Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Hoe is het om lid te zijn van studentenvereniging Unitas S.R.?

Ga je lid worden van een studentenvereniging? Dat wordt altijd gevraagd aan het begin van het jaar. Maar hoe is het eigenlijk om lid te zijn van een studentenvereniging? Wij vroegen het aan Mireille van Unitas S.R.!

Wie ben je en wat is jouw fuctie binnen de vereniging?

Mijn naam is Mireille, ik ben 22 jaar en ik studeer Nederlands. Op Unitas S.R. bekleed ik dit jaar de functie ab Actis van de Senaat. Dit houdt in dat ik onder andere ga over de in- en uitgaande post, de verenigingsagenda en externe vertegenwoordigingen.

Je bent klaar met je vwo/havo en gaat studeren, hoe en wanneer schrijf je je in voor een vereniging?

Zelf heb ik me toen ik in Utrecht kwam studeren meteen ingeschreven bij Unitas S.R: hier heb ik nooit spijt van gehad aangezien Utrecht hierdoor meteen als ‘thuis’ voelde: je leert binnen no time ontzettend veel mensen kennen en er is altijd een plekje waar je heen kan gaan met de zekerheid dat je iedereen kent.

Ingeschreven en dan? Hebben jullie een ontgroening?

Wij hebben bij Unitas S.R. een verplichte introductietijd die je moet doorlopen om lid te kunnen worden. Dit moet je eigenlijk zien als een snelcursus Unitas S.R: je leert de geschiedenis en het functioneren van de vereniging goed kennen, net zoals je eigen jaar. Zo voel je je veel sneller thuis binnen de vereniging.

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap? En met welke kosten moet je nog meer rekening houden?

Bij Unitas S.R. moet je contributie betalen. Deze bedraagt ongeveer €150 per jaar die je betaalt in twee termijnen. Dit betaal je zodat je gebruik kunt maken van alle gemakken die Unitas S.R. en haar sociëteit Symposion je te bieden hebben!

Feut, Dispuut, Verticale, Jaarclub, sociëteit, toko…? Wat hebben jullie en wat is het precies?

Onze sociëteit aan het Lucasbolwerk (tegenover de Stadsschouwburg) is een monumentaal pand en al bijna honderd jaar ons thuis. Binnen deze muren vorm je met jouw jaargenoten na het Novitiaat (de introductieperiode) binnen 10 weken een (ongemengde) jaarclub. Dit is een groep van 8 tot 14 personen waar jij aansluiting bij vindt. Deze groep vrienden vormt jouw basis binnen Unitas S.R. Met je jaarclub kom je ook in een verticale terecht; zij nemen elk jaar één club aan waarmee zij goed klikken waardoor het verticale verband groeit. Samen genieten zij van allerlei activiteiten. Verder hebben wij ook disputen. Deze disputen kiezen jaarlijks eerstejaars uit (individueel, dus niet per jaarclub) die zij bij hun groepering vinden passen en zo groeien ook de disputen elk jaar.

Hoe kom je in een studentenhuis te wonen?

Aan het begin van het verenigingsjaar zijn ontzettend veel (Unitas-)huizen op zoek naar nieuwe HJ’s, aangezien oudere huisgenoten in deze periode toe zijn aan een huis met een wat serieuzere, rustige sfeer. Eerstejaars worden door deze huizen benaderd en er worden posters in het pand opgehangen met het bericht dat er gehospiteerd kan worden. Zelf ben ik aan het begin van het jaar door een – toen nog – vaag bekende ouderejaars aangesproken om te komen hospiteren, en zo woon ik al drie jaar in mijn studentenhuis!

Heb je verenigingsverplichtingen?

Zoals ik al heb genoemd is de introductietijd van Unitas S.R. verplicht. Natuurlijk ben je als lid ook verplicht om contributie te betalen, aangezien je zo van alle gemakken die een vereniging biedt gebruik kunt maken. Verder is het voor de eerstejaars verplicht om af en toe te corveeën (kleine klusjes, schoonmaken, koken) en worden zij ook geacht de eerste tien dinsdagen van het collegejaar aanwezig te zijn, om een jaarclub te vormen. Dit zijn ontzettend leuke avonden die je invult op allerlei verschillende manieren. Je eet met je volledige eerste jaar, vervolgens vindt er een activiteit plaats, en de nacht wordt afgesloten met een dixo.

Heb je uberhaupt nog wel tijd voor je studie als je lid wordt?

Ja. Het percentage eerstejaars dat zijn/haar BSA haalt, ligt op gelijk niveau met het percentage van alle eerstejaars studenten in Utrecht. Uiteindelijk moet je tijdens je studie een stuk zelfstandiger te werk gaan dan tijdens je middelbareschoolperiode, en dit vereist zelfdicipline – of je nou bij een vereniging gaat, of niet.  Natuurlijk bestaan er op Unitas S.R. net als bij alle andere verenigingen, kroegen of clubs verleidingen: elke avond kun je langskomen en een mooi feestje meepakken, maar niets is verplicht. Bij de eerste tien dinsdagen van je eerste jaar die ik al benoemde wordt je geacht aanwezig te zijn, maar wil dit door omstandigheden, tentamens of studiestress niet lukken, dan is dat nou eenmaal zo. Unitas S.R. is een studentenvereniging, en zonder studeren kunnen wij dus niet bestaan. Wij houden studie hoog in het vaandel en hebben om studenten te stimuleren ook een speciale carrièrecommissie en een buddyprogramma waarbij je aan ouderejaars studenten gekoppeld kunt worden voor hulp.

Verenigingskleding, heb je dat en hoe kom je daaraan?

Op Unitas S.R. worden mannelijke leden geacht in jas-das te verschijnen. In de tijd vóórdat je een jaarclub hebt, is dat een eerstejaarsdas. Hierna kun je met je jaarclub je eigen clubdas ontwerpen die je mag dragen. Ook van vrouwen wordt het verwacht dat zij gepast gekleed komen: schouders en de knieën horen bedekt te zijn. Verder heeft elk dispuut en elke commissie eigen kleding, maar deze kleding mogen deze groeperingen zelf ontwerpen en hier is dus niet één lijn in te trekken.

Hoe zit het met bestuur? Wie zitten daar in en wat doen zij?

Wij kennen als vereniging als bestuur een Senaat. Dit Senaat is tienkoppig en houdt zich op alle organisatorische-, financiële- en sociëteitsgebonden vlakken vijf dagen per week bezig op kantoor. Denk hierbij aan het aansturen van commissies, het maken van verenigingsbrede begrotingen, het bijhouden van sociale (externe) contacten, aqcuisitie, inkoop en het beheren van onze panden.

Hoe kom je in het bestuur?

Voor de Senaat moet je gevraagd worden, en dit gebeurt natuurlijk niet meteen in de beginjaren van je verenigingsleven. Je moet je binnen Unitas S.R. bewezen hebben op zowel sociaal als functioneel vlak binnen bijvoorbeeld commissies of sub- of dispuutsbesturen.

Is de praeses/voorzitter echt de grote baas?

Hoewel de Rector de voorzitter van de vereniging is en de eindverantwoordelijkheid dus bij hem ligt, wordt de vereniging niet door één persoon gedragen. Als bestuur alleen al zitten wij zoals ik al noemde met tien personen, en verder is en blijft het hoogste orgaan van de vereniging de Algemene Ledenvergadering.

Waarom lopen alle studenten met hetzelfde kapsel?

Haha, groepsmode? Ik heb geen idee, maar ik moet zeggen dat ik het ze wel vind staan.

Waarom zou jij studenten willen aanraden om lid te worden van een studentenvereniging?

Wij vergelijken studentenverenigingen wel eens met de speeltuin waar je vroeger heen ging. Je hebt de kans om ontzettend gemakkelijk netwerken op te bouwen terwijl je van een geweldige tijd geniet. Vaak ongemerkt maak je gigantische stappen in je zelfontplooiing en natuurlijk zul je altijd nagenieten van de geweldige tijd die hier hebt beleefd.
Een studentenvereniging vormt ontzettend snel je tweede thuis en veilige haven binnen een nieuwe stad en geeft je de mogelijkheid om activiteiten te organiseren en verantwoordelijkheid te dragen op een manier waarop je dit nooit in de schoolbanken zult leren. Je maakt vrienden voor het leven, en gaat daadwerkelijk voor die échte studententijd!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.