Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Financiële uitdagingen bij studenten: zo los je ze op!

Als student ben je vaak op zoek naar de beste manier om je financiële zaken op orde te houden. Je bent veel tijd kwijt aan studeren, waardoor een fulltime baan er vaak niet in zit. Met alle abonnementen, het collegegeld, uitstapjes en eventuele huur kan het daarom een flinke uitdaging zijn om elke maand financieel goed uit te komen. Merk je dat dit jou vaak niet lukt? Geen zorgen, je bent lang niet de enige. Daarom nemen we je mee in de meest voorkomende redenen (en uiteraard een oplossing) waarom de gemiddelde student toch net niet uitkomt aan het eind van de maand. 

1. Hoge kosten voor onderwijs

Het betalen van collegegeld, boeken en andere opleidingsgerelateerde kosten kan een grote financiële last zijn voor studenten. Zeker aan het begin van een nieuw semester moet je een flinke som geld neerleggen. Soms erg zonde, want niet elk schoolboek heb je van begin tot eind nodig.

Oplossing: Studenten kunnen overwegen om een lening te nemen of te solliciteren naar beurzen en subsidies om deze kosten te dekken. Ook kunnen ze overwegen om een bijbaan te nemen om hun inkomen te verhogen. Overweeg om eens langs de bibliotheek te gaan om te zien of je boeken daar ook in bruikleen te krijgen zijn. Tot slot kun je je schoolboeken delen met medestudenten, zeker als je met hen onder één dak woont. 

2. Hoge levenskosten

Het betalen van huur, verzekeringen, levensonderhoud en andere uitgaven kan een grote last zijn voor studenten. Studentenkamers en andere woonfaciliteiten worden met het jaar duurder. En daar komen de hoge kosten voor boodschappen ook nog bij. Veel studenten halen ook vaak wat makkelijks te eten bij de supermarkt naast hun school in plaats van een lunch mee te nemen vanuit huis. Een tientje hier en daar voelt als weinig, maar aan het einde van de maand tikt het flink aan!

Oplossing: Studenten kunnen overwegen om te besparen op dagelijkse uitgaven, zoals (onnodige) boodschappen, vervoer en recreatie. Ook kunnen ze overwegen om in te trekken met andere studenten om hun huur- en levenskosten te verlagen. Door slim je maaltijden te plannen en goed op aanbiedingen te letten, kun je ook veel geld besparen op je wekelijkse boodschappen. 

3. Uitgaven voor recreatie

Studenten hebben vaak de neiging om geld uit te geven aan recreatie, zoals feesten, reizen en uitstapjes. Logisch, want dit is hét moment om te genieten toch? Klopt, maar dat hoeft niet altijd geld te kosten.

Oplossing: Studenten kunnen overwegen een maandbudget voor recreatie te bepalen, zodat je nooit meer betaalt dan je kunt missen.

Daarnaast is het belangrijk om de consumptie bij evenementen mee te rekenen in de som. Ook zijn er genoeg recreatieve gelegenheden die geen geld kosten. Zeker met een groep vrienden is een dag naar het strand net zo leuk als een festival. Tot slot is het verstandig om ook eens te letten op vouchersites. Hier kunnen studenten vaak voor veel minder geld dezelfde tickets bemachtigen, of gebruik maken van studentenkorting.

4. Onverwachte uitgaven

Onverwachte uitgaven, zoals ziektekosten of reparaties aan huis of auto, kunnen een grote financiële last zijn voor studenten. Maar het kan ook voorkomen dat studenten te maken krijgen met niet-betalende partijen. Bijvoorbeeld een opdrachtgever die niet wil betalen voor een klus of een webwinkel die retouren niet terugbetaalt.

Oplossing: Studenten kunnen overwegen om een noodfonds op te bouwen om zich te beschermen tegen onverwachte uitgaven. Ook kunnen ze overwegen om verzekeringen te nemen om zich te beschermen tegen onverwachte kosten. Bij wanbetalers wordt door studenten vaak vergeten dat ze toch echt recht hebben op het geld. Ze kunnen dan ook gerust een incasso no cure no pay inschakelen. Daarbij hoeven ze zelf de confrontatie niet aan te gaan, maar zorgt het bureau er wel voor dat het geld waar zij recht op hebben overgemaakt zal worden. Hiervoor kunnen ze terecht bij bedrijven zoals Credifin.

Ga verstandig om met je geld en wees bewust op wat je hebt en vooral ook waar je recht op hebt! Zo krijg je al snel je financiële zaken op orde. Succes!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.