Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

STOPTOBER: 5 tips om te stoppen met roken

Het is weer oktober en dat betekent ook dat het deze maand voor een grote groep mensen stoptober is. Sinds een aantal jaar is dit de maand waarin veel rokers de sigaret voor eeuwig vaarwel zeggen. Wil jij graag stoppen met roken, maar heb je al meer pogingen gedaan en wil het niet lukken? Stoptober is nog niet voorbij, je kan nog beginnen! We geven in deze blog een aantal tips die misschien wel voor jou werken!

1. Hulp van de huisarts

Tegenwoordig kan je via de huisarts hulp om medicatie vragen. Als je echt graag wil stoppen met roken heeft deze manier de grootste kans van slagen. Je hebt namelijk iemand die altijd voor je klaar staat en de medicatie zorgt ervoor dat de rookbehoefte kleiner wordt. Interessant wel hé, maar wat kost het? Helemaal niks! Sinds een aantal jaar wordt deze vorm van hulp vergoed vanuit de basisverzekering. Als je wil stoppen met roken met behulp van medicijnen dan moet je wel echt even langs de huisarts. Als student kan je terecht bij studentenarts Utrecht. Je vindt deze op twee plekken in de stad: naast het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht en in het Universiteitskwartier in het centrum van Utrecht. 

2. Nicotine vervangend middel

Vind je het heel spannend om in één keer te stoppen, omdat je bang bent voor bijvoorbeeld ontwenningsverschijnselen? Dan kan je kiezen voor een nicotine vervangend middel. Deze zijn er in verschillende hoeveelheden nicotine en op die manier kan je jouw nicotineverbruik afbouwen. Je kan kiezen uit de volgende opties:

  • Kauwgom
  • Pleister
  • Smelt- of zuigtablet
  • Mondspray
  • Inhaleren zoals een e-sigaret (ook wel bekend als een vape)

Je kan deze opties zelf uitproberen, maar ook hiervoor geldt dat je voor advies terecht kunt bij de huisarts. Overigens wordt inhaleren afgeraden bij het stoppen met roken, omdat je dan nog steeds "rookmomenten" hebt en je sneller geneigd bent om toch te gaan voor een echte sigaret.

3. Begeleiding

Heb je echt iemand nodig bij wie je altijd terecht kunt? Dan is het misschien een optie om te gaan voor begeleiding. Je hebt dan minimaal vier gesprekken met een getrainde coach. Je kan ervoor kiezen om dit telefonisch te doen, maar heb je echt een stok achter de deur nodig? Dan kan je ook één op één begeleiding krijgen of in groepsverband. De coach kan daarnaast ook samen met je kijken of je aanvullend nog een nicotine vervangend middel nodig hebt of om medicijnen moet vragen via de huisarts.

4. Cold turkey stoppen met roken

Heb jij een goed doorzettingsvermogen en houd jij wel van een goede uitdaging? Dan is deze oktober cold turkey stoppen met roken misschien wel the way to go voor jou! Veel mensen kiezen voor een datum in de (nabije) toekomst, maar veel beter is om niet teveel stil te staan bij deze specifieke datum. Misschien ga je namelijk in de aanloop naar die dag wel juist meer roken, omdat het straks niet meer kan. Wil je cold turkey stoppen? Dan is jouw volgende sigaret de laatste. Niet morgen, niet volgende week, maar gewoon straks je laatste sigaret stoppen.

Beloon jezelf

Er zijn verschillende apps die voor je bijhouden hoeveel sigaretten je inmiddels niét hebt gerookt. Dat betekent ook dat je veel geld hebt bespaard. Bedenk van te voren of je iets leuks wil doen van dat geld. Misschien wil je wel op vakantie van het geld, mag je van jezelf die dure Nike's kopen of kan je na een jaar eindelijk die MacBook kopen die je al jaren zo graag wil.

We wensen je heel veel succes. You can do it!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.