Op kamers in Utrecht
Uit huis gaan en op jezelf wonen is een grote stap, maar wonen in Utrecht is ook heel erg leuk! Helaas is het vinden van een kamer in Utrecht niet gemakkelijk. Het aanbod is niet enorm, terwijl de vraag naar kamers in Utrecht reusachtig is. De nieuwe manier van leven door de coronacrisis maakt dit zoekproces helaas niet makkelijker. Het is heel begrijpelijk als dit een aantal vragen bij je oproept: hoe zoek ik in deze tijd naar een studentenkamer in Utrecht? Waar moet ik rekening mee houden? Hoe ziet het hospiteerproces er nu uit? Om je wat op weg te helpen in dit proces, geef ik je wat waardevolle adviezen mee in deze blog om die perfecte kamer in Utrecht te bemachtigen!
Online op zoek naar kamers in Utrecht
Je kunt op verschillende manieren naar kamers in Utrecht zoeken, maar het grootste kameraanbod vind je online. Zo vind je op onze website ook een kameraanbod dat we regelmatig updaten. Een hele belangrijke tip: schrijf je zo snel mogelijk in bij de Stichting Studenten Huisvesting (SSH). Dit kan als je tussen de 16 en 27 jaar bent en kost je eenmalig €20,-. Ik raad je aan het meteen te doen als je de mogelijkheid hebt, ook als je nog niet direct op kamers in Utrecht wilt. De SSH werkt namelijk met een wachtlijst: hoe langer je staat ingeschreven, hoe hoger je op de lijst komt en hoe groter de kans dat je uitgenodigd wordt voor een hospiteeravond. Na inschrijving kun je reageren op alle kamers die jij leuk vindt. Zodra je hebt gereageerd op een advertentie, kun je zien wat jouw voorlopige plek is in de rangorde. Na de sluitingsdatum van de advertentie wordt een definitieve rangorde bepaald. Als je hoog genoeg staat, ontvang je een uitnodiging voor een hospiteeravond. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans dus!
Een andere geschikte mogelijkheid voor het zoeken naar een woonruimte in Utrecht is Facebook. Er bestaan veel Facebookgroepen waar bijna dagelijks meerdere kamers worden aangeboden. Dit zijn groepen als ‘Kamer in Utrecht’, ‘Kamers in Utrecht’ en ‘Aangeboden in Utrecht: kamers en appartementen (huur)’. Om zoveel mogelijk kamers op jouw tijdlijn te laten verschijnen, raad ik je aan lid te worden van meerdere groepen en regelmatig in de zoekbalk te zoeken naar ‘kamer Utrecht’. Reageer ook op alle kamers die jou leuk lijken, zodat je meer kans hebt!
De laatste, gouden tip: gebruik je netwerk! Het is belangrijk dat iedereen in jouw omgeving weet dat je een kamer zoekt. Vertel het aan je familie, vrienden en collega's en stuur een berichtje in al je WhatsApp-groepen. Plaats ook een duidelijk bericht op Facebook en LinkedIn waarin je vraagt of jouw netwerk je kan helpen en je beschrijft wat je zoekt. Check ook even bij je instellingen of de post openbaar is, zodat jouw netwerk de post kan delen!
Online hospiteren
Hospiteren gebeurt vooral bij kamers in studentenhuizen in Utrecht. Door de crisis vinden in deze tijd veel hospiteeravonden online plaats. Het is wellicht wat gek of spannend, maar heeft ook zijn voordelen. Je kan lekker thuisblijven om te hospiteren vanuit jouw eigen huis. Toch is het verstandig om je gewoon voor te bereiden op een hospiteeravond, zoals je dat normaal zou doen. Trek dus wat leuks aan, doe je haar en bereid een kort praatje voor. Bedenk ook alvast antwoorden op veelgestelde vragen als: Wat zoek jij in een huis/huisgenoten? Wat voeg jij als persoon toe aan het huis? Wat doe je graag in je vrije tijd? Kun je een beetje koken?
Het allerbelangrijkste is dat je eerlijk bent en jezelf blijft. Een hospiteeravond geeft de huidige bewoners de kans om hun gasten te leren kennen, maar geeft jou ook de kans om te kijken of zij bij jou passen! Het is belangrijk dat er een klik is, want dit wordt misschien wel jouw thuis de komende jaren. Als je lekker jezelf blijft en eerlijk bent, kom je terecht in een huis met mensen waar jij je op je gemak bij voelt en die echt bij jou passen. Dat is natuurlijk wat je wil!
Tenslotte is het van groot belang om te onthouden: geef niet te snel op! De zoektocht naar een kamer kan langdurig en lastig zijn, zeker in een stad als Utrecht. Ook mijn eigen zoektocht naar kamer was lang en uitdagend. Voor allebei de kamers waar ik gewoond heb, hospiteerde ik zo'n 18 keer. Dit was vrij pittig en vaak baalde ik enorm. Maar, door zoveel mogelijk berichten te sturen, vaak te hospiteren en niet op te geven, vond ook ik uiteindelijk een kamer. Hierdoor heb ik geleerd: de aanhouder wint! Sinds een paar maanden woon ik in een heerlijk huis met hele fijne huisgenoten waar ik het ontzettend naar mijn zin heb. Dat hospiteren was dus zeker niet voor niks.