Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Interview Studentenvereniging: USConcert

Ben jij van plan om je in het aankomende studiejaar aan te sluiten bij een studentenvereniging? Wat een goed idee! Vind je de keuze alleen lastig te maken? Geen probleem! Wij hebben voor jou de belangrijkste vragen gesteld aan USConcert! Lees je mee?

Allereerst: vertel over jullie vereniging!

Het Utrechtsch Studenten Concert werd in 1823 opgericht in Utrecht, en mag zich met haar 196-jarig bestaan het oudste symfonieorkest van Nederland noemen. In 1998 heeft het orkest hier zelfs een eervolle vermelding voor gekregen in het Guinness Book of Records. Sinds de oprichting van het orkest is het niet alleen in ledenaantal gegroeid, maar is ook het niveau met sprongen vooruit gegaan. Zo benoemt professor Van der Zwaan, voormalig rector magnificus van de Universiteit Utrecht:

“Het USConcert laat zien waar goede studenten toe in staat zijn: hun studie combineren met het leveren van een muzikale topprestatie!”

Het USConcert bestaat in haar huidige bezetting uit ruim negentig enthousiaste studenten die naast hun studie tijd vrijmaken voor muziek. Via audities worden orkestleden toegelaten om op hoog niveau muziek te kunnen maken. Elke maandagavond repeteert het USConcert onder leiding van dirigent Bas Pollard in Cultuurcentrum Parnassos.

Als een (aankomende) student zich wilt aansluiten bij jullie vereniging, voor welke datum moeten zij dat dan doen? 

De aanmelddeadline voor de audities is 4 september 2019. Geef je op via de website. Eerst even kijken of het bij je past? Kom dan meespelen tijdens de open repetitie

Dan zijn ze ingeschreven, dan komt de bekende ontgroening. Wat kunnen aankomende studenten verwachten?

Het USConcert heeft geen ontgroening (niet voor nieuwe leden in ieder geval). Je moet wel auditie doen voor je lid kan worden. Je speelt dan een eigen concertstuk, een etude en een paar orkestfragmenten die je van ons krijgt toegestuurd. Je auditeert voor een auditiecommissie, bestaande uit de dirigent Bas Pollard, de concertmeester, de orkestchef en de aanvoerder van de sectie waar je auditie voor doet. Studeer je aan de UU of HU? Dan krijg je voorrang!

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap en zijn er andere kosten waarbij rekening gehouden moet worden? Moet er kleding aangeschaft worden bijvoorbeeld?

Als UU/HU-student betaal je €53,75 euro per project (half jaar). Studeer je ergens anders, dan betaal je ietsjes meer: €66,25 euro per project.

 Zijn er verenigingsplichten?

Iedere maandag repeteert het USConcert van 19:00 tot 22:00 in Parnassos. Ook zijn er vier repetitieweekenden per jaar. Afsluitend zijn er natuurlijk de concerten, elk half jaar ongeveer drie. Verder heeft het USConcert zogeheten tussenprojecten, in samenwerking met bijvoorbeeld de Gooise Operette en het Utrechts Opera Koor. Het hoogtepunt van het jaar is uiteraard: de tournee! In het voorjaar vertrekt het USConcert voor ongeveer 10 dagen naar het buitenland. Zo hebben we bijvoorbeeld gespeeld in Marokko, Litouwen, Berlijn, Polen en Budapest. Dit jaar hebben we Oostenrijk en Kroatië verkend!

Wie zitten er dit jaar in bestuur en wat zijn de taken?

De samenstelling van het bestuur is als volgt:

Voorzitter: Nienke Prins

De voorzitter houdt het overzicht over de taken van het bestuur. Ze is het gezicht van het orkest en haar vertegenwoordiger naar buiten toe, bijvoorbeeld richting de UU of richting concertzalen. Ook heeft de voorzitter de eindverantwoordelijkheid over alles wat er in het orkest gebeurt, zowel op niet-muzikaal als op muzikaal gebied. Als voorzitter ben je dus het hoofd van zowel de vereniging als het orkest, en je zorgt dat alles op rolletjes verloopt.

Secretaris: Anna Meijer

De secretaris onderhoudt het contact met Stichting Vrienden van het USConcert en het Comité van Aanbeveling. Ook gaat ze over de notulen van zowel de bestuursvergaderingen als de Algemene Ledenvergaderingen.

Penningmeester: David Blankestijn

De penningmeester bewaakt de financiële zaken van het orkest. Hij stelt de begroting op voor het boekjaar, voor concerten en repetitieweekenden. Ook int hij de contributie bij de leden, en voor je vrienden en familie kan je bij hem de beste kaartjes kopen voor de concerten.

Orkestchef: Léon Rietman

De orkestchef verzorgt de communicatie richting het orkest. Ook zorgt hij er tijdens de concerten voor dat alles op de juiste plek staat en op de juiste manier verloopt. Als iemand uit het orkest uitvalt, voor bijvoorbeeld een repetitie of een concert, zorgt de orkestchef voor een invaller: iemand die de plek van de uitgevallen muzikant opvult. De orkestchef bepaalt samen met de dirigent en de aanvoerders wie de audities gehaald heeft.

Publiciteitschef: Lidewei Reitsma

Een uiterst belangrijke taak: de pubchef verzorgt de promotie van de concerten. Ze zorgt ervoor dat er allerhande promotiemateriaal is en verspreid wordt (posters, flyers, banners e.d.), houdt de sociale media bij en organiseert voor de concerten een grote publiciteitsstunt. De grootste verantwoordelijkheid van de pubchef: alle concertzalen vol krijgen!

Acquisiteur: Yanice Flamand

De acquisiteur gaat ook over het geld, maar dan het geld dat binnenkomt. De voornaamste taak van de acquisiteur is het aanschrijven van fondsen. Een groot deel van die taak is dus: overal aanwezig zijn, netwerken en lobbyen. Ook verzorgt de acquisiteur de advertenties in de programmaboekjes van de concerten.

Hoe kom je terecht in het bestuur? Wat moet je daarvoor doen?

Om in het bestuur te komen moet je er vooral voor zorgen dat je zichtbaar bent, opvalt binnen het orkest. Er is namelijk geen directe sollicitatieprocedure. Wel kan je bij het huidige bestuur aangeven dat je interesse hebt in een bestuursjaar. Het huidige bestuur kiest een voorzitter uit het orkest, en geeft diegene een lijst mee van potentiële bestuurders. De voorzitter stelt daarna zijn of haar eigen bestuur samen. Dat gebeurt altijd uiterst geheim, alleen het huidige bestuur weet van de vorming en geeft daarover advies aan de nieuwe voorzitter.

Waarom moeten (aankomende) studenten lid worden van jullie vereniging?

Orkestlid zijn in het Utrechtsch Studenten Concert betekent dus gegarandeerd een studententijd vol indrukwekkende muziek! Het USConcert speelt altijd een gevarieerd repertoire. Er worden voornamelijk werken uit de laatromantische en vroegmoderne periode uitgevoerd. Zo zijn er op de lessenaars van het orkest regelmatig werken van componisten als Brahms, Bruckner, Rachmaninov, R. Strauss en Mahler te vinden, evenals hedendaagse en Nederlandse componisten. Daarnaast zijn er verschillende composities opgedragen aan het USConcert, zoals de 'Kuhnau Variaties' van Hendrik Andriessen, de 'Drie dansen voor Orkest' van Roel van Oosten en het ‘Music for invertebrates’ van Morris Kliphuis. Met de Voorjaarsconcerten 2019 kunnen we daar een opdrachtcompositie van Niels Hak aan toevoegen.

Het USConcert treedt regelmatig op in de grote concertzalen van Nederland, met het Utrechtse TivoliVredenburg als thuisbasis. Daarnaast treedt het USConcert vaak op met bekende musici. In het verleden stonden grote namen als Franz Liszt, Camille Saint-Saëns, Clara Schumann en Joseph Joachim te soleren met het orkest. Maar ook nu nog treden bekende solisten graag met het USConcert op. Zo soleerden meer recentelijk Pieter Wispelwey, Remy van Kesteren, Joris van den Berg, Anthony Heidweiller en Mengjie Han met het orkest. Dit voorjaarsconcert zal jong talent Pieter van Loenen soleren in het Eerste vioolconcert van Karol Szymanowski.

Maar dat is niet alles! Het USConcert deinst namelijk ook niet terug voor grote operaproducties, zoals Das Rheingold van Richard Wagner uitgevoerd op een binnenvaartschip, of de grootste Nederlandstalige opera Thijl van Jan van Gilse (Genomineerd voor de International Opera Awards 2019, ook wel Opera-Oscars genoemd!). Ook popmuziek is niet te gek voor het USConcert. Zo speelden we met de Amerikaanse band Hanson in een uitverkochte TivoliVredenburg, en speelden we tot twee keer toe op het muziekfestival UUnited met Maarten Vos en Spinvis.

Wat is jouw leukste herinnering aan jullie vereniging? 

De leukste en mooiste herinneringen komen van de tournees die ik heb meegemaakt met het orkest. 10 dagen lang met hele leuke mensen op reis zijn in prachtige steden schept een band, en het is na zo’n tournee altijd moeilijk om het ‘gewone leven’ weer op te pakken. Via het orkest heb ik veel bijzondere mensen ontmoet. Dit jaar bijvoorbeeld Spinvis, die met ons het UUnited Muziekfestival opende. Maar het meest bijzondere wat ik heb meegemaakt is toch wel ons lustrumproject: de opera ‘Thijl’. In een zelfgebouwd theater van zeecontainers en zand, naast het Nationaal Militair Museum, voerden we deze opera negen keer op, en de zaal was zes keer uitverkocht. Het was een onvergetelijke ervaring.

 Is er iets wat je echt wilt laten weten aan (aankomende) studenten?

Als je een instrument speelt en je wilt er graag mee doorgaan tijdens je studententijd, dan is dit dé plek voor jou! Het USConcert is een ongelofelijk goed orkest dat vaak vergeleken wordt met professionele orkesten. Daarnaast zijn we ook een hele gezellige vereniging met veel activiteiten, borrels en feesten. De perfecte combinatie van muzikaliteit en gezelligheid dus!

Als iemand nog een vraag heeft voor jullie, waar kunnen ze dan terecht?

Voor vragen en meer info kan je mailen naar info@usconcert.nl. Of neem een kijkje op onze website. Eerst even kijken of het bij je past? Kom dan meespelen tijdens de open repetitie op maandag 2 september 2019 (19:00-22:00, Parnassos Cultuurcentrum Utrecht). Bel voor meer info naar de Orkestchef: 06-11318981.

Denk je dat USConcert dé studentenvereniging voor jou is? Dan kun je je nu gelijk aanmelden!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.