5 handige tips om geld te besparen als student
Het studentenleven kan behoorlijk duur zijn. Utrecht is bovendien een stad waar je relatief veel voor een kamer betaalt. Het is dus geen slecht idee om zuinig met je geld om te gaan als student! Maar hoe kun je nu het best geld besparen zonder dat het een enorme impact op je levensstijl heeft? Hier vind je een aantal handige tips!
1. Kies voor een goedkoop telefoonabonnement
De meeste mensen geven behoorlijk veel geld uit aan hun telefoon. Ben jij iemand die ieder jaar een duur nieuw toestel koopt? Ga dan eens bij jezelf na of dit echt noodzakelijk is. Alhoewel smartphones zich razendsnel ontwikkelen, zijn de verschillen tussen opeenvolgende modellen nu ook weer niet zo ontzettend groot. Kies je ervoor om je huidige toestel te behouden en sluit je een SIM Only abonnement af? Dan bespaar je maandelijks geld op je telefoonabonnement.
2. Bekijk ook eens je overige abonnementen
Wil je besparen als student, dan is het niet onverstandig om ook je overige abonnementen eens goed te bekijken. Heb je nog een abonnement bij een sportschool waar je niet meer komt? Zeg deze dan op. Worden er maandelijks kosten in rekening gebracht door streaming diensten waar je geen gebruik van maakt? Ook dat is natuurlijk ontzettend zonde! Als je meerdere overbodige abonnementen hebt, kunnen de maandelijkse kosten behoorlijk hoog oplopen.
3. Kook samen met je huisgenoten
Als student geef je hoogstwaarschijnlijk behoorlijk veel geld uit aan eten. Zeker als je enkel eten voor jezelf moet regelen, kan dit relatief duur zijn. Vaak kook je voor meer dan één persoon. Maar ook is de neiging groter om te bestellen als je in je eentje eet. Door samen met huisgenoten te koken ben je goedkoper uit. Bovendien kun je ook nog eens om de beurt koken, waardoor je minder lang in de keuken hoeft te staan! Zie je het niet zitten om samen met je huisgenoten te koken? Dan kun je er ook voor kiezen om grotere hoeveelheden te koken en maaltijden in te vriezen.
4. Maak gebruik van je studentenkorting!
Als student kom je bij veel bedrijven in aanmerking voor korting als je een collegekaart laat zien. Zo bieden veel sportverenigingen bijvoorbeeld een speciaal abonnement aan voor studenten. Het kan erg interessant zijn om te controleren welke aanbieders met een studentenkorting werken. Ga wel bij jezelf na of je de diensten of producten in kwestie normaal gesproken ook zou afnemen. Het zou zonde zijn als je zo enthousiast wordt van alle kortingsacties dat je juist meer gaat uitgeven!
5. Koop je studieboeken tweedehands
De boeken die je voor je opleiding nodig hebt zijn vaak behoorlijk prijzig. Je hebt ze echter slechts voor een korte periode nodig. Gelukkig zijn de boeken vaak ook tweedehands te krijgen. Door je boeken tweedehands te kopen, kun je een flink bedrag besparen. Ook als het een oude druk betreft, kun je het boek vaak prima gebruiken. In veel gevallen zijn er in de nieuwe druk slechts spelfouten gecorrigeerd, maar zitten er geen grote verschillen tussen twee uitgaven.