Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Leuke musea in Utrecht

Een dagje weg met je moeder, iets anders aan je hoofd na een lange tentamenperiode of gewoon om er wat van te leren. Het bezoeken van een museum kan op vele momenten en om verschillende redenen. De variatie aan musea zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils is. De één houdt meer van moderne kunst, de ander maak je blij met oude schilderkunst of juist met wat meer interactie. Ook Utrecht kent een aantal heel mooie, interessante musea die zeker het bezoeken waard zijn. Daarom in deze blog een aantal leuke musea in Utrecht op een rij!

Centraal Museum

Het Centraal Museum in Utrecht kent een grote variatie aan tentoonstellingen, exposities en collecties. Ten eerste zijn er een aantal vaste collecties. De grootste hiervan is de ‘oudste stadscollectie van Nederland’, een collectie bestaande uit moderne en hedendaagse kunst, design, mode, stadsgeschiedenis, oude kunst en toegepaste kunst. De thema’s komen uit verschillende periodes en zijn op een uitdagende, verrassende manier tentoongesteld. Daarnaast kun je ook altijd een kijkje nemen in het nagebouwde atelier van Dick Bruna, de bekende tekenaar van het lieve, leuke stripfiguurtje Nijntje. Ten slotte is er in de Nicolaïkerk op het plein naast het museum een selectie middeleeuwse sculptuur te zien.

Het museum kent daarnaast ook tijdelijke exposities en collecties. Denk bijvoorbeeld aan fotografie, beeldhouwerij of tekenkunst. Tenslotte organiseert het museum ook verschillende workshops en activiteiten. Neem even een kijkje op de website van het Centraal Museum en kom te weten wat er op dit moment te ervaren is!

Rietveld Schröderhuis

Wil je eens toerist zijn in eigen stad? Breng dan een bezoekje aan het wereldberoemde Rietveld Schröderhuis! Vanuit alle uithoeken komen toeristen naar Utrecht om dit bijzonder ontworpen huis van binnen te bekijken. In 1924 ontwierp Gerrit Rietveld in opdracht van Truus Schröder dit huis. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en maakte er een huis van helemaal in stijl van de kunststroming De Stijl.

Tegenwoordig is het huis een icoon van onze stad. Het kent allerlei verrassingen en bijzondere details. Wil je deze zien, dan kan dat door middel van een rondleiding. Het huis is nog in originele staat en dat wil men graag zou houden. Daarom zal een gids met verstand van zaken je alle ins & outs over het huis en diens ontwerper vertellen en laten zien. Een rondleiding duurt een uur en kan in verschillende talen worden gegeven. Boek van tevoren je tickets bij het Rietveld Schröderhuis en kies de tijd die jou het beste uitkomt.

Het Utrechts Archief

Midden in de stad, op het plein aan de Oude Rechtbank, vind je het Utrechts Archief. Hier kun je interessante exposities bezoeken die bestaan uit allerlei documenten van onze stad of provincie. Denk aan foto’s, films, tekeningen en meer. Vanaf 2018 is er de vaste tentoonstelling ‘Utrecht begint hier’, waarin je kunt ontdekken hoe Utrecht ontstaan is en is uitgegroeid tot de stad zoals we deze vandaag de dag kennen. Luister naar verhalen van bewoners en kijk naar foto’s uit het verleden. Daarnaast kun je nu ook kijken naar een schaalmodel van onze eigen Dom, die uiteraard níet in de steigers staat!

DOMunder

Naast het zien van foto’s of het horen van verhalen ook zelf op ontdekking? Breng dan een bezoek aan DOMunder, een interactieve historische attractie. Na een introductie ga je letterlijk ondergronds: je daalt af onder het Domplein. Met je zaklamp op zak ontdek je hoe Utrecht eruitzag in de middeleeuwen en Romeinse tijd. Een bijzondere en leerzame ervaring! Je kunt op vaste starttijden een bezoek brengen aan deze attractie. Koop daarom vooraf op de website van DOMunder een ticket voor een dag en starttijd naar keuze.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.