Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Tekenbeet | Alles wat je moet weten over een tekenbeet

Weet jij nog niet alles over teken? Dan is dit het juiste moment om je in te lezen. Vanaf juni tot en met oktober zijn teken het meest actief. Dit komt door het warme weer en doordat mensen in deze periode van het jaar het meest naar buiten gaan. Een teek is een klein beestje die zich vastklemt op je huid. Dit kan nare gevolgen met zich meebrengen. Om deze te voorkomen is het belangrijk om de juiste informatie te hebben. Lees hier alles wat je moet weten!

Locatie van teken

Teken bevinden zich niet overal. Het is belangrijk om te weten op welke plekken je extra alert moet zijn op teken. Teken zitten vooral in beboste gebieden in Nederland en in het buitenland. In hoog gras of tussen dode bladeren zijn plekken waar ze graag zitten. Het liefst zitten ze in hoge struiken of in bomen. Teken vallen niet uit de boom, maar stappen vooral over vanuit de struiken op dieren of op mensen. Wanneer een teek eenmaal is overgestapt op een mens, zoeken ze een geschikt plekje op het lichaam. Geschikte plekjes op een menselijk lichaam voor een teek zijn meestal bij de liezen, in je knieholte, bij je oksels, rond je bilspleet, achter de oren en in je nek. Dit zijn allemaal warme plekjes. Dus als je een dagje in het bos geweest bent of op een plek met veel struiken en hoog gras, is het slim om deze plekken eens te controleren. Ook als je op vakantie bent.

Tekenbeet

Een tekenbeet herken je aan een zwart puntje op je huid. Het heeft iets weg van een moedervlek en daarom kijk je er gemakkelijk overheen. Als je heel goed kijkt naar het zwarte puntje van een tekenbeet, dan zie je dat het een klein beestje is met pootjes die zich heeft vastgebeten. Als je de tekenbeet eenmaal gevonden hebt, is het belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk verwijdert. Hoe langer hij op je huid zit, hoe groter de kans is op nare gevolgen. Je haalt de teek weg door 'm met een pincet zo dicht mogelijk bij de huid te pakken en hem er voorzichtig uit te trekken. Check hierna of er geen stukje van de teek is blijven zitten.

De mogelijke gevolgen

De gevolgen van een teek kunnen heel minimaal zijn. Je huid kan een beetje geïrriteerd zijn en jeuken, dit is normaal. Je moet echter de plek van je tekenbeet de komende maanden goed in de gaten houden. Wanneer er een rode kring of vlek omheen komt zou je namelijk de ziekte van Lyme kunnen hebben. Ongeveer 1 op de 5 teken dragen het lymebacterie bij zich. Andere symptomen van Lyme zijn koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn. Wanneer je dit of een rode vlek krijgt is het belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de dokter gaat. Deze kan je vervolgens helpen door je bijvoorbeeld een antibiotica te geven die de ziekte kan voorkomen of verminderen. Ook kun je naar de dokter gaan als de teek langer dan 24 uur op je huid heeft gezeten of als het weghalen zelf niet lukt. Huisartenpraktijk Janskerkhof en de Uthof/USP helpt jou hier graag mee.

Voorkomen van een tekenbeet

Het beste is natuurlijk om een tekenbeet te voorkomen. Als je weet dat je tijd gaat doorbrengen op een risicovolle plek, kun je van tevoren al maatregelen treffen. Trek bedekkende kleding aan, dus een lange broek en lange mouwen. Hierdoor voorkom je dat een teek makkelijk op je huid kan stappen. Ook dichte schoenen zijn hier heel belangrijk voor. Wanneer je je broek in je sokken doet kunnen teken ook niet onder je broek doorlopen. Daarnaast is het handig om op te letten waar je loopt. Probeer zoveel mogelijk op de paden te blijven en probeer niet door hoog gras te lopen.

Hopelijk ben je zo genoeg geïnformeerd over teken. Wanneer je twijfelt of meer advies nodig hebt over een tekenbeet, kun je altijd contact opnemen met Huisartenpraktijk Janskerkhof en de Uthof/USP.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.