Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Alles wat je moet weten voordat je begint met studeren

Misschien sta je wel helemaal aan de start van je studentenleven. Niets is spannender dan studeren in een vakgebied waarin je jezelf wilt ontwikkelen als echte professional. Niks geen verplichte vakken, maar vakken waar je energie van krijgt! Maar zeker aan de start komt er een hoop op je af: hoe zal mijn klas zijn? Heb ik wel voldoende informatie gekregen? Hoe zal mijn nieuwe (studenten) leven eruitzien? Hieronder hebben we wat informatie voor je uitgeschreven.

Veel eigen verantwoordelijkheid

Het begint al op je eerste studiedag: heel veel lokalen, geringe informatie en toch moet je zelf een weg zoeken op je nieuwe school. Vergeleken met de middelbare school heb je nu een stuk meer verantwoordelijkheid. Zo moet je niet alleen je eigen studieplanning maken, maar moet je ook de motivatie opbrengen om de colleges te gaan volgen. Doordat er weinig verplichtingen te vinden zijn, is het juist aan jou om jezelf te motiveren en de studiepunten binnen te halen. Een goede balans vinden tussen studie, werk en ontspanning is daarbij van belang om zonder al te veel stress je studie door te komen.

Verdiep je in de vakken en tentamens

Niets is fijner om gewoon meteen op de hoogte te zijn over wat er van je wordt verwacht gedurende het studiejaar. Bekijk een reflectieverslag voorbeeld, bekijk wat oude tentamens en zie hoe de structuur van deze toetsen en verslagen is opgebouwd. Dat niet alleen, ook is het goed om te kijken welke vakken er worden gegeven en welke boeken je daarvoor nodig hebt. Zo wordt er vaak van je verwacht dat je de hele boekenlijst besteld, terwijl je ook een artikel schrijven Nederlands kunt opstellen met behulp van het internet. Zo bespaar je een hoop geld (en energie)!

Stel voldoende vragen

Juist wanneer je start met je studie en dus bent begonnen in je eerste collegeweek, wordt het stellen van vragen aan de docent erg gewaardeerd. Bekijk wie je studieadviseur of begeleider is, zodat je bij belemmeringen altijd hulp in kunt schakelen. Wanneer je ziek bent voor een tentamen of andere moeilijke kwesties hebt, dan is het fijn dat je altijd bij iemand terecht kunt. Maar je kunt natuurlijk ook altijd vragen stellen aan andere studenten: want hoe komen andere studenten rond tijdens hun studie? En welke boeken hebben zij nu eigenlijk aangeschaft voor een bepaald vak? Je kunt beter vragen stellen dan eindeloos piekeren met kwesties die niet nodig zijn. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk, daar ben je immers student voor!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.