Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Opgepast: Oplichters Bieden Studenten Nepstages Aan

Na talloze mails, telefoontjes en gesprekken denk je eindelijk beet te hebben. Kennelijk ben je bij recruiters opgevallen, want je werd vanuit het niets benaderd door een stagecoördinator. Je stuurt je gegevens zo snel mogelijk naar je contactpersoon en schaft de nodige materialen aan. De kosten worden later vergoed vanuit je stageplek. En bovendien ontvang je elke maand een riante vergoeding.

Vervolgens hoor je niets meer van je contactpersoon. De datum van je eerste stagedag nadert, maar je hebt geen idee hoe laat je moet beginnen. En waar je je moet melden. Als je het bedrijf opbelt via het telefoonnummer op hun website, tref je een verbaasde medewerker. Alle stageplekken zijn al vervuld en jouw naam komt nergens voor op de lijst. Over wie die zogenaamde contactpersoon precies is, tast je in het duister. Wel heeft die persoon nu heel wat persoonlijke gegevens van jou in handen.

Oplichting

Deze vorm van oplichting valt onder de noemer ‘phishing’. Internetcriminelen doen zich dan voor als een betrouwbaar persoon of bedrijf. Meestal word je ongevraagd door hen benaderd met een aanbod dat je niet kunt weigeren. In dit geval gaat het om een felbegeerde stageplek waar een mooie vergoeding tegenover staat.

Het doel van de oplichters is om jou je geld en je gegevens afhandig te maken. In het voorbeeld hierboven ben je geld verloren met het kopen van de materialen. Veel oplichters werken onder één hoedje met leveranciers van deze materialen. En in je CV staan voor oplichters voldoende gegevens om identiteitsfraude mee te plegen.

Herkennen

Een phishingbericht lijkt dus op het eerste oog veel op een authentiek bericht. Je moet daarom iets verder kijken om echt van nep te kunnen onderscheiden. Er zijn verschillende rode vlaggen die erop duiden dat je met een phishingbericht over een nepstage te maken hebt: 

1. Ongevraagd

Phishingberichten bereiken je altijd ongevraagd. Je hebt niet eerder geïnformeerd over stageplekken bij het bedrijf. De zogenaamde contactpersoon is jou verder onbekend. En je hebt ook niet je gegevens ergens achtergelaten.

2. Urgentie

Oplichters willen je zo min mogelijk tijd gunnen om zelf op onderzoek uit te gaan. Als je niet binnen een bepaalde tijd reageert, gaat die prachtige stageplek aan je neus voorbij. Er zijn veel gegadigden en het ‘bestuur’ wil zo snel mogelijk een beslissing nemen.

3. E-mailadres

Phishingberichten kunnen nooit vanaf het officiële e-mailadres verstuurd worden. Controleer daarom altijd het e-mailadres van de verzender op de kleinste afwijkingen. Adressen die uit voornamen en allerlei cijfers en willekeurige letters bestaan, zijn sowieso een veeg teken aan de wand.

4. Taal- en spelfouten

Nog niet zo lang geleden kon je phishingberichten er zo tussenuit plukken vanwege de overvloed aan taal- en spelfouten. Tegenwoordig kunnen oplichters met behulp van AI in korte tijd talloze, foutloos geschreven teksten fabriceren. Dat het bericht in correct Nederlands is geschreven, maakt het dus niet meteen betrouwbaar.

Wapenen

Een phishingbericht herkennen is één ding. Maar hoe voorkom je dat je in de toekomst vaker het doelwit wordt van internetoplichters? En er dan misschien wel intrapt? Met deze tips maak je die kans aanzienlijk kleiner:

1. VPN

Met een VPN vergroot je zowel je digitale veiligheid als je online privacy. Hackers kunnen uitgewisselde gegevens niet meer onderscheppen. De VPN-server zorgt nog een keer voor encryptie en schermt je persoonlijke IP-adres af. Derden zien alleen het IP-adres van de VPN-server. Daarbij kun je steeds de server voor je VPN veranderen. Omdat je hiermee anoniemer surft, maak je het oplichters lastiger om een profiel van je op te bouwen.

2. Niet aanklikken

Klik nooit zomaar een link of een bijlage aan in eender welk bericht. Links kunnen leiden naar nepwebsites, waar je gegevens moet achterlaten of geld moet overmaken. Bijlages bevatten mogelijk malware. Om te controleren waar een link naartoe leidt, beweeg je met de muis over de tekst. Degelijke VPN’s geven meldingen als je op het punt staat een nepwebsite te bezoeken of een schadelijke bijlage te openen.

3. Verifiëren

Neem bij twijfel altijd contact op met de officiële organisatie namens wie het bericht werd verzonden. Typ daarvoor zelf het webadres in. Zoek op de officiële website naar de contactgegevens en bel ze op.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.