Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.
De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) is verantwoordelijk voor het gezondheidsbeleid in Nederland. Elke regio heeft daarom een GGD waar de inwoners terecht kunnen. Bij GGD regio Utrecht kun je als student bijvoorbeeld terecht voor (reis)vaccinaties, informatie over seksualiteit en soa-testen.
Gezond op reis
Als je gaat reizen, sta je er misschien niet bij stil dat je in het buitenland flink ziek kunt worden. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Een goed startpunt is de website van de GGD. Hier vind je altijd up to date reisinformatie voor elke bestemming. Of je nou all inclusive naar de Malediven gaat of gaat backpacken door Zuid-Amerika. Je kunt bij de GGD ook terecht voor reisvaccinaties en advies over andere maatregelen die je moet treffen om gezond te blijven. Of je een vaccinatie nodig hebt, is afhankelijk van je bestemming en de reisduur. Volg het advies van de GGD zo goed mogelijk op om te voorkomen dat je ziek wordt tijdens of na je reis. Kijk voor meer informatie op de website van de GGD.
Reisvaccinaties
GGD Utrecht biedt onder andere vaccinaties tegen:
- Bof Mazelen Rodehond (BMR)
- Difterie Tetanus Polio (DTP)
- Buiktyfus
- Gele koorts
- Hepatitis A (volwassenen)
- Hepatitis A (kinderen t/m 17 jaar)
- Hepatitis A + B (volwassenen)
- Hepatitis A + B (kinderen t/m 15 jaar)
- Hepatitis B (volwassenen)
- Hepatitis B (kinderen t/m 15 jaar)
- Meningokokken
- Rabiës
- Tekenencefalitis (FSME)
- Japanse encefalitis
Aan vaccinaties zijn kosten verbonden, maar soms ben je voor een deel van de kosten verzekerd via je zorgverzekering. Als je zeker wilt weten of de kosten worden vergoed, is het goed om contact op te nemen met je ziektekostenverzekeraar. De kosten van de verschillende vaccinaties zijn te vinden op de website van de GGD.
Afspraak maken reisvaccinaties
Wil je een afspraak maken voor een vaccinatie? Dat kan via een online formulier. Tijdens de afspraak moet je onderstaande zaken meenemen:
- Identiteitsbewijs
- Zorgpas
- Inentingsboekje (het gele vaccinatiepaspoort, bij kinderen eveneens het vaccinatieoverzicht van het Rijksvaccinatieprogramma)
- Reisroute
- Overzicht van medicijngebruik
Seksualiteit en soa
Als student kan het zijn dat je vragen hebt met betrekking tot seksualiteit. Voor jongeren onder de 25 jaar is er daarom Sense. Wil je een soa-test doen? Dat kan bij GGD Utrecht alleen als je een verhoogd risico op een soa loopt en jonger bent dan 25 jaar. Bel 030 608 60 84 om erachter te komen of je in aanmerking komt voor een gratis soa-test bij de GGD. Is dit niet het geval, dan kun je bij de huisarts of een kliniek terecht voor een soa-test. Je kunt ook een anonieme soa-test thuis doen. Lees meer over alle mogelijkheden op de pagina soa testen Utrecht.
Contact GGD Utrecht
Stadsplateau 1 (Stadskantoor 4e verdieping)
3521 AZ Utrecht
030 608 60 86
ggdru.nl