Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Studiekeuze maken: Pedagogiek of Onderwijs

Een studiekeuze maken is vaak lastig. Zeker als je nog niet goed weet wat je precies wil doen als je later groot bent. Weet jij wel al dat je in de richting van onderwijs en pedagogiek wil gaan? Dat is een goed begin, maar dan moet je nog steeds een keuze maken. Wij vertellen je meer over beide richtingen, lees je mee?

Pedagogiek

Pedagogiek staat voor de wetenschap rondom opvoeden en onderwijs. Een erg belangrijke tak in de richting van onderwijs. Zo ben je namelijk niet alleen aan het werk voor de leerlingen, maar ook de ouders en leerkrachten vallen onder jouw vleugels. Jouw uiteindelijke doel is ervoor zorgen dat ieder kind een zo goed mogelijke start in de maatschappij maakt. Daar moet iedereen aan bijdragen en jij bent de verbindende schakel in dit proces. Een mooie, dankbare taak, maar wel één die veel verantwoordelijkheid vraagt. Gelukkig leer jij alles tijdens de fulltime of deeltijd HBO Pedagogiek opleiding. De studie begint heel breed en je werkt toe naar een specifieke afstudeerrichting. Wil jij je binnen het brede pedagogiek gelijk al specialiseren? Dan kan je gaan voor HBO Leergang Pedagogiek, HBO Orthopedagogiek, HBO Kinderpsychologie of HBO Begeleiden Kinderen en Jongeren. 

Onderwijs

Onderwijs is een breed begrip. Je kan juf of meester worden op de basisschool, docent worden op een middelbare school of zelfs op een hogeschool of universiteit aan de slag gaan. Eén ding is een feit: leraren zijn er nooit genoeg en deze baan zal altijd blijven bestaan. Vooraf is het wel verstandig om te weten in welke leeftijdscategorie jij het liefste les zou willen geven. Op basis van deze keus weet jij welke studierichting je nodig hebt om de juiste diploma's te behalen. 

Wil jij graag jouw lerarenopleiding behalen? Dat kan! Ook als jij houdt van de Nederlandse of Engelse taal, of juist van wiskunde zijn er specifieke lerarenopleidingen. Denk aan HBO Bachelor Lerarenopleiding Nederlands, Engels of de Lerarenopleiding Wiskunde. En goed nieuws als jij geen wiskunde in jouw pakket had: je kan de benodigde kennis updaten door de Servicemodule Wiskunde voor Leraren te volgen!

Tip: heb je écht geen idee wat je het leukste vindt? Bel dan naar jouw oude basis- en middelbare school en vraag of je een keer een dagje mee mag lopen.

Het grootste verschil

Het grootste verschil tussen pedagogiek en onderwijs is toch wel dat pedagogiek zich focust op het opvoeden en begeleiden van kinderen en jongeren. Hierbij komt ook kijken dat je je bezighoudt met de ouders van deze kinderen, maar ook leerkrachten bied jij de benodigde handvatten en ondersteuning. Ga je aan de slag binnen het onderwijs? Dan zal jij als leerkracht er juist voor zorgen dat de kinderen alles leren wat ze moeten weten om vooruit te komen in hun leven. Daarnaast ben jij tegelijkertijd ook een vertrouwenspersoon voor de kinderen in jouw klas.

Verkeerde studiekeuze

Ben jij begonnen aan een studie, maar heb je nu het idee dat je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt? Geen paniek! Allereerst bestaat er niet zoiets als een verkeerde studiekeus. Bij iedere opleiding en studie leer je dingen die je ooit in je leven kunt toepassen. Je kan wat vertraging oplopen, maar that's it. Dus probeer niet te streng te zijn voor jezelf. Je komt altijd terecht waar je uit wil komen, met of zonder omweg. We wensen je veel succes met kiezen!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.