Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Teken en insecten in de zomer: wat moet je weten?

De zomer komt eraan en dat betekent natuurlijk zon, terrasjes, vakantie en meer leuke dingen. Een ander gevolg van het lekkere weer is dat de insecten weer tevoorschijn komen. Een vlinder, bij en lieveheersbeestje in de voortuin zijn natuurlijk heel gezellig. Maar een mug, teek of wesp kunnen ook minder leuke gevolgen met zich meebrengen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over insecten en teken in de zomer!

Veel voorkomende insecten in de zomer

De volgende insecten laten zich in Nederland veel vaker zien in de zomer dan in de winter: mieren, fruitvliegjes, wespen, muggen, vliegen, bijen en hommels. Veel van deze insecten zijn onschuldig. Enkel wespen, muggen, bijen en hommels kunnen je steken. Bij bijen en hommels komt dit gelukkig zelden voor. Sommige kunnen niet eens steken en veel gaan dood als ze jou gestoken hebben. Wespen steken alleen als ze in paniek zijn en het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn. Dit kan gebeuren wanneer ze bijvoorbeeld klem zitten of als je paniekerig in het rond gaat slaan. Daarom is het bij wespen belangrijk om rustig te blijven. Als je zelf rustig blijft, dan gaan de wespen vanzelf weg. Onthoud dat ze banger zijn voor jou dan jij voor hen. Muggen zijn de enige insecten die prikken omdat ze van jouw bloed leven. Muggensteken zijn in de meeste gevallen ongevaarlijk, maar wel heel vervelend.

Houd insecten buitenshuis

Zeker muggen wil je niet in huis hebben. Muggenbulten jeuken enorm en hoe vervelend is een zoemende mug in je kamer in de nacht. Maar ook mieren, fruitvliegjes, vliegen en andere insecten heb je liever niet in huis. Hier kun je voor zorgen door geen ramen of deuren open te laten staan, zeker niet in de avond. Om toch frisse lucht in huis te halen, is het aan te raden om goede horren aan te schaffen. Zo kun je toch dat raampje openzetten of de deur open laten staan. Door geen fruitschaal neer te zetten en de vuilniszak regelmatig te vervangen, lok je ook zo min mogelijk insecten.

Teken in de zomer

Een ander klein beestje dat zich in de zomer laat zien is de teek. Waar de meeste insecten in Nederland niet heel gevaarlijk zijn, is de teek een ander verhaal. Een teek bijt zich vast in je huid, waarna je hem zelf voorzichtig moet verwijderen. Een tekenbeet kan onschuldig zijn, maar wanneer de beet een rode kring krijgt, kan dit andere gevolgen hebben. Wanneer je bent gebeten door een verkeerde teek, kun je de ziekte van Lyme krijgen. Daarom is het heel belangrijk dat je een tekenbeet goed in de gaten houdt. Wanneer je iets vreemds ziet, kun je het beste meteen naar de dokter gaan. Je kunt een tekenbeet voorkomen door niet met blote enkels, armen, nek of andere lichaamsdelen door bossen en struiken te lopen. Wanneer je dit toch doet, is het belangrijk dat je achteraf alle plekjes op je lichaam goed checkt op teken.

Wanneer je toch gebeten bent door een teek of als je vragen hebt over een steek van een ander insect, kun je altijd terecht bij Huisartsenpraktijk Janskerkhof en de Uithof/USP.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.