Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Verslavingen onder studenten

Het studentenleven bestaat niet alleen maar in de collegebanken zitten en studeren. Het studentenleven staat ook bekend om het vele feesten, drinken en ongezond leven. De meeste studenten kunnen hier goed mee omgaan, maar er is altijd een groep studenten die het moeilijk vindt om grenzen te bepalen. Deze groep is vaak ook gevoeliger voor verslavingen. Hieronder lees je over verslavingen waar studenten vaak mee worstelen en hoe je er weer vanaf komt.

Alcohol

Iedere student komt wel een keer aanraking met alcohol. Een biertje hier en daar kan weinig kwaad, maar als je iedere dag veel alcohol drinkt kan het zorgwekkend zijn. Er wordt gesproken van alcoholisme als je iedere dag van de week twee of meer glazen alcohol drinkt. Maar je kan ook alcoholist zijn als je niet elke dag drinkt, maar je wel het gevoel hebt dat je graag elke dag wil drinken. 

Drugs

De kans is groot dat je mensen kent - inclusief jijzelf - die regelmatig drugs gebruiken. Het zorgt ervoor dat feestjes leuker worden of je beleeft het intenser. De meest gebruikte drugs onder studenten is cannabis en XTC. Maar daarnaast gebruiken studenten ook zwaardere drugs zoals GHB, cocaïne, amfetaminen en paddo's. Studenten gebruiken ook heroïne, al zijn deze cijfers gelukkig wel veel lager. Softdrugs en vooral harddrugs worden natuurlijk afgeraden, maar als je het af en toe neemt dan is het niet zo erg. Maar net als met alcohol geldt: alles met mate. Gebruik jij ieder weekend, of meerdere keren per week dan ben je eraan verslaafd. Ook als jij zelf vindt van niet, is het verstandig om een gesprek aan te gaan met iemand om te kijken of je professionele hulp nodig hebt.

Seks

Tijdens de studententijd komen veel studenten in aanraking met seks. De één zal al wat meer ervaring hebben dan de ander, maar er zijn jongeren die voor het eerst in de wereld van seks belanden. Zeker met de apps die tegenwoordig te downloaden zijn als Tinder, Happn en Bumble is ieders type dichterbij dan ooit. Als zij al wat verslavingsgevoelig zijn kan het lastig zijn om binnen te grenzen te blijven. Vermoed jij dat je een seks verslaving hebt? Vraag (anoniem) om hulp.

Gokken

Als je 18 bent mag je naar het casino, maar tegenwoordig kan je gemakkelijk online meespelen. Dit laatste is precies de reden waarom er zoveel studenten verslaafd raken. De drempel is heel laag, je legt gemakkelijk meer geld in en zo raak je in een korte tijd veel geld kwijt. Studenten trekken relatief snel aan de bel, omdat ze toch echt geld nodig hebben om rond te komen. Hebben ze het geld verspeeld met (online) gokken, dan kunnen ze niet anders dan om hulp vragen. Je moet immers eten. Studenten gokken vooral veel op de 24e: de dag dat stufi binnenkomt. 

Gamen

Tot slot is gamen een groot probleem onder studenten. Een gameverslaving begint onopvallend. Je gaat wat later naar bed, en nog later. Daarna zeg je sociale afspraken af zodat je kan spelen tot je op het punt komt dat je colleges gaat skippen. Uiteindelijk kan je ontwenningsverschijnselen merken als je niet lang genoeg gamet. Als je nog niet om hulp hebt gevraagd, is dit het juiste moment. 

Wat kan je eraan doen?

Je kan uiteraard proberen om zelf te verminderen of zelfs helemaal te stoppen met alcohol, drugs of gokken, maar bij een verslaving is dat erg lastig. Stap 1 is om hulp vragen. Dit kan op de universiteit of hogeschool bij een vertrouwenspersoon, bij iemand binnen jouw studentenvereniging of bij de huisarts. In Utrecht kan je terecht bij de studentenhuisartsenpraktijk Janskerkhof en campus. De huisarts zal om te beginnen jouw verhaal aanhoren en aanvullend vragen stellen over de mate van jouw verslaving. Hij zal je na het consult doorsturen naar een andere arts die er in gespecialiseerd is om jou van de verslaving af te komen.

Het zal lastig zijn om van je verslaving af te komen, maar onthoud wel: niets is onoverkomenlijk!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.