Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Studentenverenigingen in Utrecht

Met ruim 65.000 studenten is Utrecht een van de grootste en populairste studentensteden in Nederland. De Universiteit Utrecht, Universiteit voor Humanistiek en meer dan vijf verschillende hogescholen zorgen voor een breed onderwijsaanbod in de stad. Voor deze grote toestroom aan studenten bestaat een levendig en actief studentenleven, onder andere door de vele studentenverenigingen die de stad rijk is. Sommige verenigingen zijn puur gericht op gezelligheid, andere bestaan rondom een gedeeld geloof of focussen zich op een sport. De keuze is reuze. Fijn natuurlijk, maar het kan er ook voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vertel ik je in deze blog wat voor soort studentenverenigingen Utrecht kent en vind je linkjes naar hun websites om meer te weten te komen.

Gezelligheidsverenigingen

Een hoop gezelligheidsverenigingen zijn gehuisvest in Utrecht. Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze verenigingen vooral gericht op het beleven van een gezellige tijd samen. Je ontmoet nieuwe mensen, er worden allerlei activiteiten georganiseerd en samen genieten jullie van de fijne studententijd. Utrecht is de de enige studentenstad in Nederland die nog een ongemengd corps kent. Mannen kunnen zich aansluiten bij het Utrechts Studenten Corps (USC), ook wel ‘de Kroeg’ genoemd. Het is de oudste studentenvereniging van Nederland. Het USC heeft een sociëteit midden in de stad, is eigenaar van de bekende studentendiscotheek de Woolloomooloo en heeft ongeveer 60 studentenhuizen. Vrouwen kunnen zich aansluiten bij U.V.S.V./N.V.V.S.U., ook wel ‘de Club’ genoemd. De sociëteit Hestia van het vrouwencorps is gevestigd in een monumentaal pand aan de Drift. De Club kent verschillende verbanden en heeft veel verenigingshuizen door de stad heen. Hoewel de corpsen nog ongemengd zijn, worden er in samenwerking veel activiteiten georganiseerd.

C.S. Veritas is met ruim 1700 leden de grootste en oudste gemengde studentenvereniging in Utrecht. De sociëteit van Veritas vind je op de Kromme Nieuwegracht, waar vele borrels en feesten worden georganiseerd. De vereniging heeft verschillende verbanden waar leden zich bij aan kunnen sluiten. Zo zijn er jaarclubs, disputen en verticalen waar je nieuwe mensen leert kennen en een hechte band mee opbouwt. Ook kun je waardevolle ervaring opdoen in een van de vele commissies.

Met meer dan 900 leden, 28 commissies en 25 huizen is Unitas S.R. een bekende en grote studentenvereniging in Utrecht. De sociëteit Symposion bevindt zich in een prachtig stadspand op het Lucas Bolwerk. In je eerste jaar vorm je een jaarclub, kan je je aansluiten bij een dispuut en gaan wonen in een Unitashuis. Daarnaast is er de mogelijkheid onderdeel uit te maken van een van de vele ontspannings- en studieverenigingen, commissies of sportteams. 

UMTC is een kleinschalige en traditionele studentenvereniging met zo’n 350 actieve leden. Het is een vereniging waar je snel iedereen kent en zo actief kan zijn als jij dat zelf wil. De sociëteit Borghearts bevindt zich aan de Voorstraat. Hier kunnen leden drie keer per week samenkomen en worden veel verschillende activiteiten georganiseerd. Als lid kun je onderdeel uitmaken van een jaarclub, dispuut en genootschap. Ook heb je volop de kans je verder te ontwikkelen binnen een commissie(bestuur).

Biton is een studentenvereniging zonder verplichtingen die bestaat uit een diverse groep mensen. Biton kent in tegenstelling tot alle bovengenoemde verenigingen geen ontgroening en geen jaarclubs. Iedereen trekt met elkaar op, ongeacht je leeftijd of lidmaatschapsduur. Bij Biton staat vrijblijvendheid en gelijkwaardigheid hoog in het vaandel. Na je introductie en contributiebetaling is niks meer veplicht. Wel zijn er veel activiteiten en opties om actief te worden in bijvoorbeeld clubs, commissies en disputen.

U.H.S.V. Anteros is dé LHBT+ studentenvereniging van Utrecht. Hier is iedereen welkom en kun je jezelf zijn. In hun stamkroeg de Bodytalk aan de Oudegracht is elke woensdagavond een borrel. Daarnaast organiseren de commissies talloze andere activiteiten voor hun leden. Anteros kent geen verplichtingen en je kunt het hele jaar door lid worden.

L.S.V. Cognatio is de landelijke studentenvereniging van Hogeschool Tio. De vereniging kent vestigingen in Hengelo, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven en uiteraard Utrecht. Landelijk zijn er zo’n 500 actieve leden die het hele jaar door samenkomen op evenementen en activiteiten. De studenten van alle studierichtingen van Hogeschool Tio kunnen lid worden om zo aan een groot netwerk te bouwen.

AEGEE Utrecht is onderdeel van de Europese studentenvereniging AEGEE. Met vestigingen in 180 Europese steden is AEGEE een enorm netwerk van studenten die gepassioneerd zijn door reizen. AEGEE-Utrecht organiseert een wekelijkse borrel, veel verschillende activiteiten en maakt het mogelijk op reis of uitwisseling te gaan naar andere AEGEE locals over heel Europa. 

Ben je op zoek naar een studentenvereniging waar naast gezelligheid ook ontwikkeling van belang is? Schrijf je dan in bij SIB, een gezelligheidsvereniging met inhoud zonder een ontgroening en verplichtingen. SIB kent zo’n 200 leden en verschillende commissies en genootschappen. Iedere dinsdagavond vindt er een lezing, discussie of andere inhoudelijke activiteit plaats over een internationaal of maatschappelijk relevant onderwerp. Dit wordt gevolgd door een borrel. Daarnaast kun je vrijblijvend deelnemen aan veel andere activiteiten of reisjes.

Religieuze studentenverenigingen

Ben jij religieus en lijkt het je leuk om je religie te combineren met gezelligheid? Dan biedt een religieuze studentenvereniging Utrecht wat je zoekt.

S.S.R.-N.U. is de oudste christelijke studentenvereniging van Utrecht. De vereniging heeft zo’n 160 leden en een mooi sociëteitspand aan de Oudegracht. In de werfkelder worden vele borrels, diners, feesten, dispuutsavonden, lezingen, debatten en kringen georganiseerd. Studenten van alle christelijke stromingen en ook niet gelovige studenten zijn welkom bij de vereniging. In je eerste jaar word je actief bij je dispuut en kun je lid worden bij een ondervereniging of commissie.

Navigators Studentenvereniging Utrecht (N.S.U.) maakt onderdeel uit van het landelijke netwerk Navigators Studentenverenigingen (NSV). Met ruim 500 leden behoort N.S.U. tot de vijf grootste studentenverenigingen van Utrecht. In de vereniging staat het motto ‘Christus kennen en Hem bekend maken’ centraal. N.S.U. is niet gebonden aan een bepaald kerkgenootschap. Op de sociëteit op de Bootstraat is er iedere dinsdag- en donderdagavond vanaf 22:00 uur een open borrel en regelmatig een feest of andere activiteit. Je sluit je aan bij een van de 25 disputen waarin je wekelijkse (bijbel)kringen en veel andere activiteiten onderneemt. Ook is er de mogelijkheid actief te worden in één van de vele commissies.

De Vereniging van Gereformeerde Studenten te Utrecht (VGSU) is een kleinschalige studentenvereniging met zo’n 99 actieve leden. De vereniging is een combinatie tussen verdieping, het Christelijke geloof en studentikoze activiteiten. Het bestuur en de vele commissies zorgen samen voor de wekelijkse activiteit op donderdag en jaarlijkse activiteiten als een liftweekend of grootschalig feest.

Ichtus is een vereniging met ruim 180 leden en het hoofddoel: 'Jezus Christus volgen en op Hem gaan lijken' en als ongeschreven doelstelling hierbij: 'gezelligheid'. Ichthus Utrecht is één van de Ichthus verenigingen in Nederland en valt onder landelijk verband IFES. De thuisbasis voor Ichthus is de Nieuwe kerk in Utrecht. Wekelijks wordt er een kringavond georganiseerd en elke donderdag kun je als lid genieten van een gezamenlijke maaltijd. Daarnaast zijn er diverse activiteiten als een retraite, diners en zelfs vakanties.

Sola Scriptura is een dispuut van de landelijke studentenvereniging C.S.F.R. Studenten vanuit verschillende kerkelijke achtergronden komen samen om over de Bijbel te praten tijdens de Bijbelkring. Ook worden er studiekringen georganiseerd voor het bestuderen en bediscussiëren van allerlei uitlopende thema's. Eens in de paar weken op dinsdagavond kun je volop bijkletsen, lachen en biertjes drinken tijdens de ‘binnenstadsborrel’ in een werfkelder aan de Oudegracht.

Onafhankelijke disputen

Geen behoefte aan een grote studentenvereniging en op zoek naar iets kleinschaligs? Denk dan eens aan een onafhankelijk dispuut. Een onafhankelijk dispuut is een dispuut dat niet bij een studentenvereniging hoort. Het is een kleine groep studenten rond de 15 tot 30 leden, vaak van hetzelfde geslacht. Door de onafhankelijkheid hebben deze disputen de vrijheid om het lidmaatschap precies in te vullen zoals zij leuk vinden. Om lid te worden van een dispuut is het van belang dat je zelf interesse toont door aanwezig te zijn op hun activiteiten en borrels aan het begin van het studiejaar. Vervolgens zullen de huidige leden nagaan wie er goed bij het dispuut past en nodigen zij een aantal nieuwe meiden en/of jongens uit om zich bij hen te voegen.

Mannen kunnen kiezen voor het O.H.D. Semper Excelsius. De stamkroeg van het dispuut is De Rex aan de Nobelstraat, waar op dinsdagavond de dispuutsavond plaatsvindt. Daarnaast zijn er door het jaar heen allerlei activiteiten zoals diners, feesten, afstudeerborrels en reizen.

Voor vrouwen is er O.D.D. Zauvijek Moja. Dit is het eerste en enige onafhankelijke damesdispuut van Utrecht waar alle meiden lid van kunnen worden, ongeacht studierichting. Het is een diverse groep meiden van verschillende leeftijden. Om de week is er dispuutsavond. Er wordt samen gegeten en geborreld bij iemand thuis, waarna vaak een bezoekje aan kroegen in de stad volgt. Daarnaast zijn er veel verschillende activiteiten als diners en reisjes naar het buitenland. Aan het begin van ieder studiejaar zijn ze opzoek naar nieuwe leden. Er worden verschillende open activiteiten georganiseerd om te kijken wie er goed binnen het dispuut past.

Mistura is het eerste onafhankelijke gemengde dispuut van Utrecht voor studenten aan de HU, HKU en UU. Het dispuut kent 30 leden die uiteenlopende studies doen of hebben gedaan. Mistura staat voor een hechte band, vriendschap en veel gezelligheid. Daarnaast is er ruimte voor carrière-gefocuste hulp of hulp bij het zoeken naar een stage, kamer of baan. Om de week is er dispuutsavond en wordt er geborreld in de stamkroeg. Daarnaast is er ieder jaar een dispuutsweekend en verschillende activiteiten zoals een datediner en festivalbezoekjes.

Sport- en overige studentenverenigingen

Naast alle grote verenigingen genoemd in dit artikel kent Utrecht nog veel meer verenigingen gericht op een gedeelde interesse. Zo zijn er een hoop studentensportverenigingen waar je jouw favoriete sport combineert met gezelligheid. Ook is er een scala aan overige verenigingen waar je jouw hobby als toneel, politiek of muziek kunt beoefenen met anderen. Alles over deze verenigingen lees je op onze uitgebreide pagina met studentenverenigingen in Utrecht.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.