Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Ontgroening

De ontgroening

De ontgroening ook wel kennismakingstijd (KMT) is een beproeving of test die nieuwe aspirant-leden van een studentenvereniging moeten doorstaan. De term komt uit de studentenwereld, de scheepsvaart en het leger. Een ontgroening bestaat meestal uit een serie van plagerijen en zware opdrachten. Zo test je dus écht hoe graag jij daadwerkelijk bij die ene vereniging wilt.

De ontgroening is niet alleen bedacht om jou te testen, maar tijdens een ontgroening creeer je een band met jouw mede 'feuten' die je nooit meer kwijt zult raken! 

Verdeelde meningen

In 1997 stikte de 18-jarige Reinout Pfeiffer in zijn slaap nadat hij voor zijn ontgroeningsopdracht driekwart fles Jenever leegdronk. Een Groningse student raakte in 2005 in coma nadat deze verplicht vele glazen water moest drinken voor de ontgroening. Deze voorvallen zorgden voor veel ophef in de media, waardoor de ontgroeningen in een negatief daglicht werden gesteld. Zo deelde ook Youp van ’t Hek eerder zijn mening over ontgroeningen en corpsballen.

Gelukkig zijn hier inmiddels duidelijke afspraken over gemaakt die organisaties zoals de Landelijke Kamer van Verenigingen nauwlettend in de gaten houden.

Er zijn gelukkig ook genoeg positieve meningen omtrent ontgroeningen. Zo zijn velen het er over eens dat een ontgroening zorgt voor sociale cohesie tussen de aspirant-leden. Om dit te laten ontstaan is er externe druk nodig, omdat verenigingsstudenten, in tegenstelling tot de B2 van de lokale voetbalclub, maar enkele jaren hebben om binding te laten ontstaan, namelijk hun studietijd. Daarnaast vormen ontgroeningen een drempel en een test, om ervoor te zorgen dat vrijwillige studenten, waarop verenigingen al 200 jaar draaien, zich vrijwillig in blijven zetten voor deze verenigingen. Vandaar dat een ontgroening er vaak gewoon bij hoort en het een ervaring blijft om nooit te vergeten.

Activiteiten

Wat zijn dan voorbeelden van activiteiten tijdens een ontgroening?
Nou, het komt regelmatig voor dat nieuwe studenten een groot aantal boodschappen moeten doen. Hiervoor krijgen zij vooraf een ‘paklijst’ vanuit de vereniging. De eerstejaars gaan vervolgens hard op zoek naar alle boodschappen op de lijst terwijl sommigen van deze voorwerpen niet eens echt bestaan.

Het kan ook zo zijn dat je liedjes uit je hoofd moet leren en zingen, je corvee taken krijgt of dat je drank voor ouderejaars moet halen.

Geen ontgroening

Wil je wél lid worden bij een vereniging, maar wil je niet meedoen aan een ontgroening? Geen nood! Deze kunnen enorm verschillen per vereniging en per stad! Er zijn tegenwoordig meerdere studentenverenigingen zonder ontgroening. Voorbeelden van verenigingen zonder ontgroening zijn Viakunst uit Utrecht, Cyclades uit Amsterdam en Nova uit Delft,

Succes en gefeliciteerd!

Heb jij je ontgroening al glansrijk doorstaan? Gefeliciteerd! We wensen je veel plezier en een onvergetelijke studententijd toe. Moet jij je ontgroening nog doorstaan? Dan wensen we je ook veel succes & plezier tijdens je ontgroening!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.