Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Hoe het is om rechten te studeren in Utrecht!

Open dagen hier, meeloopdagen daar, maar welke studie bij je past blijft een groot vraagteken. Bijna elke aankomend student heeft het meegemaakt: je ziet door de studies de universiteit niet meer. Vandaag zal ik terugblikken op mijn tijd als student Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Utrecht en hoop ik in ieder geval één twijfel weg te kunnen nemen.

Het eerste jaar

Voor elke student is het eerste jaar er een om nooit te vergeten. Misschien ga je wel op kamers wonen of schrijf je je zelfs in bij een studie- of studentenvereniging. Gelukkig houdt de studie Rechtsgeleerdheid hier rekening mee. Met maar 4 verplichte contacturen en 4 uur aan hoorcolleges houd je voldoende tijd over om van alle andere belangrijke zaken in het leven van een eerstejaarstudent te genieten. Maar onderschat het niet.... Van de 800 á 900 studenten die zich ieder jaar inschrijft, haalt minder dan de helft het tweede jaar. Een gezonde dosis discipline is ook vereist. In het eerste jaar maak je kennis met verschillende rechtsgebieden (strafrecht, privaatrecht, staats-  en bestuursrecht) en dat zorgt ervoor dat je rustig je voorkeur kan gaan ontwikkelen.

Het tweede jaar

Als je bent uitgeraasd na je eerste jaar is het belangrijk dat je steeds meer aandacht gaat besteden aan je studie. Het tweede jaar van de opleiding behandelt wederom alle onderdelen van het recht, maar je zal dieper de stof induiken en de vakken worden steeds pittiger. Het is belangrijk dat je voor jezelf een goed beeld ontwikkelt hoe jij je rechtencarrière wil gaan uitstippelen. Gedurende het tweede jaar zal je namelijk een traject moeten kiezen dat bepaalt hoe de rest van de studie eruit gaat zien. Het togatraject is het meest gekozen traject en bevat nog steeds de drie rechtsgebieden uit het eerste jaar. Als je advocaat wil worden kies je vaak voor dit traject. Het notarieel traject focust zich op privaatrecht. Het interdisciplinaire traject geeft je de vrijheid om ook vakken van andere studies te gaan volgen.

Het derde jaar

Het grote studeerfeest is voorbij en je vakken gaan steeds meer de diepte in. Zelf koos ik voor het notarieel traject en kwamen vakken als faillissementsrecht en fiscaal recht voorbij. Aan het einde van het derde jaar schrijf je een scriptie over een onderwerp dat gerelateerd is aan rechten. Naast je scriptie volg je ook nog een vak. Dat zorgt ervoor dat het heel belangrijk is om de laatste paar maanden van de opleiding rechten nog even vol gas te geven!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.