Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Hoe werken bloedonderzoeken?

Heb je al een tijd last van kwaaltjes en ben je daarvoor naar de huisarts geweest? Dan kan het zijn dat de huisarts een bloedonderzoek wil uitvoeren. Bloedonderzoeken zijn hartstikke handig, want je kunt er tal van zaken mee aantonen. Van ziektes tot tekorten en van zwangerschappen tot soa's; je bloed vertelt je van alles. Maar om zo'n onderzoek uit te kunnen voeren, moet je eerst bloed laten prikken. En dat kan nogal eens spannend zijn, zeker de eerste keer. Daarom vertellen wij je er alles over.

Wat zijn bloedonderzoeken?

Bloedonderzoeken vallen onder de meest uitgevoerde medische procedures, en wordt ontzettend veel gebruikt. Doordat je bloed zo veel verschillende ziektes, tekorten, afwijkingen, etc. over je lichaam kan vertellen, is een bloedonderzoek vaak een handige en eenvoudige manier om bepaalde ziektes te constateren of juist uit te sluiten. Tijdens een bloedonderzoek wordt bloed afgenomen uit je lichaam, en dat wordt vervolgens bekeken en getest op allerlei stofjes en waarden in een laboratorium. Op die manier kan een arts erachter komen of je bepaalde ziektes of tekorten hebt, of die juist uitsluiten.

Hoe werkt bloedprikken?

Met dat laboratoriumonderzoek heb je zelf allemaal niet zo veel te maken, maar wat wel belangrijk is, is dat je voor het onderzoek bloed moet laten prikken. Vaak kun je dit bij de huisarts of een bepaalde locatie voor bloedprikken doen. Bij het prikken van bloed, legt een verpleegkundige een strakke band om je bovenarm heen, en trekt die aan. Vervolgens gaat hij/zij op zoek naar een ader aan de binnenkant van je elleboog. Als die van buitenaf gevonden is, steekt de verpleegkundige een holle naad in je huid en worden er een aantal - afhankelijk van waar je bloed op getest wordt - buisjes met bloed afgenomen. Die gaan vervolgens gaan het laboratorium voor de testen.

Waar moet je rekening mee houden?

Over het algemeen is het prikken van bloed een korte, makkelijke procedure, waar je niet zo veel voor voor hoeft te bereiden. Het kan soms zijn dat je nuchter moet zijn voor het bloedonderzoek, afhankelijk van waar je bloed op getest wordt. Als dat het geval is, zal de huisarts dat van tevoren tegen je zeggen. Als je nuchter moet zijn, mag je vanaf de avond voor het onderzoek niet eten, drinken of roken. Het is belangrijk om je hieraan te houden, want anders kan de test beïnvloed worden en dus niet kloppen.

Heb je vragen, vind je naalden vervelend of vind je het bloedprikken spannend? Geef dat dan vooral aan bij de huisarts en de verpleegkundige die je bloed afneemt, dan kunnen zij daar rekening mee houden. Zo kan je huisarts wat extra informatie geven en al je vragen beantwoorden, en kan de verpleegkundige je wat beter op je gemak stellen en helpen tijdens het onderzoek. Zo hoef je geen vervelende of onverwachte ervaring te hebben. Ben je nog op zoek naar een goede huisarts die je verder op weg kan helpen met een bloedonderzoek? Bekijk dan eens Huisartenpraktijk Janskerkhof en de Uthof/USP.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.