgebruik volledig kunnen compenseren.

Bijwerkingen en interacties

Hoewel multivitamines over het algemeen veilig zijn, is het mogelijk om te veel binnen te krijgen van bepaalde vitaminen en mineralen. Dit kan leiden tot bijwerkingen. Als je al andere medicijnen slikt, overleg dan altijd met een arts of apotheker voordat je een multivitamine toevoegt aan je dagelijkse routine.

Zorg goed voor jezelf

Of je nu studeert voor dat ene belangrijke tentamen of gewoon je dagelijkse studentenleven probeert te overleven, je lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. Als je denkt dat je dieet niet voldoende is, kan een multivitamine een nuttige aanvulling zijn. Kies verstandig, luister naar je lichaam en vergeet niet: een pilletje is geen vervanging voor een appel of een goed bord groenten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.