Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Last van huidproblemen? Dit doe je eraan!

Pigmentvlekken, puistjes, littekens en ga zo maar door: dit soort huidproblemen hebben we het liefst allemaal niet. Ze kunnen ervoor zorgen dat je letterlijk en figuurlijk niet goed in je vel zit. Het kan zelfs zo ver gaan dat het je sociale leven beïnvloedt en je minder geniet van je studententijd. Het liefst hebben we daarom allemaal een mooie en gezonde huid. Heb jij last van huidproblemen? Lees dan hier wat je eraan kunt doen!

Wat is huiduitslag?

Huiduitslag is de overkoepelende term voor de uitslag die je direct op je huid ziet. Het kan zich in verschillende vormen uiten, waarbij iedere vorm weer een eigen oorzaak heeft. Bijvoorbeeld in de vorm van eczeem, vlekken of schilfering. Meestal krijg je ook jeuk en soms kunnen hier zelfs pijnklachten bij ontstaan of veroorzaakt het grieperigheid. Huiduitslag is over het algemeen niet ernstig, maar kan wel leiden tot onzekerheid. Het is vaak een reactie op factoren die zich binnen of buiten het lichaam voordoen, zoals stress of straling van de zon. Deze reactie wordt vervolgens zichtbaar op je huid en geeft huiduitslag.

Wat is de oorzaak van huidproblemen?

Huiduitslag is bijna nooit een verschijnsel op zich, maar wordt veroorzaakt door een bepaalde aandoening. Je kunt huiduitslag onder andere krijgen door infecties, ontstekingen, allergische reacties of geneesmiddelen. Infectieziekten kunnen huiduitslag veroorzaken als gevolg van besmettingen door anderen. Denk aan ziektes zoals de mazelen, waterpokken en krentenbaard. Huiduitslag die ontstaat door huidontstekingen beschadigen snel de huid. Denk hierbij aan eczeem, hooikoorts en voedselallergie. Ook geneesmiddelen kunnen vaak huidproblemen veroorzaken. Door de bijwerkingen van medicijnen kan er onder andere jeuk en huiduitslag ontstaan. Als laatste zijn er ook wat overige zaken waardoor je last kan krijgen van huidproblemen. Denk hierbij aan slechte voeding, stress, warmte-uitslag, hormonen en bepaalde kledingmaterialen. 

Wat kun je doen tegen huidproblemen?

Huidproblemen zijn zo uniek, dat niet voor iedereen hetzelfde werkt. Puistjes zijn voor de één behandelbaar met een simpel masker, terwijl de ander een heftigere behandeling moet ondergaan. Er zijn wel een aantal dingen die voor een gezondere huid kunnen zorgen:

  • Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Zo breng je je huid in goede conditie.
  • Maak je huid elke avond en ochtend schoon met water of huidvriendelijke reiniging.
  • Zorg voor een gezond voedingspatroon.
  • Ga regelmatig naar buiten. Dit is zowel voor je huid als voor je algehele gemoedstoestand goed, zeker in deze coronatijd. Haal bijvoorbeeld eens een frisse neus in één van deze bossen en natuurgebieden in Utrecht.

Verder is het belangrijk om niet zelf met allerlei middeltjes aan de slag te gaan. Misschien ben je wel allergisch voor een bepaald product of het maakt de huiduitslag juist erger. Het beste is daarom om langs je huisarts te gaan als je last hebt van huidproblemen. Deze kan je verder helpen en/of doorsturen naar een dermatoloog. Ben je nog op zoek naar een huisarts in Utrecht? Studentenhuisarts in Utrecht is gespecialiseerd in gezondheidszorg voor studenten en heeft 2 locaties: 1 op de Uithof en 1 op Janskerkhof. Zij kunnen jou ook helpen bij huidproblemen!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.