Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Praten doen we toch elke dag?

We praten allemaal elke dag, over het weer, over het eten, over werk/school, over vrienden, en nog veel meer. Maar toch heeft de zin: "Ik wil een keer met iemand praten", een hele andere lading en hoor je studenten dat niet vaak zeggen. Je denkt dat je je niet aan moet stellen, je wilt anderen niet tot last zijn of je ziet het nut er niet van in. Toch kan het zijn dat je met veel zorgen in je hoofd rondloopt, dat je je paniekerig voelt, onzeker of gestresst. Wanneer jij niet lekker in je vel zit, is met iemand praten nooit aanstellerij en val je daar nooit iemand mee lastig. Ook kan het heel nuttig zijn om met iemand te praten, hieronder lees je waarom.

Je kunt jezelf veel duidelijkheid geven

Wanneer jij hardop aan iemand anders probeert uit te leggen wat er in je hoofd omgaat, kan dit voor jezelf heel veel duidelijkheid geven. Je kan jezelf soms helemaal gek maken met je eigen gedachten, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Door je gedachten hardop op een rijtje te zetten, hoeft de ander eigenlijk alleen maar te luisteren terwijl jij je eigen therapeut bent. 

Iemand zonder oordelen

Wanneer jij je niet fijn voelt over iets of iemand dat heel dichtbij je staat, zoals bijvoorbeeld je ouders, kan het zo zijn dat je niemand om je heen hebt die je hiermee vertrouwt. In dit geval kan het heel fijn zijn om met iemand te praten die geen oordelen over je heeft. Er wordt op een neutrale manier naar je verhaal geluisterd, zonder dat diegene alle kleine dingen kent die ooit gebeurt zijn. Ook kan een neutraal persoon fijn advies geven, zonder oordelen of meningen erin. 

Nieuwe inzichten of hulpmiddelen

Soms is alleen je verhaal kwijt kunnen aan iemand niet helemaal genoeg. Kleine dingen of acties kunnen jou helpen om je beter te laten voelen, maar de meeste studenten kennen deze middelen zelf niet. Het kan heel fijn zijn om tips aan te nemen van iemand die er ook echt verstand van heeft, in plaats van de vriendin die er vooral is om naar je te luisteren. Wie weet haal jij heel veel uit gestructureerde stress regulatie of vind jij een wekelijks gesprek heel fijn. Als student in Utrecht kan je terecht bij de studentenhuisartsenpraktijk Janskerkhof en campus. Ervaar hulp van mensen die er echt kennis over hebben, net zoals jij andere mensen zou willen helpen met onderwerpen waar jij veel verstand van hebt. 

Praten doen we inderdaad elke dag, maar niet altijd op de juiste manier. Twijfel nooit om het uit te spreken als je ergens mee zit, tegen wie dan ook. Je zult er nooit slechter op worden en het is belangrijk om altijd aan je eigen welzijn te denken!
 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.