Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Inschrijven voor een studie: hier moet je aan denken

Ga jij na de zomer aan een nieuwe studie beginnen? Dan moet je je binnenkort inschrijven, want de deadline inschrijven studie nadert! Waar moet je allemaal aan denken als jij je gaat inschrijven voor een studie? Je leest het hier! 

Studiekeuze

Als je je voor een studie gaat inschrijven, is het belangrijk dat je al goed over de keuze hebt nagedacht. Zo verklein je de kans dat je vroegtijdig moet stoppen met de opleiding, omdat deze toch niet bij je past. Doe daarom goed onderzoek naar alle studies. Wil je een associate degree, hbo- of wo-opleiding doen? En welke onderwerpen wil je tijdens je studie behandelen? Denk hier goed over na en kijk welke studie het beste bij jou past en wat je na je studie voor werk wil doen. Je mag je per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen inschrijven. Als je dus echt niet kunt kiezen, kun je de keuze nog even uitstellen.

Inschrijven voor een studie

Als je eruit bent welke studie je wilt doen, is het tijd om je in te schrijven. Om je in te schrijven heb je een DigiD nodig. Inschrijven voor een studie kan via Studielink. Zij versturen jouw gegevens dan naar de betreffende hogeschool of universiteit en naar DUO.

Deadlines inschrijven studie

Als jij je wilt inschrijven voor een studie, zijn er belangrijke deadlines waar je je aan moet houden.

15 januari: als jij je voor een studie met een beperkt aantal plekken (numerus fixus) wilt inschrijven, moet dat voor 15 januari. Hierna vinden de selectieprocedures plaats. Op 15 april krijg je de uitslag van de selectie en of je een plek bij de studie hebt gekregen of dat je op de wachtlijst staat en met welk rangnummer.

1 mei: voor alle andere associate degrees en bacheloropleidingen is de aanmelddeadline 1 mei. Meld je je na deze datum aan, dan is het mogelijk dat de onderwijsinstelling je niet toelaat tot de studie of extra voorwaarden stelt.

Wil jij je voor een masteropleiding aanmelden? Dan gelden er andere deadlines en regels. Informeer bij de master van je keuze hoe en wanneer jij je kunt aanmelden.

Studiefinanciering aanvragen

Als jij je voor een studie hebt ingeschreven, vergeet dan niet om studiefinanciering aan te vragen. Studiefinanciering bestaat uit een lening, het studentenreisproduct, een aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Waar jij recht op hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. Op de website van DUO vind je hier meer informatie over en kun je de studiefinanciering aanvragen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.