Schurft? Zo kom je er vanaf!
De laatste tijd hoor je er waarschijnlijk steeds vaker over in je omgeving: schurft. De huidaandoening heerst namelijk al een tijd onder studenten, en is super besmettelijk. Daardoor gaat het dan ook razend snel rond. Heb jij - of iemand in jouw buurt - ook schurft opgelopen? Dat is natuurlijk heel vervelend, maar goed te behandelen. Wij vertellen je alles over wat schurft is en hoe je er het beste vanaf komt.
Wat is schurft?
Maar wat is schurft dan eigenlijk? Doordat schurft veel voorkomt onder studenten en het vaak wordt overgedragen door huid-op-huidcontact, slapen in het bed van iemand anders of kleding van een ander aandoen, denken veel mensen dat schurft een SOA is. Maar dat is niet zo. Schurft is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een beestje, de schurftmijt. Deze schurftmijt is heel erg klein en komt via iemand anders op jouw huid terecht. vervolgens graaft het beestje kleine gangetjes onder je huid, waar ze eitjes in leggen. Na een paar dagen komen de eitjes uit, en de nieuwe schurftmijten leggen na 2 weken weer opnieuw eitjes. Zo vermenigvuldigen de beestjes zich dus snel. Een ander woord voor schurft is scabiës.
De schurftmijten lopen dus eigenlijk gewoon van de ene naar de andere persoon, en zo krijg je ook schurft. Daarnaast kunnen ze op de kleding, stoffen meubels en lakens zitten in een huishouden waar iemand besmet is. Het is wat dat betreft dus misschien wel een beetje te vergelijken met hoe je als kind luizen kon krijgen. Schurft wordt daardoor overgedragen door direct huid-op-huidcontact, maar ook via de kleding, het beddengoed of de meubels van anderen.
Wat merk je van schurft?
Schurft is heel erg vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Wel kun je er veel last van krijgen. Als je schurft hebt, zul je vooral merken dat je huid ontzettend jeukt. Die jeuk is 's nachts het ergst, vooral als het warm is. Daarnaast kun je schurft herkennen aan rode strepen over je huid, soms met losse velletjes. Die rode strepen zijn de gangen die de schurftmijten hebben gegraven. Daarnaast kun je kleine blaasjes of bultjes op je huid hebben. De gangen en blaasjes zitten voornamelijk op warme plekken, zoals onder je oksels, in je knieholten en in je ellebogen.
Hoe kom je van schurft af?
De jeuk - en soms pijn - van schurft is heel vervelend, maar hoe kom je dan het beste van schurft af? Gelukkig is hier een crème voor die je op de huid aan kan brengen, waardoor de schurftmijten doodgaan. Wel is het belangrijk om de kuur heel zorgvuldig en precies volgens de stappen uit te voeren, anders kom je niet van schurft af. Daarbij is het volgende belangrijk:
Koop de juiste behandeling
Schurft kun je behandelen met een crème of met pillen. Hierbij kiezen de meeste mensen voor de crème. Deze kun je gewoon bij de apotheek kopen, zonder dat je er een recept voor nodig hebt. Wil je liever pillen? Dan heb je wel een recept nodig van de huisarts.
Voor de behandeling op de juiste manier uit
Kies je voor de crème? dan is het belangrijk dat je de behandeling op de juiste manier uitvoert, anders werkt het niet. Hierbij moet je goed de bijsluiter lezen, want iedere crème kan anders zijn. Over het algemeen dien je de crème over je hele lichaam in te smeren, en dat 8 tot 12 uur te laten zitten. Daarna was je je huid met water en zeep onder de douche. Na precies één week doe je dit nog een keer.
Was je kleding en beddengoed op minimaal 60 graden
Daarnaast is het belangrijk om van de schurftmijten die niet op je huid, maar in je huis leven af te komen. Daarvoor is het belangrijk dat je alle kleding, handdoeken, lakens en andere stoffen dingen die je in de afgelopen 3 dagen (minimaal) hebt gebruikt, wast op 60 graden of hoger. Hiervan gaan de schurftmijten dood. Heb je dingen die niet op zo'n hoge temperatuur gewassen kunnen worden, zoals knuffels? Doe deze dan in een vuilniszak en zorg dat die helemaal luchtdicht is. Laat de zak vervolgens minimaal 3 dagen dicht, zodat de beestjes doodgaan.
Zorg ervoor dat de mensen om je heen de behandeling doen
Behalve jijzelf, moeten ook de mensen waar je recent contact mee hebt gehad de behandeling uitvoeren, ook wanneer zij (nog) geen symptomen van schurft hebben. Dit kunnen ze anders later nog krijgen. Zorg dat je in ieder geval de volgende mensen inlicht over jouw schurft zodat zij de behandeling kunnen doen:
- Je huisgenoten;
- iedereen die in de afgelopen 6 weken in jouw bed heeft geslapen;
- iedereen die in de afgelopen 6 weken jouw handdoeken, kleding, etc. heeft gebruikt;
- iedereen waar je in de afgelopen 6 weken seks mee hebt gehad of mee hebt geknuffeld;
- anderen waar je in de afgelopen 6 weken minimaal 15 minuten huid-op-huid contact mee hebt gehad.
Het is belangrijk dat als jullie regelmatig contact hebben, ook tijdens de behandeling (bijvoorbeeld je huisgenoten of je partners), dat jullie de behandeling tegelijkertijd doen. Doe dus samen met je huisgenoten, partner en andere mensen waar je vaak contact mee hebt de behandeling allemaal op dezelfde dag. En was ook jullie spullen tegelijkertijd. Doe je dit niet, dan kun je tussen de behandeling door weer schurft van elkaar krijgen.
Naar de huisarts?
Blijft de schurft echter maar terugkomen, werkt de behandeling niet of wil je liever met pillen behandeld worden, bijvoorbeeld omdat je allergisch bent voor de crème? Dan is het slim om contact op te nemen met de huisarts. Nog op zoek naar een huisarts in Utrecht? Bekijk de website van Huisartenpraktijk Janskerkhof en de Uithof/USP om je in te schrijven.