Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Deze verenigingen kom je tegen in je studentenstad

Je studententijd is de tijd bij uitstek om meer over jezelf te ontdekken. Niet alleen in de collegebanken, maar ook juist daarbuiten valt er veel te leren over wie je bent, wat je wilt en waar jouw toekomst ligt. Studentenverenigingen zijn uitermate geschikt om meer uit je studententijd te halen. Maar welke vereniging past nou echt bij jou?

Gezelligheidsverenigingen

De traditionele studentenvereniging wordt vaak gezien als een gezelligheidsvereniging. In elke studentenstad zijn er wel gezelligheidsverenigingen te vinden waar jij je bij kunt aansluiten. Het centrale doel van de vereniging is, je raadt het al, gezellig samen zijn. Niet alleen in de vorm van feesten overigens. Binnen gezelligheidsverenigingen wordt er ook veel aandacht besteed aan onderlinge stimulatie en het opbouwen van een netwerk. Deelname aan een gezelligheidsvereniging is vaak niet geheel vrijblijvend. Meestal is er sprake van een ontgroening of kennismakingstijd wanneer je je aanmeldt als aspirant lid. Verder zijn er soms bindende afspraken over bepaalde verplichtingen, zoals het aanwezig zijn bij borrels of activiteiten. Gelukkig zijn gezelligheidsverenigingen er in vele soorten en maten, dus je kunt de vereniging kiezen die het beste past bij wat jij wilt!

Studentensportverenigingen

Er zijn ook diverse sportverenigingen voor en door studenten. Bij deze verenigingen staat naast plezier en gezelligheid, ook een bepaalde sport centraal. Samen met medestudenten vorm je een team en neem je deel aan competities. Vaak tegen andere studentensportverenigingen, maar sommige teams doen ook gewoon mee aan een lokale competitie. Het leuke aan studentensportverenigingen is dat ze voor vrijwel elke sport wel bestaan. Hou je van stijldansen, lacrosse, of zeilen? Grote kans dat er een vereniging is waar je bij kunt. Maar denk ook aan roeiverenigingen, voetbalverenigingen of volleybalverenigingen. En zoals het een studentenvereniging beaamt, is er ook meer dan genoeg aandacht voor de derde helft, borrels, feesten en andere gezelligheid!

Religieuze studentenverenigingen

Ook voor de student die meer zingeving zoekt in zijn, haar of hun studententijd is er de mogelijkheid om bij een vereniging te gaan. In verschillende studentensteden zijn religieuze verenigingen te vinden. Binnen deze verenigingen vinden gelijkgezinde gelovigen elkaar en gaan ze, met als gemeenschappelijke basis hun geloof, leuke en boeiende activiteiten ondernemen. Voor vrijwel ieder geloof zijn er wel verenigingen te vinden. En mocht er nog geen vereniging bestaan, dan kun je er zelf eentje oprichten! Doe eens een oproep via de kanalen van je universiteit of hogeschool en zet zelf een vereniging op. Erg leerzaam en een leuke manier om met gelijkgestemden in contact te komen!

Overige studentenverenigingen

De hierboven genoemde voorbeelden zijn slechts een kleine greep uit het ruime aanbod van beschikbare studentenverenigingen. Buiten geloof, sport en gezelligheid, zijn er bijvoorbeeld ook nog veel creatieve studentenverenigingen. Deze focussen zich bijvoorbeeld op toneel, muziek maken, comedy of fotografie. Op vrijwel alle interessegebieden zijn er verenigingen te vinden waar je in contact kunt komen met andere studenten.

Studieverenigingen

Tot slot is er nog één vereniging die aan bod dient te komen: de studievereniging. Hoewel het net iets anders is dan een studentenvereniging, is ook de studievereniging een mogelijke verrijking van je studententijd. Lid worden is vaak al voordelig omdat ze meestal korting kunnen regelen op je studieboeken, maar het is ook een leuke manier om in contact te komen met je medestudenten van verschillende jaarlagen. Bovendien onderneemt een studievereniging vaak een hoop activiteiten, de een wat meer gericht op de studie dan de andere. Denk hierbij aan borrels, feesten en studiereizen, maar ook aan lezingen, congressen en gastcolleges.

Kortom, genoeg manieren om net even wat extra’s uit je studententijd te halen! Dompel je onder in de gezelligheid, maar vergeet niet dat het uiteindelijke doel wel is om dat papiertje binnen te halen!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.