Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Studeren in Utrecht studentenstad

Utrecht is een gezellige en knusse studentenstad, waar studenten optimaal kunnen genieten van hun studententijd. In Utrecht wonen meer dan 32.000 studenten en studeren meer dan 62.000 studenten. De Domstad biedt goede opleidingen voor studenten, lekkere horecagelegenheden en gezellige grachtjes. In dit artikel vertellen we waarom deze studentenstad zo populair is.

Huisvesting in Utrecht

Deze studentenstad is ontzettend populair en dat is ook te zien in de vraag naar woningen voor studenten. De gemiddelde huurprijzen in Utrecht liggen rond de €385,- voor een gemiddelde kamer van 16 vierkante meter en dat is erg aantrekkelijk voor (aankomende) studenten. Het is erg lastig om in Utrecht een kamer te vinden en daarom is op tijd beginnen met zoeken essentieel. De meeste studenten in Utrecht wonen in een studentenhuis, waarbij zij hun eigen slaapkamer hebben en de voorzieningen met huisgenoten delen. Veel studenten vinden hun woning via SSH, Kamernet of Facebookgroepen. Op de pagina met zoektips voor een kamer in Utrecht staan handige kamerwebsites en Facebookgroepen om een kamer te vinden!

Hogescholen en universiteiten in Utrecht

Utrecht is niet voor niks een populaire studentenstad. Met 9 hogescholen en 2 universiteiten in de stad, komen er vanuit heel Nederland studenten naar Utrecht. De diverse hogescholen bieden ieder hun eigen en unieke opleidingen aan en voor iedere hbo-student is er wel een passende opleiding. Hogeschool Utrecht heeft bijvoorbeeld een breed aanbod aan opleidingen gericht op bijna alle maatschappelijke velden. In Utrecht zijn er twee universiteiten te vinden: de Universiteit Utrecht en de Universiteit voor Humanistiek. De Universiteit Utrecht is een internationaal georiënteerde school en biedt meer dan 50 bacheloropleidingen en ongeveer 180 masterprogramma’s aan. De Universiteit voor Humanistiek richt zich op de filosofische traditie van het humanisme. Op deze universiteit staat persoonlijke ontwikkeling en het beantwoorden van maatschappelijke vraagstukken centraal.

Studentenverenigingen in Utrecht

Utrecht is een bruisende studentenstad en telt dan ook meer dan 20 studentenverenigingen. Deze verenigingen focussen zich onder andere op gezelligheid, sport of religie. De gezelligheidsverenigingen in Utrecht zorgen ervoor dat studenten een onvergetelijke studententijd beleven. C.S. Veritas is één van de grootste en oudste gezelligheidsverenigingen in Utrecht. Met meer dan 1800 leden organiseert deze vereniging talloze studentikoze evenementen. Sportverenigingen in Utrecht zijn erg populair onder studenten. Deze verenigingen combineren een sport met plezier. Sporten zoals roeien, frisbee en volleybal worden fanatiek gespeeld door sportieve studenten. Religieuze studentenverenigingen in Utrecht laten studenten met hetzelfde geloof met elkaar kennis maken. Deze verenigingen staan in het teken van het Christendom of de Islam en combineren de religie met gezelligheid. Er zijn in Utrecht ook aantal overige studentenverenigingen, deze richten zich onder andere op muziek, politiek en cultuur. De studieverenigingen in Utrecht zijn verbonden aan een opleiding of studierichting en combineren studiegerelateerde activiteiten met gezelligheid. De studenten kunnen alle verenigingen leren kennen tijdens de UIT (Utrechtse Introductie Tijd).

Vrije tijd in Utrecht

Studenten in Utrecht hoeven niet stil te zitten. In deze kleine, maar grote stad is er van alles te beleven. Er zijn ongeveer 180 cafés te vinden waar studenten een drankje kunnen drinken. 9 musea die ontdekt kunnen worden, 8 bioscopen waar een film gekeken kan worden en 10 theaters die bezocht kunnen worden. In de Domstad zijn overal veel jongeren te vinden en dat maakt de stad zeer aantrekkelijk voor (aankomende) studenten.

Andere studentensteden

Nederland kent nog veel meer studentensteden. Benieuwd hoe het studentenleven er in die steden uitziet? In onderstaande blogs vertellen we meer over elke studentenstad!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.