Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Soa testen Utrecht

Studenten lopen meer risico op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het is daarom belangrijk dat je het veilig doet, maar het kan onverhoopt toch gebeuren dat je denkt dat je een soa hebt opgelopen. Je leest hier wat je het beste kan doen als je denkt dat je een soa hebt, waar jij je in Utrecht kan laten testen en hoe je wordt getest.

Symptomen bij een soa

Bij een soa kun je klachten krijgen, maar je kunt ook een soa hebben zonder iets te merken. Zowel mannen als vrouwen kunnen een soa herkennen aan onderstaande symptomen:

 • Zweertjes, wratten of blaasjes bij je geslachtsdelen.
 • Pijnlijk (branderig) gevoel bij het plassen.
 • Pijn tijdens seks.
 • Afscheiding.

Heb je last van een of meer van deze symptomen? Dan is het verstandig om je op een soa te laten testen! Maar ook als je geen klachten hebt, kun je een soa hebben die besmettelijk is en voor ernstige gevolgen kan zorgen zoals onvruchtbaarheid. Laat je daarom ook testen als je geen klachten hebt, maar wel denkt dat je een soa hebt (omdat je bijvoorbeeld onveilige seks hebt gehad of bent gewaarschuwd door een bedpartner). Kijk, voordat je een afspraak maakt, of je thuis een anonieme soa-test kunt doen en wat de kosten zijn of dat je beter een afspraak bij de GGD, een kliniek of huisarts kan maken. Twijfel je over je symptomen of de uitslag van je thuistest? Maak dan altijd een afspraak met je huisarts.

Hoe word je getest op een soa?

Het is heel normaal om een soa-test te doen en het onderzoek gaat meestal ook gemakkelijk. Bij een soa-test kan bloed, urine en een uitstrijkje afgenomen worden. Op basis daarvan kan de arts je vertellen of je een soa hebt. Meestal duurt het een paar dagen tot een week tot de uitslag bekend is. Als er is vastgesteld dat je een soa hebt, word je meestal telefonisch geïnformeerd. Je krijgt dus geen brief op de mat van je studentenhuis met de uitslag en je kunt het resultaat voor jezelf houden. Indien nodig, krijg je medicijnen voorgeschreven. Welke behandeling je krijgt, is afhankelijk van de soa die je hebt. Bij de meest voorkomende soa chlamydia krijg je meestal een korte antibioticakuur, waarna je er zo vanaf bent.

Let op: stel je hebt onveilige seks gehad en je denkt een soa te hebben, dan kan je je bij de meeste soa's pas na 3 weken na de besmetting laten testen. Bij hiv is dit zelfs pas na 3 maanden. Houd hier dus rekening mee als je een soa-test wil doen!

Waar kan ik een soa-test doen in Utrecht?

 • Op afspraak bij GGD regio Utrecht.
 • 100% anoniem testen met de soa-thuistest (al na 48 uur duidelijkheid).
 • Bij een privékliniek zoals OneDayClinic.
 • Vlakbij de Uithof zit een huisartsenpraktijk met een SOA spreekuur. Alles wat je hier bespreekt is vertrouwelijk. Ze bespreken de uitslag van je zelftest of testen zelf wat er aan de hand is en bieden je zonodig natuurlijk een behandeling. Ook helpen ze je om (eventueel anoniem) je bedpartners te waarschuwen.
 • Bij je eigen huisarts.

Tip: lees ook onze blog over de voor- en nadelen van verschillende mogelijkheden om een soa-test te doen.

OneDayClinic Utrecht

Je laten testen op soa’s? Maak een afspraak bij OneDayClinic voor een test, een gesprek met een ervaren arts of advies. Ook hebben we voor de chlamydia test, gonorroe test en hiv test sneltesten waarvan je de uitslag al binnen twee uur hebt!

Snel een anonieme soa-test?

Bij StadsKliniek laat je je in Utrecht volledig anoniem testen op een soa. StadsKliniek hanteert geen wachttijden waardoor je altijd direct terecht kunt. Je kunt hier kiezen uit een basis soa-test of een uitgebreide test op verschillende plekken op het lichaam. Binnen twee dagen krijg je de uitslag.

Informatie over soa's, hiv en seksualiteit

 • Informatie over soa's en hiv en welke klachten je krijgt, vind je op SoaAids.nl. Dit is een landelijke hulp- en informatielijn voor vragen over hiv, soa's en veilig vrijen.
 • Sense is een website met goede informatie over seks, verliefdheid, liefde, relaties en alles wat daarbij komt kijken. Vragen kun je stellen via de e-mail, telefoon of chat maar ook kun je hier een afspraak maken om anoniem je vragen te stellen bij de GGD op het sense spreekuur.

Tip: Wil je informatie over je gezondheid en andere handige informatie voor studenten direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Studentensteden! Wij sturen je dan maandelijkse handige informatie, tips, toffe hotspots, nieuwe kamers en leuke bijbanen!