Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Schurft? Zo kom je er vanaf!

De laatste tijd hoor je er misschien vaker over in je omgeving: schurft. Deze huidaandoening wordt ook wel scabiës genoemd en het is super besmettelijk waardoor het super snel rond kan gaan. Heb jij - of heeft iemand in jouw buurt - ook schurft opgelopen? Dat is natuurlijk heel vervelend, maar gelukkig is het goed te behandelen. Wij vertellen je alles over wat schurft is en hoe je er het beste vanaf komt.

Wat is schurft?

Laten we beginnen met wat schurft nou precies is. Schurft komt helaas veel voor onder studenten en het wordt overgedragen als je langer dan 15 minuten huid-op-huidcontact hebt, slapen in het bed van iemand anders of kleding van een ander aandoet. Hierdoor denken veel mensen dat schurft een SOA is, maar dat is niet zo. Het wordt veroorzaakt door een beestje, genaamd de schurftmijt. Deze schurftmijt is heel erg klein, ze lijken op kleine spinnetjes, maar je kunt ze bijna niet zien. Wanneer de schurftmijt in jouw huid terecht komt, graaft het beestje kleine gangetjes onder je huid van ongeveer 1 centimeter, waar ze eitjes in leggen. Na een paar dagen komen de eitjes uit, en de nieuwe schurftmijten leggen na 2 weken weer opnieuw eitjes. Zo vermenigvuldigen de beestjes zich dus snel. Als je voor het eerst besmet wordt, krijg je na 2 tot 6 weken de eerste klachten. Heb je een herbesmetting? Dan krijg je al na een paar dagen klachten.

Wat merk je van schurft?

Schurft is heel erg vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Wel kun je er veel last van krijgen. Als je schurft hebt, zul je vooral merken dat je huid ontzettend jeukt. Die jeuk is 's nachts het ergst, vooral als het warm is. Daarnaast kun je last hebben van kleine blaasjes of bultjes op je huid. De typische plekken hiervoor zijn: je polsen, tussen je vingers, zijkant van je handen en knieholten. Bovendien kun je schurft ook herkennen aan rode strepen op je huid, soms met losse velletjes. Die rode strepen zijn de gangetjes die de schurftmijten hebben gegraven. 

Hoe kom je van schurft af?

De jeuk - en soms pijn - van schurft is heel vervelend, maar hoe kom je dan het beste van schurft af? Als je denkt dat je schuft hebt, maak dan een afspraak bij je huisarts. De arts kan jou een crème of pillen geven waardoor de schurftmijten doodgaan. Hierbij is het belangrijk dat je de kuur heel zorgvuldig en precies volgens de stappen uit te voert, anders kom je niet van schurft af. Daarbij is het volgende belangrijk:

Koop de juiste behandeling

Schurft kun je behandelen met een crème of met pillen. Hierbij kiezen de meeste mensen voor de crème. Deze kun je gewoon bij de apotheek kopen, zonder dat je er een recept voor nodig hebt. Wil je liever pillen? Dan heb je wel een recept nodig van de huisarts.

Voer de behandeling op de juiste manier uit

Kies je voor de crème? Dan is het belangrijk dat je de behandeling op de juiste manier uitvoert, anders werkt het niet. Hierbij moet je goed de bijsluiter lezen, want iedere crème kan anders zijn. Over het algemeen dien je de crème over je hele lichaam in te smeren, en dat 8 tot 12 uur te laten zitten. Het beste is om dit te doen voordat je gaat slapen. De volgende ochtend was je je huid met water en zeep onder de douche. Na precies één week herhaal je de stappen weer.

Tip: Om zeker te weten dat je de juiste stappen uitvoert, kun je één van onderstaande stappenplannen volgen van het RIVM

Was je kleding en beddengoed op minimaal 60 graden

Je moet niet alleen een crème smeren of pillen slikken, je moet er ook voor zorgen dat je huis 'schurftvrij' wordt. Daarom is het belangrijk dat je alle kleding, handdoeken, lakens en andere stoffen dingen die je in de afgelopen 3 dagen (minimaal) hebt gebruikt, wast op 60 graden of hoger. Hiervan gaan de schurftmijten dood. Heb je kleding of andere spullen zoals schoenen met stof die niet op zo'n hoge temperatuur gewassen kunnen worden? Doe deze dan in een vuilniszak en zorg dat die helemaal luchtdicht is. Laat de zak vervolgens minimaal 3 dagen dicht, zodat de beestjes doodgaan. Was daarna ook deze kleding, dit kan gewoon op de juiste temperatuur. Stofzuig daarnaast je bank, het tapijt en kleden. 

Zorg ervoor dat de mensen om je heen de behandeling doen

Behalve jijzelf, moeten ook de mensen waar je recent huid-op-huid contact mee hebt gehad de behandeling uitvoeren. Ook wanneer zij (nog) geen symptomen van schurft hebben. Dit kunnen ze anders later nog krijgen. Zorg dat je in ieder geval de volgende mensen inlicht over jouw schurft zodat zij de behandeling kunnen doen:

  • Je huisgenoten;
  • Iedereen die in de afgelopen 6 weken in jouw bed heeft geslapen;
  • Iedereen die in de afgelopen 6 weken jouw handdoeken, kleding, etc. heeft gebruikt;
  • Iedereen waar je in de afgelopen 6 weken seks mee hebt gehad of mee hebt geknuffeld;
  • Anderen waar je in de afgelopen 6 weken minimaal 15 minuten huid-op-huid contact mee hebt gehad.

Het is belangrijk dat je de behandeling op dezelfde dag begint met je huisgenoten of partner. Was ook al jullie spullen tegelijkertijd en stop je kleding, schoenen, kussens etc wat niet in de wasmachine kan in vuilniszakken. Doe je dit niet, dan kun je tussen de behandeling door weer schurft van elkaar krijgen. Vermijd ook tijdens de hele behandeling huidcontact met anderen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.