Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Hoe is het om lid te zijn van studentenvereniging ViaKunst?

Denk jij erover na om lid te worden van een studentenvereniging? Dan wil je vast weten hoe het er bij de verschillende verenigingen aan toegaat! Wij vroegen daarom aan Charlotte hoe het is om lid te zijn van studentenvereniging ViaKunst in Utrecht!

Vertel: wat is ViaKunst voor vereniging?

ViaKunst is een gezelligheidsvereniging bestaande uit ongeveer 120 leden, die jou allemaal graag leren kennen. We houden van gezelligheid, kunst en cultuur! Iedere week ondernemen we samen een activiteit en borrelen we in de binnenstad. Ondanks corona gaan wij gewoon door met onze activiteiten en borrels: sommige online, maar de meeste offline. Uiteraard zorgen we er samen voor dat dit veilig kan en volgens de richtlijnen van het RIVM.

We onderscheiden ons niet alleen in dat veel van onze leden gericht zijn op kunst en cultuur, maar ook door ons open karakter. Alles is vrijblijvend en er is geen hiërarchie - iemand die één dag lid is, is voor ons even waardevol als iemand die 5 jaar lid is. Omdat we zo kleinschalig zijn, leer je iedereen snel kennen. We zijn echt een community.

Welke activiteiten organiseert jullie vereniging?

We hebben iedere week een gezellige borrel én een leuke activiteit. Onze activiteiten lopen heel erg uiteen: van een workshop graffiti tot lammetjes knuffelen en van samen naar een voorstelling tot een weekendje Boedapest. De coronamaatregelen en onze activiteiten gaan prima samen. Wij zorgen voor veiligheid én gezelligheid, jij hoeft alleen maar langs te komen! Wil je meer van onze activiteiten weten? Kijk dan even op de website van ViaKunst!

Waarom moeten studenten bij ViaKunst lid worden?

Als je lid bent van ViaKunst, word je lid van een echte community. Je wordt bij alles betrokken en hebt zelf ook veel inspraak. Je krijgt korting op veel activiteiten, leert nieuwe skills (gratis workshop photoshop?!) en ziet meer van Utrecht dan alleen je collegezaal. Lid worden van onze vereniging betekent dus nieuwe vrienden vinden, leuke activiteiten doen, (cultureel) Utrecht beter leren kennen, en dat alles zonder dat je andere leuke dingen in je leven (of je studie) op hoeft te geven!

Hoe kunnen (aankomende) studenten zich inschrijven voor jullie vereniging?

Je kunt je bij ons het hele jaar door inschrijven! Het is natuurlijk het leukst om je in september in te schrijven, zodat je zoveel mogelijk intro-activiteiten meekrijgt, maar je bent niets verplicht! Inschrijven kan op onze website via het inschrijfformulier.

Met welke kosten moet je rekening houden als je lid wordt?

Om een heel jaar lid te worden betaal je €70,- contributie. Als je later in het jaar lid wordt, krijg je korting op deze €70,-. Voor een aantal activiteiten vragen we een eigen bijdrage, van meestal rond de €5,-. Als je nog niet zeker weet of je lid wil worden, kom dan gewoon een keertje kijken! Je kunt een maand lang met al onze activiteiten en borrels meedoen en je zonder kosten weer uitschrijven. Is het de eerste keer dat je naar een borrel of activiteit van ons gaat? Geen zorgen! In september houden we iedere week een etentje bij onze leden thuis. Daarna gaan we met elkaar naar de borrel. Samen is wel zo gezellig!

Is er een introductie of ontgroening bij ViaKunst?

Wij hebben geen ontgroening of iets wat daarop lijkt. Wat we wel hebben zijn superleuke introductie activiteiten. Deze vinden in 2020 plaats in het weekend van 21, 22 en 23 augustus. Daarna hebben we nog een hele maand vol introductieactiviteiten om zo snel mogelijk en zoveel mogelijk andere leden te leren kennen. Wij hebben er zin in!

Zijn er verenigingsverplichtingen?

We hebben geen verplichtingen. Je mag komen wanneer je wil. We kijken je echt niet gek aan als je niet komt in je tentamenweek en we kijken je ook niet gek aan als je er wél bent in je tentamenweek. Je mag naar activiteiten komen, naar borrels, naar allebei of naar allebei niet. Als je er bent, word je met open armen ontvangen. Juíst het gebrek aan verplichtingen zorgt ervoor dat we een vereniging hebben waar veel mensen heel betrokken zijn. Iedereen is hier uit eigen enthousiasme.

Kun je ook actief worden in een commissie of bij het bestuur?

Jazeker! Hoe leuk is dat! Ieder lid mag solliciteren voor het bestuur. Daarnaast hebben we tien prachtige commissies. Als daar niets tussen zit wat je leuk lijkt, maar je wil wel actiever worden dan kun je altijd zelf een dispuut oprichten. Een dispuut is een groep mensen die hetzelfde leuk vinden en daar activiteiten voor ondernemen. Zo hadden we het afgelopen jaar een spelletjesdispuut, een improvisatiedispuut, een spokenword-dispuut en nog veel meer. Het enige wat je hoeft te doen is een whatsappgroep oprichten en vragen wie er zin heeft om mee te doen! Je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij een of meerdere al bestaande disputen.

Als iemand nog een vraag heeft voor jullie, waar kunnen ze dan terecht?

Voor al je vragen kun je bij Charlotte terecht door te mailen naar info@viakunst-utrecht.nl. Ook kun je onze website bekijken of je vragen in een insta-dm sturen naar @viakunst.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.