Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Een soa herkennen en laten testen

Fantastisch dat studentenleven in Studentensteden! Prachtige stad, leuke feestjes en kroegen en overal loop je interessante mensen tegen het lijf. Soms zelfs letterlijk…. In the ‘heat of the moment’ kan het gebeuren dat je seks hebt zonder een condoom. Dan loop je dus risico op een soa, zoals chlamydia, gonorroe, hiv, syfilis, hepatitis b of c, herpes en genitale wratten. Daarom is het goed, zeker als student met wisselende partners, om je regelmatig te laten testen. Moet je dan met de billen bloot? Nee, bijna alle soa’s kun je testen door middel van urine, een swabje die je zelf kan afnemen of een bloedtest.

Klachten van een soa

Het vervelende aan soa’s is dat ze in de meeste gevallen geen klachten geven. Dus wacht niet met testen tot je klachten hebt, want ook zonder klachten kun je een soa hebben en kun je andere partners daarmee besmetten. Soa’s kun je overgedragen via bloed, vaginaal vocht, sperma en bij contact met of van de slijmvliezen. Slijmvliezen bevinden zich onder andere in de vagina, de penis, de anus en de mond. Ook via orale seks kun je dus een soa oplopen! Er is niets wat een soa voor 100% voorkomt. Een condoom gebruiken maakt je risico op een soa wel veel kleiner. Een condoom wat goed past is belangrijk. Je moet het condoom omdoen voordat er contact is (met slijmvlies) en geen contact meer hebben na het verwijderen van het condoom.

Klachten die je kunt krijgen bij een soa zijn vaag en niet specifiek, maar wat kan is bijvoorbeeld branderigheid of pijn bij het plassen, jeuk, afscheiding die anders is dan je gewend bent, blaasjes of wondjes, koorts en pijn in je buik. Er zijn nog veel meer klachten die bij een soa kunnen passen, dus als je niet zeker weet of je moet testen op een soa, of dat je niet weet op welke soa’s je moet testen kun je bij een arts terecht voor een afspraak. Heb je iets gezien aan je huid, waarvan je je afvraagt of het een soa is? Ook daarmee kan je terecht bij een gespecialiseerde arts.

Testen op soa's

Testen op soa’s en een gesprek met een arts kan bij de GGD (gratis voor jongeren onder de 25 jaar en mannen die seks hebben met mannen) en bij je huisarts, maar ook volledig anoniem en discreet bij een privékliniek als OneDayClinic. Het voordeel van een privekliniek is dat je zonder wachttijd snel, betrouwbaar en anoniem getest kan worden op een soa en je de uitslag binnen 48 uur kan inzien. Daarnaast kun je bij OneDayClinic een HIV RNA sneltest en een sneltest op chlamydia en gonorroe doen waarvan de uitslag er al binnen 90 minuten is. Ook met alle vragen die met soa’s te maken hebben kun je terecht, telefonisch of face-to-face. Bij OneDayClinic werken namelijk ervaren, deskundige artsen die gespecialiseerd zijn in soa’s en de behandeling ervan.

Heb je een soa? Heel vervelend natuurlijk, maar meestal zijn soa’s heel goed te behandelen! Voor een behandeling kun je terecht bij je huisarts of een privekliniek zoals de OneDayClinic. Meestal gaat het om antibiotica en het advies je partners van de afgelopen periode te waarschuwen.

Heb je vragen of wil je je laten testen? Kijk op onze website en maak een afspraak www.onedayclinic.nl.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.