Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Sociëteit uitgelegd: alles wat je je afvraagt

Ben jij net begonnen aan een studie in een nieuwe studentenstad? Of ga je volgend jaar naar een nieuwe studentenstad? Dan ben je vast benieuwd naar alles rondom de studentenverenigingen. Vandaag focussen we ons op de sociëteit. Lees je mee?

De Sociëteit

Waar een sociëteit vroeger, zo rond de 18e en 19e eeuw, enkel en alleen een chique club was voor mannen, is dat tegenwoordig wel anders. Nu wordt ook het huis van studentenverenigingen zo genoemd. Onder deze studenten wordt dat ook wel lekker afgekort tot 'soos'. Een soos staat vooral bekent om het samenkomen met vrienden en leden van de vereniging en 

Feestjes

Een sociëteit is er natuurlijk omdat er een plek moet zijn waar alle leden van een studentenvereniging samen kunnen komen. Zeker de grotere studentenverenigingen hebben een grote sociëteit. Hier worden dikke feesten gegeven, is eigenlijk altijd een bar en wist je dat een studentenvereniging zich altijd moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel? Je kunt daar dus vaak gewoon terecht voor lekkere drankjes en bijkletsen met je vrienden. 

Van goede bronnen hebben wij vernomen dat de feestjes die worden gegeven op een sociëteit áltijd in de boeken gaan als het beste feestje ooit. Iedereen is dan knetterlam en niemand herinnert zich iets de dag erna ;-P Pas wel op dat je daar niet van de trap af lazert, want trapleuning of niet: jij bent verantwoordelijk! Mocht je nou een keer op een sociëteit bent en er is geen trapleuning, raad dan eventjes aan dat ze een rvs trapleuning moeten aanschaffen. Maakt het toch wat makkelijker als je na een stuk of wat biertjes de trap op of af moet.

Feitjes

Het woord sociëteit stamt af van het Latijnse woord 'Societas'. Dit betekent een gemeen- of gezelschap. Dat woord is afgeleidt van 'socius', wat weer 'metgezel' betekent. Even snel vertaalt houdt het vooral op een grote groep mensen die iets gemeenschappelijks hebben. Wist je dat de allereerste sociëteit in Nederland in Den Haag stond? De Haagsche Club werd al in 1648 opgericht. Hier in Utrecht waren ze er ook al redelijk vroeg bij, in 1869 al werd Sociëteit De Vereeniging opgericht! Deze vereeniging bestaat nog altijd! Je kunt hun sociëteit, of ook wel soos, vinden op de Mariaplaats 14. Een prachtig pand waar ze al bijna het gehele bestaan zitten. Namelijk sinds 1872! Toch gaaf om te weten de volgende keer dat je langs fietst ;-)!

Wil je na het zien van de sociëteit in Utrecht wel meer prachtige plekken in Utrecht zien? Lees dan de blog over onontdekte pareltjes in Utrecht!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.