Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

GAAF: werken bij de overheid

Denk jij bij werken bij de overheid meteen aan Defensie? Dan weet je nog maar een klein deel van werken bij de overheid, er is namelijk zoveel mogelijk! In deze blog lees je onder wat voor werk je allemaal kan doen.

Waarom werken bij de overheid?

Werken bij de overheid heeft veel voordelen. Het is geen commerciële organisatie, waardoor je tijdens je werk niet hoeft te richten op commerciële doelen. Je werkt voor een maatschappelijk belang, wat voor een gevoel van voldoening kan zorgen. Bovendien zijn er goede secundaire arbeidsvoorwaarden en veel mogelijkheden om je te ontwikkelen en door te groeien in je werk. Kortom: de overheid is een heel goede werkgever!

Soorten banen

Defensie is een klein stukje van de overheid. Bij Defensie is er een onderscheid tussen militaire en niet-militaire functie. Niet-militaire functies zijn onder andere functies in de zorg, ict en administratieve functies. Militaire functies kunnen ook functies in de zorg of ICT zijn. Naast deze functie ben je actief als militair en ben je tijdens dienst bijvoorbeeld degene die andere mensen verzorgd als ze gewond raken.

Daarnaast zijn er onder andere functies in de volgende sectoren: juridisch, beveiliging en bewaking, administratief en secretariaat, gezondheidszorg, beleid en organisatie. 

Traineeship bij de overheid

De overheid biedt verschillende soorten traineeships aan. Tijdens een traineeship bij de overheid ontdek je wat bij jou past en tegelijkertijd ontwikkel je jezelf op een hoog tempo. Er zijn onder meer traineeships in de sectoren finance/economie, ICT en techniek.

Welke functie past bij jou?

Vind je het lastig om te bepalen welke functie bij je past? Doe dan een keuzetest en ontdek welke soort sector bij je past. Je kunt ook in gesprek gaan met een loopbaanbegeleider. Daarnaast kan het ook interessant zijn om open dagen in de gaten te houden. Zo kun je sfeer proeven en in gesprek met studenten en docenten.

Tips voor jouw sollicitatiegesprek

De eerste stap voor een goede sollicitatiegesprek is een goede motivatiebrief. Doe onderzoek naar diegene waar je de brief voor schrijft. Dan kan je de stijl van je brief hierop aanpassen. Maak je motivatiebrief niet te lang en zorg ervoor dat je de lezer meteen in het begin van je brief nieuwsgierig maakt. Anders is de kans groot dat je motivatiebrief niet wordt afgelezen.

Voeg ook een actueel cv toe. Ook tijdens het sollicitatiegesprek pas je jouw manier van praten aan op diegene waarmee je het gesprek voert. Wees wel grotendeels jezelf, want je wilt niet aangenomen worden doordat je iemand anders speelt. Kleed je ook netjes en bereid je voor op vragen die gesteld kunnen worden.

Heel veel succes!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.