Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Ambulante behandeling bij verslaving: een effectieve aanpak voor studenten

Een verslaving kan iemands leven volledig overnemen. Het verwoest relaties, werk, studie, de gezondheid en kan een desastreuze impact hebben. Niettemin hebben studenten die lijden aan een verslaving ook gewoon medische en psychologische zorg nodig om te genezen. Eén van de behandelingsopties is ambulante behandeling. In deze blog kijken we wat ambulante behandeling is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Wat is ambulante behandeling?

Ambulante behandeling bij een verslaving is een therapeutische behandeling waarbij patiënten niet opgenomen hoeven te worden in een instelling of ziekenhuis. In plaats daarvan worden behandelingen uitgevoerd door artsen en therapeuten in een zorgomgeving, vergezeld met medisch toezicht. De patiënt blijft dus thuis en gaat naar therapieën, reflexies en sessies op vaste tijden en op regelmatige basis. Dit biedt patiënten veel flexibiliteit en stelt hen in staat om hun dagelijkse activiteiten zoals studie voort te zetten terwijl ze werken aan herstel van hun verslavingsproblemen.

Hoe werkt ambulante behandeling?

Ambulante behandeling voor verslaving kent meestal twee hoofdcomponenten: medicatie en therapie. De medicijnen worden voorgeschreven om de patiënt te helpen stoppen met het gebruik van middelen, zoals sigaretten, alcohol of drugs. Therapie biedt de patiënt ondersteuning, coaching en vaardigheden om het verslavingsproces aan te pakken en te beheren. Dit kan gesprekstherapieën, groepssessies en cognitieve gedragstherapie omvatten. Voor sommige verslavingen, zoals een gokverslaving, kunnen ook andere behandelmethodes nodig zijn, waaronder financiële begeleiding.

Voordelen van ambulante behandeling

Ambulante behandeling is populair omdat het een grote flexibiliteit biedt. De behandeling kan overal plaatsvinden, dus geen patiënt is ooit gedwongen om zijn dag om te plannen. De sessies zijn vaak kort en  duren zo’n 1 tot 3 uur per week; wat betekent dat patiënten hun andere verplichtingen rond de sessies om kunnen plannen. Er is een minimale onderbreking van het normale leven van een patiënt; wat betekent dat het meestal gemakkelijker is om een studie of familieverplichtingen te behouden.

Nadelen van ambulante behandeling

Natuurlijk komt ambulante behandeling niet zonder zijn nadelen. Omdat de behandeling minder georganiseerd is dan in een instelling, kan het instabiel aanvoelen. Patiënten kunnen zich alleen voelen vanwege het gebrek aan contact met andere patiënten in de behandeling. Bovendien bieden de zorgverleners minder 24/7 ondersteuning, waardoor het soms moeilijker is om met de problemen om te gaan.

In het kort

Ambulante behandeling is een waardevolle optie voor patiënten die hun verslaving onder controle willen krijgen, bereid zijn om zelf te werken aan hun genezing en de voorkeur geven aan flexibiliteit en onafhankelijkheid. Het is gemakkelijker om ambulante behandeling te volgen omdat het kosteneffectief, minder storend in het leven en minder geïsoleerd is dan in een instelling. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.