Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Vier tips om stress en spanning te verminderen

Ervaar jij hoofdpijn, weinig motivatie, vermoeidheid en prikkelbaarheid? Op het eerste gezicht lijken dit onschuldige klachten van stress en spanning. Toch is het verstandig om deze klachten serieus te nemen. Wanneer je hiermee te lang blijft rondlopen, kan dit namelijk op de lange termijn leiden tot een burn-out. Hier volgen vier praktische tips tegen stress en spanning om zo tranquilo jouw studentenleven voort te kunnen zetten.

Zorg voor structuur

Een overzichtelijke week met veel structuur zorgt voor minder stress en spanning. Hierbij kan het ook helpen om vooruit te kijken om jezelf zoveel mogelijk stress en spanning te besparen. Kijk op zondag hoe de aankomende week eruit komt te zien. Wordt het een drukke week? Let er dan extra op dat je genoeg slaapt. Ook kan het handig zijn om alvast voor de gehele week boodschappen te doen en voor een aantal dagen vooruit te koken. Op die manier hoef je niet meer na een lange, drukke dag in een overvolle supermarkt te bedenken wat je nú weer moet eten. In plaats daarvan schuif je je heerlijke maaltijd zo de magnetron in en is er meer tijd voor ontspanning tijdens een aflevering van jouw favoriete serie.

Zorg voor een evenwichtige energiebalans

Het halen van studiepunten, een bijbaan om die hoge kamerhuur te kunnen betalen, sporten en ook nog een sociaal leven zijn aardig wat ballen om omhoog te houden. De stress en spanning die jij op dit moment ervaart komen voort uit een onevenwichtige energiebalans. Deze activiteiten vragen jou namelijk meer energie dan dat ze opleveren. Om jouw energiebalans weer in evenwicht te krijgen is het van belang om overzicht te krijgen in de energiegevers en energienemers in jouw dagelijks leven. Pak een leeg vel papier en maak twee kolommen. Links schrijf je de bezigheden op die jou energie kosten en rechts de bezigheden die jou energie geven. Dit geeft waarschijnlijk al verrassende inzichten. Kijk nu hoe je links en rechts gelijk kunt krijgen. Je kan natuurlijk niet zomaar stoppen met je studie maar wellicht kan die wekelijkse vergadering met de studievereniging wel een tijdje op pauze worden gezet?

Praat erover

Dat praten oplucht is algemeen bekend, maar hoe begin je het gesprek met je vrienden, huisgenoten of familie? Een wandeling is hiervoor dé oplossing. Je beweegt, je bent buiten, je ontspant, je bespreekt waar je tegenaan loopt en er is ruimte om bij te praten!

Zoek hulp

Naast een bekende kan je ook met een professional praten om zo tot concrete oplossingen te komen voor de stress en spanning die jij ervaart. Bij Huisartsenpraktijk Campus Uithof kan je een afspraak maken voor een leefstijlspreekuur. Samen met een leefstijlarts kijk je naar jouw klachten, maar ook naar jou als mens, jouw welzijn, hoe jouw leven eruitziet en hoe je dit eruit wil laten zien. Aan de hand hiervan wordt er een aanpak op maat gemaakt om een gezonder en gelukkiger mens te worden zonder te veel stress en spanning. Ook mooi: De huisartsenpraktijk is te vinden op de Uithof en Janskerkhof én een consult gaat niet ten koste van het eigen risico of de eigen bijdrage van je studenten zorgverzekering. Zo houd je meer geld over voor je koffie to-go tijdens die ontspannende wandeling.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.