Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Hoe is het om lid te zijn van het Utrechts Studenten Koor en Orkest?

Denk jij erover na om lid te worden van een studentenvereniging? Dan wil je vast weten hoe het er bij de verschillende verenigingen aan toegaat! Wij vroegen daarom aan Justus hoe het is om lid te zijn van het Utrechts Studenten Koor en Orkest!

Vertel: wat is het Utrechts Studenten Koor en Orkest?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn wij een studentenkoor en -orkest dat sinds 1945 samenkomt om muziek te maken. Op ons hoogtepunt telden wij wel 452 leden. Op dit moment zijn dit er 'maar' 180, maar hiermee zijn wij nog steeds het grootste studentmuziekgezelschap van Nederland. Hierdoor zijn tutti repetities, waarbij zowel het koor als orkest samen musiceren, altijd een groot spektakel. In een normale week repeteert het orkest op woensdagavond en het koor op donderdagavond. Dit gebeurt altijd aan de Kruisstraat in Parnassos. Bij het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) maak je dus prachtige klassieke muziek én beleef je een heel gezellige tijd. Dit laatste komt terug in het jaarlijkse kamp, feesten en baravonden na de repetities.

Wat is er uniek aan het USKO?

Waarin het USKO verschilt van andere verenigingen, is in de toegankelijkheid voor de leden. Bij het koor hoef je bijvoorbeeld geen auditie te doen of zangervaring te hebben om mee te mogen zingen. Daarnaast is de sfeer bij het USKO erg vrij en open. Het is een grote familie waar iedereen zo een plekje vindt. Tot slot is er de mix van musiceren op hoog niveau en gezellige activiteiten. 

Wat ons als studentenmuziekgezelschap nog specifiek onderscheidt, is dat wij een zogenoemde Bachcyclus hebben. Elk jaar spelen en zingen wij een van Bachs grote werken (Johannes Passion, Matthäus Passion of Hohe Messe).

Welke activiteiten en evenementen organiseert het USKO?

Als muziekvereniging organiseren wij natuurlijk concerten. Elk programma dat wij spelen, duurt ongeveer drie maanden, waarna wij een spetterende concertreeks neerzetten. Dit is altijd één concert in Utrecht zelf en één of meerdere in een andere stad of steden. Naast concerten hebben wij een jaarlijks kamp tijdens de kerstvakantie, waarin wij in één week een werk van Bach instuderen. Dit is niet alleen maar repeteren, want met oud en nieuw is er een geweldig themafeest. Als laatste muziekactiviteit hebben wij elk jaar een tournee. Onze Reiscommissie, die jaarlijks verandert, maakt er altijd een geweldige week van.

Naast muziek, hebben wij ook een heleboel sociale activiteiten. Bijvoorbeeld een vrijblijvend introductieweekend voor onze nieuwe leden, picknicks en barbecues in de zomer, feesten na elke concertreeks, een lustrumgala, lustrumweekend en een biercantus.

Waarom moeten (aankomende) studenten lid worden van jullie vereniging?

Het USKO biedt een ideale mix van muziek en gezelligheid. Samen toewerken naar concerten en dan iets moois neerzetten met elkaar: dat blijft een bijzondere ervaring.

Als studenten zich willen inschrijven voor jullie vereniging, waar kan dat dan?

Het USKO organiseert in september open repetities. Hier kunnen geïnteresseerden zich ook bij het USKO inschrijven. Op 2 en 9 september zijn de open repetities voor het orkest. Op 3 en 10 september zijn de open repetities voor het koor. Wil je meedoen met de open repetities voor orkest? Meld je dan aan door te mailen naar orco@usko.nl. Mail voor de open koorrepetities naar koorco@usko.nl. Meedoen met de open repetities kan alleen als je je van tevoren aanmeldt.

Met welke kosten moet je rekening houden als je lid wordt?

De kosten van een lidmaatschap bij het USKO bestaan uit:

  • Jaarlijkse contributie: €100,- (drie programma's)
  • Kamp: €200,- (accommodatie, maaltijden, etc.)
  • Tournee: €350,- (busreis, accommodaties, maaltijden, activiteit, etc.)

Is er een introductie of ontgroening voor nieuwe leden?

Er zijn 2 keer per jaar, in september en januari, open repetities. Hier mag iedereen mee komen zingen of spelen. Daarnaast hebben wij een introductieweekend voor onze nieuwe leden. Dit is een gezellige kennismaking met het USKO. Zeker geen ontgroening dus!

Zijn er verenigingsverplichtingen?

Je bent als lid verplicht om aanwezig te zijn bij de repetities. Natuurlijk mag je, met geldige reden, er best wel eens eentje missen. Als dit er te veel worden, dan moet je voorzingen of voorspelen om mee te mogen doen met de concerten.

Kan je bij het USKO ook actief worden in een bestuur?

Binnen het USKO heb je allerlei commissies. Denk hierbij aan een Sjouwcommissie die zorgt dat alle spullen bij concerten op zijn plek staan, een Sponcie die zorgt dat er sponsoren voor het USKO zijn, een Barcommissie die alle feesten organiseert, een Introductiecommissie voor nieuwe leden en nog veel meer! Aanmelden voor een commissie gaat doorgaans via een mailtje of appje. Voor een bestuursfunctie is er een korte sollicitatieprocedure. Voor meer informatie over welke commissies er allemaal nog zijn, kun je een kijkje nemen op onze website bij de pagina over het bestuur van het USKO.

Als iemand nog een vraag heeft voor jullie, waar kunnen ze dan terecht?

Potentiële nieuwe leden kunnen altijd mailen naar usko@usko.nl. Ook kunnen ze terecht bij onze Wervings- en Introductiecommissie via wicusko@gmail.com. Meer informatie vind je natuurlijk ook op onze prachtige website www.usko.nl.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.