Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Praktische tips voor het inrichten van je studentenkamer

Als je (eindelijk) een kamer hebt gevonden in je studentenstad, wil je die natuurlijk wel helemaal ‘eigen’ maken. Daarbij krijg je te maken met een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Onder andere ruimte, budget en functionaliteit spelen een rol. Maar je wil het ook gezellig houden, het is per slot van rekening je studententijd, dus je medestudenten en vrienden/vriendinnen komen over de vloer. En als het even meezit ook mensen met wie je andere dingen doet dan alleen wat ouwehoeren en drinken. Dus hoe haal je alles uit de inrichting van je studentenkamer?

Maak een plan

Voordat je begint met het inrichten van je studentenkamer, is het zaak om een plan te maken. Dat klinkt saai, maar voorkomt wel dat je tegen onverwachte zaken aanloopt, en kost je uiteindelijk minder tijd. Zet in dat plan in ieder geval alles wat je echt in je studentenkamer moet hebben. En eventueel wat zaken die niet noodzakelijk zijn, maar wel ‘nice to have’. Bekijk en gebruik je plan ook echt, dat gaat je veel tijd schelen omdat je niet tussentijds weer van alles moet aanpassen wanneer het niet past zoals je dacht. En het scheelt je geld omdat je alleen koopt wat je echt nodig hebt, en er dus niet achteraf achter komt dat je dingen toch niet nodig had. Je troep weer via Marktplaats verkopen is ook zo’n gedoe.

Maak een schets op schaal van je kamer, en maak de belangrijkste meubelstukken ook op schaal na op papier, zodat je die op je schaaltekening kan plaatsen en schuiven. Zo weet je vooraf of alles past wat je in je kamer kwijt wil.

Welke meubels heb je nodig?

Natuurlijk is een bed het belangrijkste. Je studentenkamer is er om in te slapen en liefst nog wat meer dan dat. Een kast voor in ieder geval je kleding is ook handig, of je moet een bed met lades hebben waar je weer dingen in kwijt kan. Bedenk dan of je een bureau nodig hebt om aan te studeren, of dat je dat aan je keukentafel gaat doen. Je hebt trouwens mazzel dat tv’s niet meer de enorme bakbeesten zijn die tot ver in de jaren 1990 nog gangbaar waren. Dan had je daar ook nog eens ruimte voor moeten hebben, en nu kan je tv lekker tegen de muur.

Denk verder aan:

  • Zitplaatsen: bank, stoelen, zitzakken
  • Opbergruimte voor je studieboeken: een kast, bureaublok of boekenplanken
  • Witgoed: koelkast, vriezer en eventueel een (kleine) wasmachine, als dit niet in je studentenhuis aanwezig is

Zo zijn er nog wel meer dingen te bedenken, die vooral per persoon zullen wisselen. Begin daarom tijdig met het maken van een lijst en vraag je ouders, vrienden en wie je zelf verder kan bedenken om hun input. 

Verhuizen is schrappen

Als je je lijst hebt gemaakt, begint het schrappen. Enerzijds omdat alles wel in je studentenkamer moet passen, anderzijds vanwege de kosten. Zet daarom je lijst zodra die klaar is op volgorde van noodzakelijkheid. Dan kan je de onderste dingen schrappen, wel zo makkelijk. 

En dan wil je natuurlijk ook dat je woonruimte echt “van jou” wordt, bijvoorbeeld met aankleding van muren en andere plekken die anders zo kaal blijven. Met deze budgetvriendelijke decoratie-ideeën kun je je studentenkamer een persoonlijk tintje geven zonder dat het veel geld kost.

Budgetvriendelijke decoratie-ideeën voor je studentenkamer

Wil je je studentenkamer inrichten met een klein budget? Ga creatief te werk door oude glazen flessen en potten te upcyclen tot decoratieve vazen en opbergcontainers. Geef een effen bureau of kast kleur met levendige patronen met washi tape. Maak een persoonlijke muur met foto's, posters of inspirerende citaten voor een uniek tintje. Laat bijvoorbeeld een poster printen met één van je tofste foto’s. Om de sfeer te verbeteren kun je sfeerverlichting toevoegen door feeërieke lichtjes op te hangen of kaarsen in glazen potten te plaatsen voor een gezellige sfeer. Dit zijn budgetvriendelijke decoratie-ideeën die de look van je studentenkamer direct zullen verbeteren.

Maximaliseer de ruimte in je studentenkamer

Maximaliseer de ruimte in je studentenkamer door gebruik te maken van wandplanken en organizers om de verticale ruimte te benutten voor extra opslag. Overweeg het gebruik van multifunctionele meubels zoals een bed met ingebouwde opbergruimte of een inklapbaar bureau om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Daarnaast kunnen lichte kleuren en spiegels worden gebruikt om de illusie van een grotere ruimte te creëren. Vergeet niet om regelmatig op te ruimen om een ruime en georganiseerde studentenkamer te behouden.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.