Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Studentenhuizen in Utrecht

Utrecht is een echt studentenstad en er zijn dan ook heel veel verschillende studentenhuizen te vinden. Hele grote huizen met 25 huisgenoten, een flat waarbij je de verdieping deelt met anderen of een klein huisje waar je samenwoont met vrienden. De één midden in de stad, de ander op de Uithof. Sommige zijn erg oud, vies en rommelig. Andere zijn juist heel nieuw en worden door de bewoners (of een schoonmaker) keurig schoon gehouden. Vaak is het flink wennen als je voor het eerst op jezelf woont in een studentenhuis. De eerste week vragen de meeste studenten zich ook af of ze wel de juiste keus hebben gemaakt om op kamers in Utrecht te gaan. Maar na een paar weken willen ze niet meer terug! Uit ervaring weet ook ik dat wonen in een studentenhuis waanzinnig leuk is. Hoe je in een studentenhuis in Utrecht terecht komt en wat hiervan de voordelen zijn, vertel ik je in deze blog.

De voordelen van wonen in studentenhuizen in Utrecht

Aan het wonen in een studentenhuis zitten erg veel voordelen. Een van de belangrijkste voordelen is dat je zeker huisgenootjes krijgt als je gaat wonen in een studentenhuis in Utrecht! Het is ontzettend leuk om samen te wonen met mensen van dezelfde leeftijd. Je deelt samen lief en leed en bouwt een bijzondere band op in korte tijd. Zeker als je nieuw bent in een stad is het erg fijn om meteen een aantal mensen om je heen te hebben waar je leuke dingen mee kan doen en bij terecht kan. Dit laat meteen het belang zien van het hospiteerproces. Hospiteren is vaak ontzettend lastig en kan heel frustrerend zijn, maar zorgt er wel voor dat je komt te wonen in een huis met mensen waar je goed mee klikt. Hier heb je heel lang profijt van! 

Naast de gezelligheid biedt wonen in een studentenhuis ook veel vrijheid. Je kan koken wat jij lekker vindt en zoveel rommel maken als je wilt. Bepaal je eigen regels en maak van jouw kamer een plek waar jij je thuis voelt. Geen zeurende ouders of tijden waarop je thuis moet zijn, heerlijk!

Tenslotte is wonen in een van de studentenhuizen in Utrecht fijn, omdat je dichtbij je onderwijsinstelling woont. Pak lekker de fiets naar college in plaats van dat vervelende ritje in die hete en drukke bus. Als je in een stad studeert, bouw je er ook een sociaal leven op. Het is fijn om er dan ook te wonen en het geeft je meer opties om je sociale leven te onderhouden. Gezellig samen eten met vrienden in je kamer, commissiegenoten uitnodigen voor een vergadering en uitgaan tot in de vroege uurtjes. 

Hoe kom je in een studentenhuis in Utrecht terecht?

Zie jij ook de vele voordelen van wonen in een studentenhuis is Utrecht? Dan wil je natuurlijk graag weten hoe je in een van die studentenhuizen in Utrecht terecht komt! Daar zijn verschillende opties voor.

Een eerste mogelijkheid is online op zoek te gaan naar een kamer. Maak daarnaast zoveel mogelijk gebruik van je netwerk! Zorg ervoor dat iedereen weet dat jij een kamer zoekt. Vertel het aan zoveel mogelijk vrienden, familie en collega’s. Stuur een berichtje in al je WhatsApp-groepen en plaats een oproep op je social media. Via via een kamer vinden is vaak de beste en snelste manier. Een netwerk bouw je snel op door een actief studentenleven in jouw studentenstad. Word lid bij een studie- of studentenvereniging en ga lekker sporten. Op die manier ontmoet je snel een hoop nieuwe mensen die jou kunnen helpen met je kamerzoektocht. Ook schreef ik al over mijn eigen zoektocht naar een kamer in Utrecht. Hierin kan je lezen dat het soms echt niet makkelijk is om een leuke kamer in een studentenhuis in Utrecht te vinden. Maar de zoektocht is het zeker waard!

Tip: lees hier meer handige tips om een kamer in Utrecht te vinden!

Tips voor wonen in een studentenhuis in Utrecht

Wonen is een studentenhuis is erg leuk, maar kan ook spannend zijn. Dat is heel normaal! Geef jezelf de ruimte en tijd eraan te wennen en weet vooral dat je niet de enige bent. Graag geef ik je uit eigen ervaring een tip mee: ervaar de stap niet als immens groot. Het is echt niet zo dat je in één keer geheel op jezelf woont en geen thuis meer hebt bij je ouders. Je kan het zien als twee huizen waar jij altijd terecht kan. Het is ook heel normaal om in je eerste jaren op kamers nog geregeld naar je ouders te gaan. Dit doen veel studenten en het maakt de overgang naar 'echt op jezelf wonen' vaak een stuk makkelijker. Doe vooral waar jij je goed bij voelt, want dat is voor iedereen anders. Neem de stapjes die bij jou passen!

Aangezien jouw kamer nu je thuis is, is het belangrijk dat je er een plek van maakt waar jij je fijn voelt. Kies een inrichting die bij je past en maak er een persoonlijke plek van met foto’s, souvenirs en mooie accessoires. Schaf daarnaast spullen aan die voor een student onmisbaar zijn en zorg dat je niks tekortkomt om comfortabel te kunnen leven. 

Een laatste tip die ik je wil geven: neem genoeg tijd voor jezelf en trek je af en toe terug. Natuurlijk is het wonen in een studentenhuis heel gezellig, maar het kan ook overweldigend zijn. Luister naar je lichaam en neem een momentje voor jezelf als je dat nodig hebt. Ben je moe of zit je even niet zo goed in je vel? Ga lekker even naar je kamer en zoek wat rust op. Dat is helemaal oké en begrijpt iedereen. Bevalt het huis waar je woont toch niet zo goed? Dat kan en is niet erg. Neem dit gevoel serieus en ga rustig op zoek naar iets anders. Een fijne plek om te wonen is erg belangrijk en heeft veel invloed op hoe jij je voelt. Je verdient het om je thuis te voelen en een leuk studentenhuis in Utrecht te vinden!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.