Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Een bestuursjaar in Utrecht

Tegenwoordig zijn er als student in Utrecht talloze opties om waardevolle ervaring op te doen naast je studie. Een populaire manier is door een bestuursfunctie te vervullen binnen een studentbestuur. Als bestuurslid sta je aan het hoofd van een studentenorganisatie of -vereniging en draag je zorg voor de dagelijkse gang van zaken. Een functie waarvan je veel leert en die goed op je CV staat. Wat houdt zo’n bestuursfunctie in en hoe bemachtig je deze? Dat lees je in deze blog!

Wat is een bestuursjaar?

Als bestuur van een studentenorganisatie, studie- of studentenvereniging ben je verantwoordelijk voor alles wat hier dagelijks gebeurt. Een bestuur bestaat uit verschillende rollen die zich toespitsen op een bepaald gebied. Zo is er vaak een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en iemand die zich richt op promotie en partners. Veel studentenorganisaties zijn groot en kennen commissies die bepaalde taken overnemen. Als bestuur aan jou de taak om hen aan te sturen.

Al het werk dat verricht wordt, staat in dienst van de leden of klanten van de organisatie of vereniging. Het doel van het bestuur is hen voorzien in hun wensen: de redenen waarom ze lid zijn geworden. Ben je bijvoorbeeld bestuurslid van de hockeyvereniging, dan is het jouw taak om ervoor te zorgen dat alle leden kunnen hockeyen wanneer ze dat willen, in een leuk team en op een goed veld. Zit je in het bestuur van VIDIUS, dan kom je op voor de belangen van Utrechtse studenten(organisaties), in dit geval jouw ‘klanten’.

Fulltime en parttime bestuur

Er is een verschil tussen een fulltime en een parttime bestuursjaar. Een fulltime bestuursjaar kun je niet naast een studie doen, het kost je namelijk minimaal 40 uur per week. Hiervoor nemen studenten vaak een tussenjaar of ze beginnen na het afronden van hun bachelor of master. Sommige instellingen bieden je hiervoor een bestuursbeurs en/of vrijstelling van je collegegeld aan. Bij dit laatste betaal je geen collegegeld, terwijl wel je DUO-rechten behoudt. Voorbeeld van een fulltime bestuursjaar is het bestuur van een de (grote) studentenverenigingen in Utrecht.

Een parttime bestuursjaar is mogelijk naast je studie of bijbaan. Je bent er gemiddeld zo’n 20 uur per week aan kwijt. Sommige organisaties, zoals Unipartners en Enactus, kennen alleen een parttime bestuur.

Wat leer je ervan?

Bedrijven zijn dol op studenten die een bestuursjaar op hun CV vermelden. Waarom is dat zo? Uit ervaring kan ik zeggen dat je ontzettend veel leert van een jaar als bestuurslid. Samen met een paar medestudenten ben je volledig verantwoordelijk voor een organisatie net zo groot en lopend als een bedrijf. Je krijgt te maken met officiële vraagstukken en leert op een professionele manier denken en handelen. Daarnaast worden je timemanagement, sociale en communicatie skills aardig op de proef gesteld. Alles wat je leert is de rest van je studie, carrière en leven ontzettend waardevol.

Ik wil dit ook!

Lijkt jou het doen van een bestuursjaar wel iets? Kom in actie! Veel besturen zijn actief bezig met profileren en werven en zijn hard opzoek naar jou. Vraag rond in je netwerk, houd sociale media goed in de gaten en let op flyers en posters in onderwijsgebouwen.

Een paar tips kan ik je vast mee geven. Denk eens aan het bestuur van jouw studie-, sport-, of studentenvereniging. Ben je hiervan geen lid? Er zijn genoeg andere opties, zoals: ESN; USKO of Buddy Go Dutch. Zelf vervul ik sinds januari met veel plezier een bestuursfunctie bij AIESEC, waar we zowel fulltime als parttime bestuursjaren aanbieden. Een volledig overzicht van alle studentbesturen in Utrecht in het jaar 2019-2020 vind je hier.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.