Eerstejaars student in Utrecht: hoe word je wegwijs in de stad?
Straatnamen die je niet kent vliegen je om de oren. In de immens grote fietsenstalling op Utrecht Centraal kan je nergens je fiets terugvinden. Vervolgens duurt je fietstocht veel langer dan je dacht omdat je zoveel rode stoplichten moet passeren. “Zullen we om 9 uur afspreken op het Janskerkhof?” “Ja, superleuk!” antwoord je, terwijl je stiekem een beetje in paniek raakt omdat je geen flauw idee hebt waar dit is. Google Maps op je telefoon op de fiets mag niet meer, waardoor je die avond compleet verdwaald en om half 10 aan de andere kant van de stad blijkt te zijn. Dit en andere (stiekem toch wel) grappige situaties heb ik in mijn eerste weken in Utrecht vaak meegemaakt. Het leven van een eerstejaars student in zo’n grote stad is niet altijd makkelijk. Nu kijk ik lachend terug op een aantal hilarische fouten die ik toen maakte. Fouten die heel normaal zijn om te maken en waarvan je vooral heel veel leert. Voor deze blog groef ik weer eens diep in mijn geheugen en geef ik je een aantal tips om wegwijs te worden in ons mooie stadsie.
Hoe vind je de weg?
In een grote stad als Utrecht verdwaal je snel, dat is niet gek. Zeker als je vanuit een kleinere stad of dorp naar Utrecht komt, ben je vast niet gewend dat een ander adres zo een half uur op fietsafstand is. Voor mij was dit in ieder geval best even wennen. Ik kom uit een dorp waar ik de weg op mijn duimpje kende en binnen een kwartier van de ene naar de andere kant fietste. Dat was wel even anders toen ik tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) voor de eerste keer met mijn fiets de stad doorkruiste. Vanuit mijn eigen ervaring zal ik je een aantal tips geven hoe je zo comfortabel mogelijk onderweg bent.
Goede voorbereiding is het halve werk
Ten eerste is het belangrijk dat je op tijd vertrekt en jezelf goed voorbereid. Als je de tijd neemt voor je tocht, heb je de kans af en toe even te stoppen om de weg op te zoeken op je telefoon. Daar komt de voorbereiding bij kijken: zorg dat deze goed is opgeladen en dat je het adres weet. Kijk alvast of het gaat regenen, zodat je een paraplu mee kan nemen als het nodig is en niet zeiknat op de plaats van bestemming aankomt. Ruim de tijd nemen is om nog meer redenen van belang. Zelf kwam ik er al snel achter dat een fietstocht in Utrecht een stuk langer kan duren dan vooraf verwacht. Stoplichten laten de tijd onderweg enorm verschillen. Staat alles op rood in plaats van groen? Dan ben je al snel tien minuten langer onderweg. Onthoud daarnaast dat het tijdens de spits in Utrecht niet alleen voor auto’s maar zeker ook voor fietsers een héél stuk drukker is.
Helaas is mijn eigen richtingsgevoel niet bepaald goed. Daarnaast heb ik er een handje van om altijd te laat te vertrekken. Helemaal niet handig natuurlijk! Ik ontdekte een hele slimme oplossing voor deze problemen: zoek een fietsmaatje. Vraag iemand die dezelfde richting op moet om samen te fietsen. Grote kans dat deze persoon de weg beter kent en bovendien is het voor jou een stok achter de deur om op tijd te vertrekken.
Geen fietsmaatje kunnen vinden? Haal er je voordeel uit en leer van deze uitdaging. Let onderweg goed op waar je naartoe fietst en kijk oplettend om je heen, zo kan je het eventueel onthouden voor een volgende keer. Kijk dus naar straatnaambordjes en focus je op herkenningspunten, zoals een mooi kunstwerk of grote winkel. Het kan ook erg helpen om gewoon eens naar de kaart van de stad te kijken, zodat je ten minste weet hoe deze een beetje in elkaar zit.
Wat zijn de belangrijkste plekken om te onthouden?
Een aantal namen van straten en plekken hoor je de eerste weken constant voorbijkomen. Plekken waar studenten vaak afspreken en samenkomen. Ik zal er een aantal voor je op een rijtje zetten, zodat je weet dat je deze uit je hoofd moet leren en nooit meer verdwaalt.
Ongetwijfeld krijg je snel de vraag af te spreken op De Neude of Janskerkhof. Dit zijn twee bekende pleinen middenin het centrum van de stad. De Neude herken je aan alle terrassen en het grote oude postkantoor dat kortgeleden heropend is als bibliotheek, supermarkt en horecagelegenheid. Een stukje verderop vind je Janskerkhof, waar ook wekelijks de bloemenmarkt plaatsvindt. Aan dit plein bevindt zich onder andere de sociëteit van het Utrechtsch Studenten Corps en hun bekende studentendiscotheek de Woolloomoolo waar iedere student boven de 18 welkom is.
Vanaf het Janskerkhof loop je zo De Drift op, een mooie steeg waar een klein grachtje doorheen loopt. In deze straat vind je veel onderwijsgebouwen van de Universiteit en is een van de twee Universiteitsbibliotheken (UB’s) gehuisvest. Hier brengt menig student veel tijd door om onderwijs te volgen of te studeren tot laat in de avond tijdens tentamenweken.
Fiets je vanuit het Janskerkhof door, kom je vanzelf op de Nobelstraat. Dit is de bekendste uitgaansstraat van de stad met kroegen als het Pandje, het Otje, de Kneus en de Vrienden. Allemaal namen die je vast vaak voorbij hoort komen. Wil je weten waar je op welke dag van de week het leukst uit kan gaan? Lees dan dit uitgebreide weekoverzicht met uitgaanstips per dag. Aan het eind van deze straat zie je de Stadsschouwburg opduiken. Kom je vanuit de stad, dan is dit de goede richting op weg naar de Uithof, ofwel het Utrecht Science Park: de campus waar veel gebouwen van zowel de Universiteit Utrecht als de Hogeschool Utrecht staan.
Met lekker weer wordt er vaak afgesproken in een van de mooie parken in Utrecht. Wil je deze ook leren kennen? In deze blog geven we een aantal tips over de mooiste parken.