Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Hoe steun je iemand met een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving is helaas één van de meest voorkomende verslavingen. Alcohol wordt in Nederland op de meeste plekken sociaal geaccepteerd; bijna overal waar je komt, kom je het wel tegen. In de supermarkt, in de horeca, bij bedrijfsborrels, etentjes of gewoon thuis op de bank. Het is des te moeilijker om op de juiste manier om te gaan met iemand die een alcoholverslaving heeft. Heb jij iemand in jouw omgeving die problemen heeft met alcoholgebruik? In dit artikel vind je enkele tips over hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Wat is een alcoholverslaving?

Allereerst is het voor jou, de desbetreffende persoon en jouw omgeving prettig om te weten wat een alcoholverslaving inhoudt. Het helpt bij het begrijpen van de ander en zo kun je je beter verplaatsen in die persoon. Bij een alcoholverslaving heeft iemand geen controle meer over zijn of haar alcoholgebruik. Simpelweg stoppen gaat dan vaak niet meer. Hierbij komt kijken dat iemand dit vaak geheim wil houden en andere dingen minder belangrijk vindt dan de alcohol. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid en de sociale omgeving van een verslaafde. Maar hoe komt dit dan precies? Als je alcohol drinkt, maken je hersenen een stofje aan waar je blij van wordt. Dit gevoel wil men simpelweg nog eens ervaren, waardoor ze opnieuw gaan drinken. Dit kan zo ver gaan dat een lichaam hier afhankelijk van wordt. Als een alcoholverslaafde stopt met drinken, ontstaan er ontwenningsverschijnselen.

Tips voor het omgaan met een alcoholverslaafde

Uiteraard is iedere persoon die alcohol verslaafd is anders, dus er is geen algemene aanpak. Dit maakt het extra lastig om op de juiste manier te handelen. Daarom vind je hieronder een aantal tips over hoe je het best kunt omgaan met een alcoholverslaving bij een ander:

  1. Word niet boos: Misschien is het frustrerend als iemand telkens tegen je liegt of zijn woorden niet nakomt, maar woede is vaak niet de oplossing. Op deze manier jaag je juist iemand verder weg, waardoor hij of zij zich alleen maar afstandelijker gaat gedragen.
  2. Praat erover: Probeer er rustig over te praten. Stel vragen, toon medeleven en laat weten dat hij of zij er niet alleen voorstaat. Soms kan schaamte nog een rol spelen; door te praten kun je iemand op zijn gemak stellen, waardoor hij of zij zich gemakkelijker openstelt.
  3. Behandel hem of haar niet volledig anders: Ook al is het even schrikken, jouw vriend, vriendin, collega, familielid of medestudent is nog steeds dezelfde persoon als hiervoor. Als jij jouw gedrag volledig gaat veranderen, is dat voor hem of haar ook lastig. Blijf nog steeds jezelf en zorg dat jullie band hier niet onder lijdt.
  4. Stimuleer het vragen om hulp: Natuurlijk kan jij een goede steun zijn voor de ander, maar uiteindelijk ben jij niet de specialist in verslavingen. Probeer op een rustige manier aan te kaarten dat het misschien goed is om professionele hulp te zoeken. Benadruk dat dit echt niet zwak is of iets om je voor te schamen; iedereen heeft af en toe wat hulp nodig.
  5. Praat erover met anderen: Ook voor jouzelf kan het een intensieve periode zijn. Vergeet niet om zelf ook eens te praten met iemand die dichtbij je staat. Soms helpt het al enorm om even je verhaal kwijt te kunnen aan iemand die je vertrouwt.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.