Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Tips voor het kopen van een woning

Voor veel mensen is een eerste eigen huis de grootste aanschaf van hun leven. Daarom is het belangrijk om hier goed over na te denken.

BOUWKUNDIGE KEURING

Bij een bouwkundige keuring Utrecht krijg je een inschatting van de kosten waar je als potentiële koper rekening mee moet houden. Onder andere de vloeren, metselwerk, lateien en muren worden gecontroleerd. Ook wordt er een vochtmeting gedaan om te kijken of er houtrot en doorslaand- en optrekkend vocht is. Het laten doen van een bouwkundige keuring heeft veel voordelen. Zo voorkom je hoge onderhoudskosten en een miskoop. Je krijgt na de bouwkundige keuring ook een rapport. Dit kan je gebruiken tijdens de onderhandelingen over de prijs van het huis. 

HYPOTHEEK

Er is veel keuze qua hypotheken. Zo kan je kiezen uit een aflossingsvrije hypotheek, hybride hypotheek, bankspaarhypotheek en beleggingshypotheek. Houd er rekening mee dat je altijd een minder hoge hypotheek met een studieschuld krijgt. Ook moet je bedenken bij welke bank je de hypotheek wilt. Kies niet klakkeloos voor de bank waar je ook je bankrekening hebt. Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kan je op basis hiervan al een paar banken wegstrepen. Kies ook niet voor een te hoge hypotheek. Hierdoor houd je weinig speling over met je geld en moet je misschien wel jaren zuinig leven. Je kunt vaak een gratis eerste hypotheekgesprek aanvragen bij een bank zonder dat je ergens aan vast zit. Maak hier dus gebruik van en schroom ook niet om nog even verder te kijken als je na het gesprek nog twijfels hebt!

SPAARREKENING

Je moet als je een huis koopt een deel van het bedrag meteen inleggen. Zorg er daarom voor dat je dit van tevoren hebt gespaard. Sommige mensen lenen dit bedrag van hun ouders. Houd er dan wel rekening mee dat je bij twee partijen een schuld hebt, namelijk bij de bank en bij je ouders. Geld is een van de grootste oorzaken van ruzies in familie. Denk daarom goed na of je geld van je familie wilt lenen. Naast de eigen inleg is het goed om nog wat extra geld weg te zetten. Met dit bedrag kun je het huis opknappen en meubels kopen.

OMGEVING VAN JE HUIS

Doe ook onderzoek naar de omgeving van je huis. Denk bijvoorbeeld na over wat voor mensen er wonen, of er veel criminaliteit is en hoe ver de winkels zijn. Als je kinderen wilt op korte termijn is het slim om ook te kijken naar de kinderopvang en basisschool in de buurt. 

OPKNAPPEN VAN JE HUIS

Heb je een eigen woning gekocht? Dan is het tijd om het huis op te knappen! Zelfs bij een nieuwbouwwoning is er vaak nog wat nodig om het jouw eigen huis te maken. Laat je inspireren door woningtijdschriften en tv-programma's over woningen en zoek uit welke stijl bij je past. Een moodboard maken helpt hierbij. Ga ook na welke klusjes je zelf kunt doen en welke klusjes je moet uitbesteden. Met YouTube en wat kennissen kun je veel klussen vaak zelf doen. Dat scheelt behoorlijk wat geld

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.