Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Tips voor het kiezen van een studie

De keuze is reuze qua studies. Hoe kies je nu de juiste studie uit al deze opties en waar moet je nog meer aan denken? Lees hier tips om een studie te kiezen.

Open dagen bezoeken

Op het internet kan je veel informatie vinden over de opleidingen, zoals vakken en baanmogelijkheden. Maar sla het bezoeken van een open dag ook niet over. De meerwaarde van een open dag moet je niet onderschatten. Tijdens de open dag proef je de sfeer van de onderwijsinstelling en opleiding, wat je niet kunt ervaren door een brochure te lezen. Ook heb je tijdens de open dag tijd om vragen te stellen aan docenten en huidige studenten. Zo krijg je een beter beeld van de studie.

Meelopen of proefstuderen

Tijdens een meeloopdag loop jij mee met een student van de studie. Dit is vaak een eerstejaarsstudent. Door een dagje mee te lopen, krijg je een beter beeld van de vakken en ervaar je hoe de docenten van de opleiding zijn. Niet bij alle opleidingen kan je meelopen. Dan wordt er vaak als alternatief 'proefstuderen' georganiseerd. Tijdens proefstuderen wordt er een dag les gegeven speciaal voor studenten die interesse hebben in de opleiding. Wie weet ontmoet jij hier jouw toekomstige studiegenoten.

Studentenstad

Weet je al welke opleiding je wilt doen? Dan kan je bijna bij elke opleiding nog kiezen waar je deze opleiding wilt volgen. Ook hierbij helpt het om een bezoekje te brengen aan de hogeschool of universiteit. Daarnaast is de studentenstad ook belangrijk. Ga daarom ook de stad in om te ervaren hoe deze studentenstad is. Ken je iemand die in de desbetreffende studentenstad woont? Vraag hem of haar dan om een rondleiding. Zo leer jij de stad echt goed kennen. Vind je de opleiding in een stad ver weg erg leuk, maar zie je de afstand als een belemmering? Denk er dan over na om op kamers te gaan. Dit is ook goed voor je zelfontwikkeling. Lees hier handige zoektips voor een kamer.

Financiering

Naast de keuze voor een studie en studentenstad moet je ook nadenken over hoe jij je studie wilt financieren. Gelukkig krijg je als je voor de eerste keer studeert 50% korting op je collegegeld. Dit scheelt een hoop. Naast het collegegeld moet je echter ook andere dingen kopen, zoals je boeken. Wil je op kamers gaan? Houd dan rekening met de kosten van de huur, verzekeringen en boodschappen. Breng van tevoren goed je uitgaven en inkomsten in kaart in een begroting. Zo voorkom je zoveel mogelijk onvoorziene kosten.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.