Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Utrecht een carnavalstad?

Vooral voor de verse eerstejaars onder is dit misschien een feit dat je nog niet wist, maar Utrecht heeft wel degelijk een carnavals historie! Vanaf 18 februari 2023 tot en met 21 februari 2023 barst carnaval weer los en ook dit jaar heeft Utrecht als bijnaam Leemput. Dus net als dat Den Bosch tijdens carnaval Oeteldonk heet en Eindhoven Lampengat. De omvang van het carnavalsfeest is wel degelijk anders dan in Eindhoven of in Limburg, maar je kunt in Utrecht goed feesten. Om dit ook in Utrecht een geslaagd feest maken, heb je natuurlijk carnavals vlaggen nodig.

Voorbereid op pad gaan

Om een goed carnavalsfeest te organiseren moet je natuurlijk wat versieringen halen. Niet alleen zijn er vlaggen te koop, maar ook allerlei linten, ballonnen en versieringen. Veel van deze versieringen zijn vooral geschikt voor bepaalde steden, maar dat mag de pret niet drukken! Misschien inspireert het je wel om een reis naar het zuiden te ondernemen. Bedenk je wel dat carnaval in Limburg en Brabant enorm van elkaar verschillen. In Limburg vindt het vooral buiten plaats en zijn de kostuums, inclusief schmink, compleet anders dan in Brabant. In Brabant is ook behoorlijk verschil tussen bijvoorbeeld Eindhoven en Den Bosch. In Den Bosch is het gebruikelijker om een boerenkiel aan te doen en in Eindhoven mag je je vrijer verkleden, variërend van inbreker tot enorme kikker. Wat alle carnavals steden en -dorpen gemeen hebben is een heleboel gezelligheid.

Carnavalsverenigingen in Utrecht

Mocht je toch in Utrecht willen blijven om carnaval te ervaren, dan kun je je hart ophalen bij deze verenigingen. De Carnaval Federatie Utrecht (CFU) en Carnavalsvereniging (CV) de Geuzen hebben een behoorlijke gevulde agenda. Dat laat een blik op de website van beide verenigingen zien. Lid zijn van een carnavalsvereniging kost voornamelijk tijd en geld, maar je krijgt hier veel gezelligheid voor terug. Bedenk ook maar zo dat de prinsen van een carnavalsvereniging behoorlijke kosten moeten dragen tijdens carnaval, dus dat trekt weer vooral zakenmensen en ondernemers aan. Een ideale manier om te netwerken dus.

Katholiek feest

Van oudsher is carnaval een katholiek feest, ter voorbereiding op de Vastentijd. Ook al is Utrecht eerder een protestantse stad, gezelligheid is universeel. Vier feest, niet om het vasten te vieren, maar het leven. Waar je feest gaat vieren, maakt ook niet uit. Je zult zien dat iedereen in carnavalssfeer ontvankelijk is voor een praatje en aan het grappen is. Geniet er vooral van!
 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.