Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Drugs en studenten

In 2020 is het drugsgebruik onder studenten sterk toegenomen. Misschien heb jij ook weleens drugs gebruikt. Sommige studenten ervaren drugs als ontspannend en het kan een avond een extra dimensie geven. Achter de positieve ervaringen schuilen echter ook gevaren.

Cannabis

Onder cannabis verstaan we wiet en hasj. Beide drugs komen van de cannabisplant en worden veel gebruikt onder studenten. Wiet bestaat uit de toppen van de plant en hasj is samengeperste hars van de cannabisplant. Welk effect hasj of wiet op je heeft hangt af van de hoeveelheid werkzame stoffen TetraHydroCannabinol (THC) en Cannabinol (CBD) in de cannabis. Door cannabis kun jij je onder andere ontspannen en zorgeloos voelen. Juist deze effecten zorgen ervoor dat cannabis geestelijk verslavend is. Het wordt door veel mensen als ongevaarlijke drugs gezien, omdat het niet lichamelijk verslavend is. Een geestelijke verslaving kan echter even moeilijk zijn of zelfs moeilijker om af te komen dan een lichamelijke verslaving. Daarbij hoeft het niet heel erg op te vallen dat je cannabis gebruikt, waardoor het gemakkelijker tijdens hedendaagse activiteiten kan worden gebruikt. Dit vergroot de kans op een verslaving. Cannabis vermindert ook de werking van jouw korte termijngeheugen, waardoor dit kan zorgen voor meer moeite met leren.

Ecstasy (XTC)

Zoals de naam al doet vermoeden werkt deze drugs stimulerend. Daarnaast ervaar je een andere soort bewustzijn. MDMA is de werkzame stof in XTC. Er zijn ook pillen op de markt die 'XTC' worden genoemd, maar geen MDMA bevatten. Er worden dan andere stoffen gebruikt die minder voorspelbaar zijn. Ook is de hoeveelheid MDMA in elke XTC-pil anders. De afgelopen tijd worden er vaak pillen verkocht met een hele hoge dosis MDMA. Hierdoor weet je niet goed welk effect de XTC-pil op je heeft. Experts adviseren 1 tot 1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht te gebruiken. Dat houdt in dat bijvoorbeeld iemand van 60 kg een hoeveelheid van 60 tot 90 mg MDMA kan nemen. Ter vergelijking bevatte in 2019 een XTC pil gemiddeld 172 mg MDMA. De sterkst geteste pil bevatte zelfs 296 mg MDMA. MDMA stimuleert de afgifte van meer serotonine in je lichaam. Dit is een stof die onder andere zorgt voor een goede stemming. Hierdoor wordt je serotonine-opslag uitgeput, wat de oorzaak is van de welbekende 'dinsdagdip'. Om deze reden is het niet verstandig om deze drugs te gebruiken als je last hebt van psychische problemen.

Lachgas

Lachgas wordt de afgelopen jaren steeds vaker gebruikt. Het blokkeert de glutamaatreceptoren in je hersenen, waardoor er kort een dromerig vrolijke roes ontstaat. Je waarneming verandert, waardoor je lachbuien krijgt. Hoewel de periode kort is kan jij in dit korte moment ook onrustig of angstig worden. Op dat moment lijkt deze korte periode heel lang te duren. Het gebruik van lachgas is niet zonder risico's, zo kunnen je longen bevriezen en kun je zuurstoftekort krijgen in de hersenen. Bij lang gebruik kan je een tekort krijgen aan vitamine B12, waardoor je last kan krijgen van vermoeidheid en neurologische problemen.

Hulp bij drugsgebruik

Voel jij je niet goed na het gebruik van drugs? Aarzel dan niet en ga langs bij je huisarts. Een huisarts die in Utrecht gespecialiseerd is in de zorg voor studenten is huisartsenpraktijk Campus Uithof. Bij deze huisartsenpraktijk kan je langskomen zonder dat je je veroordeelt voelt. Ook als je (vermoed dat je) een drugsverslaving hebt kan een huisarts je helpen en je doorverwijzen naar een specialist als dit nodig is.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.