Je thuiswerkplek ergonomisch maken: dat doe je zo!
Een werkplek die op jouw behoeftes is ingesteld is geen overbodige luxe. Onderzoeken tonen aan dat mensen steeds langer en vaker zitten. En sinds we in de coronatijden meer thuis zijn gaan werken, is dat wandelingetje in de pauze veranderd in een lunch aan je bureau. Niet zo goed voor onze conditie, dat staat vast, maar ook niet zo goed voor onze houding. Wat veel mensen namelijk niet doorhebben, is dat zij onbewust vaak een verkeerde zithouding aannemen tijdens het werken of studeren! Hoe jij jouw werkplek ergonomisch inricht? Dat lees je hier!
Hoe zit dat ergonomische werken nu eigenlijk?
Ergonomisch werken is een term die je de afgelopen jaren vast wel eens voorbij hebt zien komen. Aangezien we de afgelopen jaren steeds vaker onze laptop thuis openklapten in plaats van op kantoor, is het begrip namelijk niet meer zo snel weg te denken. Een ergonomische werkplek is een werkplek die de workflow zo goed als mogelijk bevordert. In een fabriek kan je hierbij denken aan goede en veilige apparatuur, en in een professionele keuken aan een inrichting die de snelheid van het personeel waarborgt.
Goede meubels
Laten we het belang van goede meubels op je werkplek niet vergeten! Het klinkt misschien alsof een bureau of stoel die goed is ingesteld op je lengte een overbodige investering is, maar niets is minder waar. Zoals we namelijk al zeiden, zit je meer tijd op je werkplek dan je denkt. Door je werkhouding te bevorderen, ervaar je op termijn minder nek- en rugklachten. Ook die vervelende hoofdpijnen kunnen door een verbeterde werkhouding verleden tijd worden!
De juiste apparatuur
Op je (thuis)kantoor zit ergonomie hem vooral in de meubels en apparaten, en een juiste afstelling hiervan. Een goede laptop is voor een beetje student geen overbodige luxe meer. Wanneer je jouw beeldscherm op ooghoogte zet door deze bijvoorbeeld met een monitorarm te verstellen of op een stapel boeken neer te zetten, bevorder je je werkhouding. Je hoeft namelijk niet constant met je hoofd naar beneden te leunen. Ook juiste toevoegingen, zoals een extra beeldscherm, een goede muis en toetsenbord, kunnen nek- en rugklachten voorkomen. Ben je nog op zoek naar een goede laptop? Check hier de beste laptops!
Niet vergeten
Je meubels en apparatuur goed ingesteld? Dan kom je in ieder geval qua werkhouding al een heel eind! Écht ergonomisch werken zit 'm ook in een verandering van kleine gewoontes en gebruiken. Probeer daarom in ieder geval elk half uur even op te staan, te rekken of een stukje te lopen. Je ogen geef je rust door ze af en toe even van het scherm weg te kijken, en je hoofd doet het beter met frisse lucht. Laat daarom altijd een raampje open en laat de ruimte regelmatig goed doorluchten. Goede maaltijden en genoeg water drinken is ook belangrijk. Hoewel je misschien de hele dag zit, heeft je lijf wel gewoon de nodige brandstof nodig. Vergeet dus ook niet goed te eten en te drinken.