Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Almanak maken voor je studentenvereniging? Dit zijn onze tips!

Ben je lid van een studentenvereniging? Dan heb je vast een geweldig jaar achter de rug met ontzettend veel leuke gebeurtenissen en uitjes. Hier hebben alle leden logischerwijs een schatkist aan foto's van gemaakt. Waarom zouden jullie deze herinneringen niet bundelen in een prachtige almanak? Het is dé manier om jullie topjaar voor altijd vast te leggen. In dit artikel delen we 7 tips voor een almanak maken, plus ons advies voor het perfecte drukwerk.

Maar eerst: wat is een almanak precies?

Een almanak - beter bekend als een jaarboek - is meer dan zomaar een boek vol foto's en namen. Het is een herinnering aan de fantastische tijd die je hebt doorgebracht met je studiegenoten. Een boek boordevol grappige verhalen, typische uitspraken en onvergetelijke herinneringen die jullie studentenvereniging perfect weergeven.

Waarom een almanak maken?

Tegenwoordig bewaren de meesten van ons hun foto’s digitaal, maar met een almanak creëer je een blijvende herinnering aan jullie studententijd. Het is een tastbaar boek dat jullie jaren later nog steeds met een glimlach zullen bekijken. Bovendien versterkt het de band binnen de vereniging, omdat iedereen betrokken is bij het samenstellen van dit bijzondere naslagwerk.

7 tips: een almanak maken voor je studentenvereniging

  1. Brainstormsessie: Begin bij een almanak maken met een gezellige brainstormsessie waarin iedereen zijn beste herinneringen deelt. Welke momenten moeten absoluut in de almanak staan? De introductieweek, diploma-uitreiking en een uit-de-hand-gelopen-vrijmibo? Zorg voor een mix van serieuze en hilarische gebeurtenissen.
  2. Quotes en anekdotes: Verzamel quotes en anekdotes die typerend zijn voor jullie studentenvereniging. Denk aan de slogan van de vereniging, slechte grappen en stopwoordjes van leden. Laat de humor en persoonlijkheid van jullie groep tot uiting komen.
  3. Foto's, foto's, foto's: Bij een almanak maken is een overvloed aan foto’s het allerbelangrijkste. Verzamel van alle leden foto’s van gebeurtenissen die jullie willen uitlichten en orden deze in mapjes, zoals ‘Kerstviering’ en ‘Weekendje Praag’. 
  4. Interviews: Voeg interviews toe met leden en docenten. Vraag naar hun favoriete herinneringen en betrek hen bij het creëren van jullie bijzondere almanak. 
  5. Thema hoofdstukken: Organiseer de almanak in bepaalde thema's, zoals ‘Feesten en Evenementen’, ‘Bijzondere Prestaties’ en ‘Persoonlijke Verhalen’. Dit maakt het geheel overzichtelijk en leuk om door te bladeren.
  6. Voorwoord: Een van de laatste stappen bij een almanak maken is het voorwoord schrijven. Laat het bestuur van de vereniging dit doen. Zo geven jullie de almanak een persoonlijke touch.
  7. Vormgeving: En last but not least: stel een creatief team samen dat verantwoordelijk is voor het ontwerp en de lay-out. Tip: je kunt ook een professioneel bedrijf inschakelen, zoals Boekenmakers. De specialisten kunnen jullie almanak volledig naar wens designen, van het ontwerpen van een unieke cover tot het vakkundig vormgeven van het binnenwerk. Zo heb je gegarandeerd een pareltje dat nog jaren meegaat.

Almanak maken en drukken: ons advies

Is de almanak helemaal ready? Dan is het tijd om te drukken. Kies een professionele drukkerij die ervaring heeft met het afdrukken van jaarboeken. Vraag naar verschillende papieropties en afwerkingsmogelijkheden om jullie almanak een luxe uitstraling te geven. Denk aan een luxe afwerking als hardcover met gouden letters en een stevige papiersoort voor het binnenwerk. Zorg er ook voor dat de oplage voldoende is, zodat elk lid van de studentenvereniging een exemplaar kan bemachtigen. Niets is zo teleurstellend als misgrijpen bij het ophalen van je eigen almanak.

Met deze tips wordt jullie almanak een waardevolle herinnering aan de tijd die jullie samen hebben doorgebracht. Een boek om in de toekomst nog vaak open te slaan. Wij zeggen: heel veel plezier en succes!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.