Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Afstudeerstage zoeken doe je zo

Het nieuwe jaar is van start gegaan en dat is een spannend jaar voor jou! In 2023 ga jij namelijk afstuderen. Maar voordat je dat papiertje in handen hebt, moet je eerst nog een afstudeerstage volbrengen én een scriptie schrijven. Wij vertellen je hoe jouw afstudeerstage eruit kan gaan zien. Ga jij namelijk stage lopen, of een afstudeeropdracht uitvoeren voor een bedrijf? Hoe dan ook moet je een stage zoeken voor je aan de slag kan. Lees je mee?

Afstudeerstage

Er zijn twee smaken wat betreft het afstuderen: een afstudeerstage doen of een afstudeeropdracht uitvoeren. Stage lopen heb je waarschijnlijk al eens eerder gedaan. Je werkt mee in een bedrijf en draagt echt bij. Een afstudeerstage is niet anders, behalve dat je nu na alle jaren studeren alle kennis in huis hebt. Je hebt minder begeleiding nodig tijdens een afstudeerstage dan wanneer je gewoon gaat stage lopen. Vaak werk je tijdens een afstudeerstage één dag per week aan jouw scriptie.

Je kan ook een afstudeeropdracht zoeken. Anders dan bij een afstudeerstage, werk je met een afstudeeropdracht vooral vanuit huis. Je bent dan vaak één of twee dagen aanwezig bij het stagebedrijf zodat je onderzoeken kunt uitvoeren. De andere dagen ben je thuis de onderzoeken aan het verwerken en je scriptie aan het schrijven.

Stage zoeken

Je kan op verschillende manieren een stage zoeken. Schrijf een goed bericht en plaats deze op LinkedIn. Via LinkedIn kan je heel snel veel connecties leggen met bedrijven en mensen. Een bijkomend voordeel is dat kennissen waar jij een connectie mee hebt, hun eigen werkgevers kunnen taggen. Zo heb je binnen een mum van tijd een leuke stage te pakken.

Je kan ook een stage zoeken via een vacaturebank. Via vacaturewebsites kan je gemakkelijk aangeven dat je alleen op zoek bent naar bedrijven waar je kan stage lopen als een afstudeerstage. 

Let op: het is erg belangrijk dat je aangeeft dat je op zoek bent naar een afstudeerstage. Een afstudeerstage is namelijk heel anders dan normale stage plek.

Stage lopen

Heb je een afstudeerstage of -opdracht gevonden? Super goed! Binnenkort ga je beginnen met stage lopen bij jouw stagebedrijf. Hét succes voor het halen van je scriptie is het maken van een realistische planning. Houd bij elke taak wat tijd vrij zodat je room for error overhoudt. Het zou toch balen zijn als je aan het einde in de stress schiet omdat je planning niet goed is. 

Merk je tijdens het stage lopen dat je planning niet helemaal haalbaar is, pas je planning dan direct voor je hele afstudeerstage aan. Nu kan je er nog wat aan doen ;-) We wensen je heel veel succes!

Tip: plan ook vrije dagen in zodat je ook wat leuke dingen kan doen tijdens de afstudeerstage. Afstuderen is erg pittig en dus is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen deze periode!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.