Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Huis kopen? Op deze vragen moet je eerst een antwoord hebben!

Ben jij een aantal jaar geleden in Utrecht komen wonen voor je studie en is nu het jaar aangebroken waarin je gaat afstuderen? Dat is vast super snel gegaan voor je gevoel! En wat ga je doen na je studie? Als jij hebt besloten om in Utrecht te blijven - want wie is er nou niét gek op onze stad? - dan is dit artikel voor jou geschreven! Wij vertellen je namelijk welke vragen jij jezelf moet stellen zodat je goed voorbereid deze hectische woningmarkt op stapt.

Wat kun je lenen?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat je kan lenen. Je kan je hypotheek berekenen via verschillende online tools. Dit doe je bijvoorbeeld bij De Hypotheker, maar je kan ook een hypotheek afsluiten bij jouw eigen, of een andere bank. Als je weet wat jij maximaal kunt lenen, dan weet ook in welke prijscategorie je op zoek kunt gaan naar jouw droomhuis. 

Waar staat het huis?

Je weet waar in Utrecht je wil wonen, maar wáár precies in Utrecht? Het is verstandig om te beslissen in welke wijken je wil wonen. Bedenk ook welke wijk jouw nummer 1 zou zijn, maar maak een top 5 of zelfs top 10. De kans bestaat dat jij in de wijk wil wonen waar heel jong Utrecht zich wil settelen en dat betekent dat het een dure wijk is. Je maximale hypotheek berekenen geeft je goed inzicht in jouw wensen, en of deze realistisch zijn. 

Wat is het voor huis?

Moet het een huis zijn dat van top tot teen is gerenoveerd of juist een bouwval? Of iets precies er tussenin? Ook dat is heel belangrijk om te weten voordat je op zoek gaat. Als je gaat voor een bouwval of een huis "waar wel wat aan gedaan moet worden", dan heb je ook extra geld nodig om al deze woonwensen te kunnen verwerken natuurlijk. Is de badkamer per direct aan vervanging toe, of kan je er wel drie jaar mee vooruit? Houd met alle scenario's rekening als je gaat bedenken wat voor soort huis je wil gaan kopen.

Hoe lang wil je er wonen?

Wil je een huis voor de komende 3 jaar waar je lekker in je eentje kan wonen? Dan kan je op zoek naar een klein(er) appartement, maar wil jij met het oog op de toekomst een groter huis met minstens 3 slaapkamers hebben? Dan wordt de zoektocht waarschijnlijk wat lastiger. Hoe dan ook is het slim om van tevoren te bedenken hoe lang je er wil wonen.

Aankoopmakelaar inschakelen

En dan tot slot een tip: ga voor een aankoopmakelaar! Een aankoopmakelaar adviseert je voor je op zoek gaat naar een huis, maar ook tijdens de bezichtiging van een woning en wat je wel en niet moet doen als je een bod wil doen op een huis. Daarnaast kan een aankoopmakelaar het bod voor je uitbrengen. Onderling hebben veel makelaars een band opgebouwd en op die manier heb je meer kans op een geaccepteerd bod dan wanneer je zelf voor aankoopmakelaar gaat spelen.

We wensen je heel veel succes bij het vinden van je eerste koophuis!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.